DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök

TOP50 – 4. hely: Kiss Norbert

Egy átlagos autósport-rajongó számára kicsit távoli és megfoghatatlan, amit Kiss Norbert csinál ezekben a 18 tonnás gépszörnyetegekben, de ez persze semmit nem változtat azon, hogy Magyarország legnagyobb motorsportos sikerei fűződnek a nevéhez.

Ha nincs ez a szimpatikus és alázatos szombathelyi versenyző, a magyar lakosság egész biztosan nem hallott volna többet a kamion-Európa-bajnokságról, mint a 24 órás Le Mans-i görkorcsolyaversenyről vagy az indianapolisi pálya mellett rendezett golftornáról. Mindegyik létezik, de az „autósport” fogalmába nem tartoznak bele – elvégre már háromévesen minden kisfiú is büszkén mutogatja a rokonoknak, hogy különbséget tud tenni az utcán közlekedő autók és teherautók között.

kiss-norbert



A kamion-Eb persze nem gyerekeknek való dolog, hiszen egy az FIA védnöksége alatt működő kontinensviadal, amely ugyanúgy bivalyerős járművek, csúcsra fejlesztett technológia és a szakma legjobbjait tömörítő pilóták küzdelmét jelenti, mint bármelyik tradicionális technikai sport.

Maga Kiss sem álmodott gyerekkora óta arról, hogy kamionversenyző legyen, ennek ellenére mégis a többségétől eltérő módon indult a karrierje. Nem gokartosként, hanem szimulátorosként hívta fel magára a figyelmet, első valós versenyszezonját pedig 2005-ben ejtette meg az Opel Astra Kupában. Innen aztán lépésről lépésre haladt feljebb a magyar színtéren, versenyzett Renault-kkal, Suzukikkal, valamint 2007-ben és 2008-ban bajnok lett a magyar SEAT Leon Szuperkupában, legyőzve többek között Michelisz Norbertet is.

A kamionok felé 2011-ben terelődött az útja, miután autós karrierje a spanyol SEAT-ok bajnokságában, a Zengő Motorsport színeiben megrekedt. Az évtized kezdetétől fogva így a kamion-Eb mezőnyéhez csatlakozott, ahol az Oxxo Racing MAN-jával egy magyar különítményt alkottak, egyre jobban elmerülve ebben a különös világban. Első közös győzelmük 2012-ben Doningtonban született meg, a következő évtől aztán már minden egyes futamon ott voltak, 2014-ben és 2015-ben pedig fellépve a mezőny élvonalába meg sem álltak a bajnoki címig.

kiss_1

A kapcsolatuk azonban a sikeres évzárás ellenére is felbomlott 2015 végén, Kiss ekkor egy új kihívásba vágott bele a német Tankpool24 Racingnél, ahol munkaeszközét Mercedes-kamionra váltotta, és szinte újra kellett kezdenie egy csapat felépítését. Az első közös évük még csak egy győzelmet és év végi bajnoki 5. helyezést hozott, 2017-re azonban már ez az együttállás is megérkezett az élmezőnybe, Kiss pedig harmadik év végi dobogós helyét jegyezhette a sorozatban, ami ezúttal a bronzérmes pozíciót jelentette.

A folyamatos fejlődésen felbuzdulva pedig nem meglepő, hogy a most 32 éves versenyző 2018-ra kamionos karrierje harmadik bajnoki címét tűzte ki maga elé célként.

 

Pályafutása mérföldkövei:

2005: Első versenyszezon, Opel Astra Kupa
2007: Bajnok a magyar SEAT Leon Szuperkupában
2008: Címvédés a SEAT-tal
2011: Első szezon a kamion-Eb-n az Oxxo Racinggel
2014: Európa-bajnoki cím a kamion-Eb-n
2015: Címvédés és csapatváltás
2017: Bajnoki 3. helyezett a Tankpool24 Racinggel

 

TOP50 eredmények:

2015: 2. hely

2016: 3. hely

2017: 4. hely

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: