DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
F1

Az év sztorija: A de Villota baleset

A 2012-es szezon legnagyobb Formula-1-es balesete 18 év után majdnem végzetes lett. Ma a Formula-1-es autók biztonsága páratlan, ennek ellenére a pilóták ma sincsenek teljes biztonságban és a Marussia tesztpilótájának furcsa balesete ismét megmutatta ezt. A baleset egy ártalmatlan szituációban történt miközben a csapat egyenes futási aerodinamikai teszteket végzett a duxford-i reptéren. A csapat tesztpilótája, Maria de Villota azonban összeütközött az egyik kamion leeresztett hátsó rámpájával, aminek következtében de Villota életveszélyes sérüléseket szenvedett, és elvesztette a jobb szemét. Hihetetlen, de Maria de Villota nem csak hogy túlélte a belestet, de három hónappal később már ő mesélhette el a történteket.

A baleset

De Villota szerződése a Marussiával az év elején felhívta magára a közvélemény figyelmét, annak ellenére, hogy a 32 éves spanyol pilóta igencsak mérsékelt sikerei az alsóbb kategóriában már elsőre kizárták annak a lehetőségét, hogy ez a szerződés komolyabb szerephez, akár egy versenyzői üléshez vezethetne a jövőben. De amikor a Marussia a nyár elején ki akarta értékelni a szezon közbeni jelentősebb aerodinamikai fejlesztő csomagját végül még is de Villotát hívták fel.



Az első gyakorlást követően azonban bekövetkezett a tragédia. Az első képek és a szemtanuk beszámolói után pedig a furcsa baleset körülményei kezdtek világossá válni. Az életveszélyes sérülés pedig annak következtében következett be, hogy de Villota sisakjának plexije egy teherautó hátsó leengedett rámpájával ütközött. De Villota életben maradt, de másnap bejelentették, hogy elvesztette az egyik szemét.

Az utóhatás

A Nagydíj Pilóták Szervezete (GPDA) mindent elkövetett azért, hogy a bizarr baleset körülményeinek vizsgálata révén tanuljanak abból, miközben a Marussia azt a következtetést vonta le, hogy a baleset nem az autó hibájából történt. Mindenesetre az a tény, hogy a baleset egy női pilótával történt még inkább a történésekre irányította a figyelmet, némileg megerősítve azt az uralkodó vélekedést, hogy a Formula-1 a férfiak sportja.

De Villota volt az egyik olyan női pilóta, aki a 2012-es szezon elején feltűnt a Formula-1 környékén, miután a Williams istállónál a DTM-ben versenyző Susie Wolff kapott hasonló tesztpilótai szerepet. De Villota balesete azonban úgy tűnik, hogy újabb csapást mért a nők Formula-1-es jövőjére.

A felépülés

A júliusi balesetet követően októberre de Villota már elég jól volt ahhoz, hogy egy sajtótájékoztatón mesélje el a történteket. Elmondta, hogy mindenre emlékszik, és ő még továbbra is gondolkodik azon, hogy egy nap visszatér az autósportba. Ez még a jövő titka azonban, mindenesetre a baleset utáni röntgenfelvételeket látva a de Villotát a helyszínen és a kórházban kezelő orvosi csapat minden elismerést megérdemel, hogy Maria de Villota nem csak, hogy túlélte ezt a szörnyű balesetet, de még egy esetleges visszatérésben is reménykedhet.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: