DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat

Így szerepeltek toplistánkon a 2018-as éllovasok

A legtöbb hazai sorozat fél távnál, vagy már azon túl jár, éppen ezért most áttekintjük, hogy a különböző bajnokságok legjobbjai hogyan szerepeltek az elmúlt években az 50 legjobb magyar versenyző ranglistáján.

Az országos ralibajnokságot öt forduló után Turán Frigyes vezeti Bagaméri Lászlóval az oldalán Hadik Andrásék és Vincze Ferencék előtt, így az első magyar WRC-pontszerző kiváló eséllyel pályázik az előrelépésre az Autósport Évkönyv TOP50 Magyar Autóversenyző ranglistáján, melyen tavaly a 29. helyet szerezte meg (előtte a 17. és a 31. volt). Az üldözők közül Hadik eddigi legjobb helyezése a 2016-os 9. pozíció volt (2015-ben a 36., 2017-ben a 11. helyen zárt), míg Vincze 2016-ban egy 24. hellyel debütált a listán, ahonnan a 13.-ra jött előre tavaly.

Turán



Bár a bajnoki pontversenyben a különbségek nagynak tűnnek, ha a mínuszolást is figyelembe vesszük (azaz, hogy a két leggyengébb eredményétől mindenki megválik), akkor mindössze kilenc pont választja el az első három helyezettet, sőt akár Kazár Miklósnak és Velenczei Ádámnak is lehetnek még dobogós reményei – előbbi egy 9., egy 38. és egy 42. helyet „gyűjtött be” az elmúlt években, míg Velenczei tavalyelőtt az 50., tavaly pedig a 44. helyen zárt. A tavalyi ranglistánkon a legelőkelőbb helyen záró ORB-pilóta a bajnok Herczig Norbert volt, ő viszont immár nem az országos, hanem a kontinentális színtéren vitézkedik: az ERC-ben már több bravúreredményt elérő magyar versenyző idén is ott lehet listánk élmezőnyében, ahogy eddig minden alkalommal volt 6., 4. és 5. helyével.

A ralikrosszbajnokság pontversenyét a nemzetközi színtéren is szereplő Kárai Tamás vezeti, aki egy 4., egy 19. és egy 9. hely után újabb top tízes eredményre pályázhat teljesítményével listánkon, míg a tabella jelenlegi második helyezettje, Mózer Attila most debütálhat az 50 legjobb között, ha kitart jó formája. Az autókrosszosok között Ábrahám Károly a toplista állandó szereplője, eddigi legjobbja a 2016-os 12. hely – ezt egy sikeres Európa-bajnoki szerepléssel akár meg is javíthatja idén.

A 2018-as év 50 legjobb magyar autóversenyzőjének listája a december elején megjelenő Autósport Évkönyv 2018 című kiadványban olvasható majd először.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: