Steward
Admin
Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2018. április 25. szerda
Retro

Retro – Kesjár Csaba 28 éve az égi versenypályán

Eddig soha nem látott képekkel emlékezünk minden idők egyik legkiválóbb magyar autóversenyzőjére, egy korszak hősére és tinibálványára, Kesjár Csabára.

Ami Ayrton Senna elvesztése volt a braziloknak és úgy általában véve a világnak, azt nekünk, magyaroknak Kesjár Csaba tragikus halála jelentette. Sokkal több volt ő egy tehetséges autóversenyzőnél. Nem egy volt csupán a sok közül, hanem egy olyan fiatalember, aki magával ragadó személyiségével és kisugárzásával bárkit képes volt az ujja köré csavarni. Tinilányok ezrei rajongtak érte szinte bálványként, míg a fiatal srácok a példaképet tisztelték benne pályán elért eredményeiért.

Egy korszak, a ’70-es, ’80-as évek fiatalos életérzésének és életigenlésének volt ő a két lábon járó megtestesítője. Az első magyar, aki Formula-1-es autót vezethetett – az 1987-es Magyar Nagydíj hétvégéjén kapott tesztlehetőséget a Zakspeed volánjánál, addigi kimagasló eredményei elismeréseként. 11 éven át ugyanis minden bajnokságot megnyert, amin elindult.

Egy addig töretlenül felfelé ívelő pályafutás, és ami ennél is sokkal fájóbb: egy mindenkinek az életébe mosolyt és örömöt hozó, életvidám fiatalember földi útja 1988. június 24-én egyik pillanatról a másikra véget ért. Elvesztése máig pótolhatatlan űrt hagyott maga után, és szerettei, barátai fájdalmaira talán csak az a tudat adhat némi gyógyírt, hogy Csaba élete utolsó másodperceiben is azt a tevékenységet űzte, amit a világon mindennél jobban szeretett: egy versenyautó volánjánál száguldott. Épp egy F3-as futam edzésén vett részt a Norisringen, amikor a végzetes kimenetelű baleset bekövetkezett.

Eddig soha nem látott, exkluzív fényképekkel és néhány megemlékező videóval emlékezünk rá ezen szomorú évforduló alkalmából. Nyugodj békében, bajnok!

Kesjár Csaba eredményei:

1975: magyar ifjúsági gokartbajnokság, 3. hely

1976: magyar ifjúsági gokartbajnokság, 2. hely

1977: magyar ifjúsági gokartbajnokság, 1. hely

1978: magyar 3. osztályú gokartbajnokság, 1. hely

1979: magyar 2. osztályú gokartbajnokság, 1. hely

1980-81: magyar 1. osztályú gokartbajnokság, 1. hely

1982-85: a magyar Formula Eastern-bajnokság négyszeres bajnoka

1986: osztrák Formula Ford 2000-bajnokság, 1. hely

1987-88: az NSZK Formula-3-as bajnoksága

A Szilas Continental stúdió 2014-es emlékfilmje:

Képes megemlékező videó, szintén a Szilas Continental jóvoltából:

Delhusa Gjon: Gyertyák a síron (kifejezetten Csaba emlékére íródott a dal):

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?