DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda

Hol versenyeznek idén a magyar toppilóták?

Lassan a nemzetközi túraautós bajnokságok mezőnye is megtelik, így 2017 legjobb 12 hazai versenyzője közül már csak néhány maradt, akiről nem tudjuk, melyik szériában szerepel a jelenlegi szezonban. Ezeket a bajnokságokat kell figyelni, ha magyar sikereket akarunk látni!

A közelmúltban bejelentették, hogy két fiatal magyar túraautós ász is a TCR Európa-kupában – lényegében a WTCR másodvonalában – folytatja: Nagy Dániel, a Zengő Motorsport korábbi pilótája Michelisz Norbert csapata, a M1RA versenyzője lesz, míg Tassi Attila egy egyelőre nem megnevezett istállóval Hondát vezet, miközben a márka TCR-autóit fejlesztő JAS Motorsport tesztpilótája lesz.

Ezzel a két bejelentéssel két olyan versenyző sorsa tisztázódott, akik előkelő helyen végeztek a TOP50 magyar autóversenyző 2017-es ranglistáján. Az elért eredményeiért díjat is kapó legjobb 12 helyezett között már csak néhány bizonytalan pontot találunk.



Kezdjünk azokkal, akik tavalyi szériájukban folytatják. Közéjük tartozik a TOP50 ranglistát harmadszor is élen záró Michelisz Norbert, aki tulajdonképpen nem váltott kategóriát, csakhogy a WTCC időközben átalakult WTCR-re. Az ország első számú kamionos ásza, Kiss Norbert, a lista 4. helyezettje szintén marad jól megszokott szériájában, a kamion Európa-bajnokságon a Tankpool 24 csapattal, ahol célja az Eb-cím visszahódítása lesz.

Kárai Tamás változatlanul két fronton támad, idehaza és a kontinensen ralikrosszban. Két ralis élmenő, ifj. Érdi Tibor és Hadik András az Európa-bajnokságon, illetve országos bajnokságban folytatják: előbbi célja a címvédés, utóbbié a címszerzés lesz. A 19 éves tehetség, Molnár Bendegúz újfent a Swift Cup Europe-ban versenyez, ahol a tavalyinál erősebb mezőnyben meg akarja ismételni fölényes szezonját.

Kategóriát vált azonban a már említett Tassi – akinek Michelisz mögött a második helyet ítélték a TOP50 ranglistán –, valamint Nagy Dániel mellett Herczig Norbert, aki negyedik magyar bajnoki címe után látta elérkezettnek az időt, hogy a rali Európa-bajnokságon is megmérettesse magát. Sajnos van egy toppilóta, aki idén már nem öregbíti a magyar autósport hírnevét a versenypályákon: Kiss Pál Tamás eddigi legjobb ralikrosszos szezonja után felhagy a versenyzéssel.

Két pilóta nem tett még bejelentést 2018-as programjáról a legjobbak közül. A kétszeres Super 1600-as Európa-bajnok Szabó Krisztián, a rangsor bronzérmesének terve, hogy részt vegyen a ralikrossz-világbajnokság egyes versenyein, ennek megvalósításán azonban továbbra is dolgozik. A túraautó Európa-kupán – a széria utódja a TCR Europe – remeklő Nagy Norbert szintén adós annak közlésével, hol versenyez idén: érdemei alapján mindenképpen az egyik fő túraautós szériában a helye.

  2017-es sorozat 2018-as sorozat
1. Michelisz Norbert WTCC (2. hely) WTCR
2. Tassi Attila TCR International (2. hely) TCR Europe
3. Szabó Krisztián ralikrossz-Eb (1. hely) ?
4. Kiss Norbert kamion-Eb (2. hely) kamion-Eb
5. Herczig Norbert rali-ob (1. hely) rali-Eb
6. Nagy Norbert ETCC (2. hely) ?
7. Kiss Pál Tamás ralikrossz-ob (1. hely), ralikrossz-Eb (3. hely) nem versenyez
8. Nagy Dániel WTCC (pontszerző) TCR Europe
9. Kárai Tamás ralikrossz-ob (2. hely), ralikrossz-Eb ralikrossz-ob, ralikrossz-Eb
10. ifj. Érdi Tibor rali-Eb (ERC2 1. hely) rali-Eb (ERC2)
11. Hadik András rali-ob (2. hely) rali-ob
12. Molnár Bendegúz Swift Cup Europe (1. hely) Swift Cup Europe

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: