DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Egy halálhír elhallgatása

Ayrton Senna egykori sajtófőnöke úgy döntött, megosztja a világgal annak pontos történetét, Bernie Ecclestone és társai hogyan hallgatták el órákon át Ayrton Senna halálhírét, s adtak hamis reményt rajongóinak és családjának azért, hogy ne kelljen félbeszakítani az imolai futamot.

Ayrton Senna egykori sajtófőnöke, Betise Assumpcao úgy érzi, a világ, elsődlegesen az internetet használva szépen megemlékezett a brazilról, sok érdekes történet került elő, sok kedves emléket idéztek fel. Csakhogy a történetek egy része egyértelműen téves, vagy ami még rosszabb, szándékos hazugságot tartalmaz. Most úgy döntött, egy történetet helyre tesz. Arról, hogy mikor halt meg Ayrton Senna, miért szállították kórházba, és miért nem állították meg az imolai futamot. A történetet a brazil újságírónő a blogján osztotta meg a világgal.



 



 

Betise a baleset után Senna testvérével, Leonardóval az FIA tornyához ment, hogy több információt szerezzen. Ecclestone épp szembejött velük, és beterelte őket a FOCA motorhome-jába, bár Betise csak azért mehetett be, mert Leonardo egy szót sem beszélt angolul, így fordítania kellett. Bent találták Ecclestone feleségét, Slavicát, könnyek közt, férje pedig így szólt hozzájuk: "Meghalt". Miután Betise lefordította Leonardónak, Ecclestone hozzátette: "De még nem jelentjük be, így nem kell megállítani a futamot."



 

Hosszú percekbe tellett, mire Leonardo abba tudta hagyni a zokogást, és felhívhatta szüleit, hogy értesítse őket a tragédiáról. Ezt követően belépett Martin Whitaker, az FIA sajtósa, aki váltott pár szót Ecclestone-nal, majd Betise-nek is elmondta, hogy milyen információkat adott a média képviselőinek:



 

- A sajtószobában azt mondtam, hogy Ayrtonnak fejsérülései vannak, és kórházba vitték.
- Bernie azt mondta, hogy meghalt.
- De a sajtónak azt mondtam, hogy súlyos fejsérülései vannak.
- Igen, tudom. Mi viszont tudjuk, hogy meghalt"



 



 

Betise ezt követően félrehívta Whitakert, hogy Ecclestone és Leonardo ne hallják:
- Martin, nem hiszem, hogy érted a helyzet súlyosságát. Leo már elmondta a családnak Brazíliában, hogy Ayrton meghalt. Óriási fájdalmakon mennek keresztül.
- Betise, én ezt értem. De a sajtónak azt mondtam, hogy fejsérülései vannak, és kórházba került. Nem mondtam, hogy meghalt.
- Igen, Martin. Én viszont azt próbálom neked megmondani, hogy ha ragaszkodsz ehhez, akkor ki kell lépnem az ajtón, odamenni Leóhoz, és megmondani neki, hogy Ayrton még él, és ezzel reményt adni a szülőknek. Olyan reményt, ami talán nem is létezik"
- Betise, nem halt meg. Ezt az információt adtam ki.



 

Senna családja ezt követően órákon át bízott abban, hogy Ayrton túlélheti a rettenetes balesetet. Betise épp a kórházban volt, és Senna testvérével, Viviane-nel beszélt telefonon, aki nem volt hajlandó elfogadni, mennyire súlyos a helyzet. Végül felbukkant a Formula-1 orvosa, Senna közeli barátja, Sid Watkins, akit Betise arra kért, magyarázza el a családnak a helyzet komolyságát.



 

Watkins, aki a balesetet követően azonnal a helyszínre érkezett, szomorúan ránézett, és így felelt: "Betise, nincs remény. Már a pályán halott volt."

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: