DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Egyéb

Adj egy napot a közlekedésbiztonságnak!

Budapest, 2015. október 16. – A WHO egészségügyi világszervezet szerint a 15-29 éves korosztály körében az első számú halálozási ok a megelőzhető és elkerülhető halálos közlekedési baleset.

Magyarországon a 2000-es évek óta sikerült ugyan visszaszorítani a halálos kimenetelű és súlyos sérülésekkel járó balesetek számát, az elmúlt három évben azonban megtorpant a csökkenő tendencia. Az „Egy nap egymásért” akcióban most mindenki egyénileg tehet róla, hogy biztonságosabb legyen a közúti közlekedés.

A statisztikai adatok szerint a legtöbb közúti baleset még mindig a sebességhatárok átlépése miatt következik be. Száz lóerő feletti, vagy akár több száz lóerős autóinkkal nehéz betartani a szabályokat, a város pörög, sietünk, mindig elkésünk valahonnan, ránk dudálnak, nyomjuk a gázpedált. Ez a tapasztalata az Arany Pedál közlekedésbiztonsági verseny szervezőinek is. A versenyzők ugyan rutinos, megbízható, felkészült vezetők, a mindennapi közúti közlekedés során azonban ők sem tudják betartani az összes szabályt.

Vajon milyen lenne a közlekedés, ha minden szabályt betartanánk? Hogyan reagálnak a közlekedő partnerek a teljesen szabályos járművezetőre? Tudunk-e abszolút szabálykövetéssel önmagunkra és egymásra vigyázni?



Ezek a kérdések indították az Arany Pedál közlekedésbiztonsági verseny szervezőit arra, hogy a leglátogatottabb közösségi portálon meghirdessék az „Egy nap egymásért” akciót, amely arra ösztönzi az autósokat, hogy egyetlen napon figyeljenek oda és vezessenek az összes közlekedési szabály betartása mellett.

Arra kérjük az autósokat, hogy a szabályok maradéktalan betartásával, egyetlen napon át ők is vegyenek részt az Arany Pedál-versenyben, és írják meg nekünk, milyen tapasztalatokat szereztek. Szeretnénk, ha minél több autós megtudná, milyen a tudatos szabálykövetés” – nyilatkozta Farkas Károly, az Arany Pedál-verseny főszervezője.

A verseny félidejében az eddigi négy versenyző az induló 1000 pontból a következő eredményeket produkálta (minden közúti szabályszegés pontlevonást jelentett):

  • Big Daddy Laca, Ganxsta Zolee és a Kartel – 627 pont

 

  • Répa Kata, sportriporter, műsorvezető, ralinavigátor – 719 pont

 

  • Hoffer Zsolt, rendőr őrnagy, vezetéstechnikai tréner, raliversenyző – 875 pont

 

  • Laklóth Aladár, színművész, tereprali navigátor – 467 pont

Az Arany Pedál közlekedésbiztonsági verseny október végéig tart, a soron következő versenyzők: Vitányi Judit, a TV2 Tények műsorvezetője, és Böde Dániel, a Ferencváros és a Magyar Labdarúgó Válogatott csatárja. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: