DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Egyéb

Már 300 km-t is képes megtenni egy töltéssel!

A BMW i divízió a jelentős mértékben megnövelt hatékonyságú akkumulátorával nemcsak a kompakt méretű elektromos autója modellváltozatainak számát, hanem annak hatótávját is megduplázza. A lítium-ion cellák nagyobb energiatárolási képességének köszönhetően ugyanis az i3-as kínálata egy 94 amperóra tárolókapacitású és 33 kilowattóra energiateljesítményű akkumulátorral bővül.

bmwi32016



Miközben az akkumulátor méretei nem változtak, az új technológiának hála a BMW i3-as a NEDC-ciklus mérései szerint egyetlen feltöltéssel a korábbinál mintegy 50 százalékkal nagyobb, vagyis 190 helyett 300 kilométer megtételére volt képes. Ami teljesen feltöltött akkumulátor és hétköznapi használat esetén, rossz időjárási körülmények közepette, működő légkondicionálóval vagy utastér-fűtéssel is minimum 200 kilométeres hatótávolságot jelent, miközben a tisztán elektromos meghajtású BMW i3 125 kW-os / 170 lóerős elektromos motorjának dinamikus menetteljesítménye mit sem változik: a BMW i3 továbbra is 7,3 másodperc alatt gyorsul fel álló helyzetből 100 km/órás sebességre.

bmwi32016a

A BMW i3 nagyfeszültségű lítium-ion akkumulátora nyolc modulból, egy-egy modul pedig tizenkettő energiatároló cellából áll. A BMW és a Samsung szakemberei az egyes cellákon belüli energiatároló egységeket több elektrolittal és némileg módosított anyag-intenzitással optimalizálták tovább, a végeredmény így 94 amperóra tárolókapacitás és 33 kilowattóra energiateljesítmény lett, amelyből érdemben 29 kilowattóra használható fel. A i3 elsőgenerációs, 60 amperórás akkumulátora ezzel szemben 22 kilowattóra energiateljesítményre képes, amelyből 19 kilowattóra hasznosítható a gyakorlatban.

bmwi32016b

Ugyanakkor a 60 amperórás akkumulátorral szerelt BMW i3, amely már közel két és fél éve a piacon van, továbbra is a modellpalettán marad. Sőt mi több, a hatótávolság-növelő Range Extender opció a jövőben mindkét akkumulátor-változathoz elérhető lesz: miközben állandó szinten tartja az akkumulátor töltöttségét, a kéthengeres belsőégésű benzinmotor 150 kilométerrel toldja meg a BMW i3 REX hatótávolságát.

bmwi32016c

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: