DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek

Esélylatolgatások a 2018-as gála előtt

Idén december 6-án kerül sor az Autósport és Formula Magazin saját szezonzáró eseményére, a Total által szponzorált TOP50 magyar autóversenyző gálára, amelyen bemutatjuk az év legjobb pilótáiból összeállított listánkat is. A rendezvény előtt a tavalyi élmezőny tagjai beszéltek arról, ezúttal hova várják magukat az 50-es rangsorban.

Michelisz Norbert és Tassi Attila mögött tavaly Szabó Krisztián végzett még dobogón a listánkon, idén azonban nem számít hasonlóan előkelő helyezésre. Na, nem azért, mert teljesítmény szempontjából gyenge versenyeket futott volna, csupán azért, mert kevés volt belőlük, nem volt lehetősége 2018 során igazán kibontakozni a ralikrossz Európa-bajnokának.

„Tavaly a harmadik helyen végeztem a legjobb magyar autóversenyzők között, idén viszont ez biztosan változni fog. Magam is tudom, hogy ebben az évben nem tettem le eleget az asztalra, mert bár indultam két nemzetközi ralikrosszversenyen, amelyeken elég jó eredményeket értem el, de két verseny nem összehasonlítható egy teljes bajnoksággal és az Európa-bajnoki címmel, amit az elmúlt esztendőben szereztem” – mondta Szabó, aki azért megpróbálta megjósolni, kik foglalják majd el a tabella első helyeit. „A két nagy nemzetközi Norbink, Michelisz és Herczig mindenképp jól fognak szerepelni, mint ahogy előre várom a TCR Europe-ban és a WTCR-ben szereplő többi magyart is.”

Clipboard01



„Jó kezdeményezésnek tartom, hogy minden évben megrendezik ezt a gálát, hiszen valamiben mégis más, mint a többi. Más gálákon kizárólag a pályán nyújtott teljesítményt díjazzák, itt viszont más szempontok is számítanak, hiszen egészen eltérő szakágakat hasonlítanak össze egymással.”

Listánk tavalyi negyedik helyezettje, Kiss Norbert szintén visszalépésnek érzi a kamion-Európa-bajnokságon idén elért ötödik pozícióját, s ennek szerinte a TOP50-es rangsorban is meglesz a böjtje. „Az évem jól indult, aztán viszont szomorú vége lett. A szezon elején még a harmadik helyen álltam a tabellán, míg a többieknek jobban hullámzott a teljesítménye. Az utolsó két versenyhétvégén, Zolderban és Jaramában azonban én is bajba keveredtem, büntetéseket kaptam, amelyek jogosságáról ugyan lehet vitatkozni” – mondta a kétszeres Európa-bajnok Kiss, aki tavaly még felfért a kamion-Eb dobogójára.

„Úgy nézem, ez nem a magyar versenyzők éve volt nemzetközi szinten, mert mások is nagyjából idáig, a 4–5–6. hely magasságába jutottak. Sajnálom a többieket is, hogy nem sikerült összetett dobogóra állnunk, de ilyen az élet, nem lehet mindig mindent megnyerni! A toplista összeállítását illetően azt gondolom, hogy a zsűrinek idén nehezebb dolga lesz, mint az előző évben.”

Herczig Norbert, 2017-es toplistánk 5. helyezettje nagy ugrást tett versenyzői karrierjében, hiszen a rali-ob kényelmes és könnyű vadászmezővé vált terepéről a kontinentális színtérre, az ERC-be nyergelt át. Bár eredményeivel itt nehezebben tűnhetett ki, mégis tisztességes szezonra tekint vissza, amiből érzése szerint többet is ki lehetett volna hozni, mint amit várt.

„Az év elején úgy gondoltuk, hogy ha az 5–8. hely között végzünk a tabellán, az adhat okot optimizmusra, szezon közben azonban voltak a vártnál jobb eredményeink, még a harmadik pozícióban is álltam a pontversenyben, ennek fényében pedig a végül megszerzett összetettbeli 6. helyezés miatt kicsit párás a tekintetem” – összegezte évét Herczig. És hogy szerinte ilyen előmenetellel javítani vagy rontani fog-e az Autósport évkönyv toplistáján? „Nehezen tudnám magam elhelyezni ezen a tabellán. Az ázsiónk talán emelkedett egy keveset azáltal, hogy nemzetközi vizekre eveztünk, de nehéz megmondani, hogy ez mire lesz elég a többiekhez képest.”

 

Nyerj belépőt a TOP50 gálára!

Szeretnél részese lenni az évzáró rendezvényünknek és elvegyülni Magyarország legjobb autóversenyzői között? Egy szerencsés olvasónknak és partnerének most lehetősége lesz erre, hiszen idén kisorsolunk egy két főre szóló belépőt a TOP50 magyar autóversenyző gálára, amit december 6-án este tartunk a budapesti New York Palace-ban. Rendezvényünkön a tavaly megkezdett szokást folytatva bemutatjuk a magazinunk szerkesztői által összeállított Autósport évkönyv 2018 kiadványt, és nyilvánosságra hozzuk a szezon legjobb magyar versenyzőiről összeállított 50-es listánkat.

A nyereményjátékban való részvételhez mindössze készíts egy fényképet az Autósport és Formula Magazin novemberi számának címlapjáról, valamint az újság vásárlását igazoló blokkról, és küldd el azokat az info@formula.hu e-mail-címre.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: