DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 8. szerda
F1

Hivatalos: Lotterer bemutatkozhat a Formula-1-ben

A Caterham percekkel ezelőtt hivatalosan is megerősítette, hogy a háromszoros Le Mans-i 24 órás-győztes Andre Lotterer a Belga Nagydíjon bemutatkozhat a csapat színeiben.

Hivatalosan is megerősítették, hogy a Belga Nagydíjon Kamui Kobayashi helyét a német Andre Lotterer veszi át a Caterham színeiben. A csapat közleménye szerint részint a háromszoros Le Mans-győztes sztár tapasztalatát kívánják hasznosítani, részint pedig azért esett rá a választásuk, mert ő a világ egyik legjobb versenyzője változékony körülmények közt, ami mindig is jellemezte a belga Formula-1-es helyszínt. Lotterer egyelőre csak erre az egy versenyre érkezik, azaz Kobayashi továbbra is a csapat része marad.

 



Lotterer 2002-ben a Jaguar színeiben

 

A németországi Duisburgban született Lotterer két éves korától kezdve Belgiumban élt szüleivel, így mondhatni, hazai pályán mutatkozhat be a királykategóriában. A Le Mans-legenda a 90-es évek elején kezdett versenyezni, a német és az angol F3-as bajnokságokban ért el szép sikereket, mielőtt a Jaguar tesztversenyzője lett 2002-ben, ám az F1-es bemutatkozásra nem kerülhetett sor. Lotterer egy évvel később Japánba költözött, ahol a Formula Nippon és a Japán Super GT-bajnokságokban versenyzett, utóbbit 2006-ban és 2009-ben is megnyerte, míg előbbiben hétszer lett bajnoki dobogós, 2011-ben pedig megnyerte az összetettet.

 

A hosszútávú versenyzésben, mely meghozta számára a világhírt, 2009-ben mutatkozott be a Le Mans-i és a nürburgringi egynapos versenyeken. Kiváló teljesítményének köszönhetően 2010-ben már az Audi gyári versenyzője volt, s két társával, Treluyerrel és Fässlerrel az elmúlt négy évben háromszor is győzni tudtak, 2013-ban pedig csak egy műszaki hiba fosztotta meg őket ennek lehetőségétől. Lotterer természetesen teljes szezont futott az elmúlt három évben a 2012-ben életre hívott FIA Hosszútávú Világbajnokságban, melynek első idényében bajnoki címet szerzett társaival.

 

A harmadik Le Mans-i győzelem

 

Az újdonsült F1-es pilóta így nyilatkozott a lehetőségről: "Nagyon örülök, hogy ezen a hétvégén lehetőségem adódik részt venni egy F1-es futamon. Szeretném megköszönni az esélyt a Caterham csapatnak. Készen állok a kihívásra, alig várom, hogy beugorhassak az autóba, és kihozzak mindent az előttem álló hétvégéből. Gyorsan meg kell szoknom az autót, hiszen a csapat rengeteg fejlesztést hozott magával, a lehető legtöbb időt kell a pályán töltenünk, hogy optimalizálhassuk az autó teljesítményét. Nagyon élvezem a versenyzést Spa-Francorchamps legendás pályáján, ez az egyik kedvenc aszfaltcsíkom, s közel van ahhoz a helyhez, ahol felnőttem, ez még különlegesebbé és emlékezetesebbé teszi az előttünk álló hétvégét."

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: