DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Egyéb

Miért fontos, hogy megértse kutyája jelzéseit?

Napjainkra a kutyák társállatokká váltak, egyre több ember osztja meg otthonát, életét négylábú kedvencével. Ma már a kutyák egy jelentős része a lakásban, a gazdával együtt él és így egy nem megfelelően felépített kapcsolat napi problémákat okozhat a családban.

Ha nem értjük meg, vagy félreértelmezzük kutyánk jelzéseit, akkor ez viselkedésproblémákhoz és állandósult feszültséghez vezethet.

Cikkünkben bemutatjuk, mit tehet azért, hogy a kutyával való kapcsolata harmonikus, kiegyensúlyozott legyen, ezáltal pedig a napjaik vidáman és gondtalanul teljenek.

vitalpet.hu - 2022 december - LinkMarketing - 3



A kutyák szerepváltozása

Míg őseink a kutyákat munkaállatként tartották – és ez sok vidéki portán és családi gazdaságban a mai napig fennmaradt – addig a városiasodással a kutyák szerepe jelentősen átalakult. 

Kutyáink ma már barát és társ státuszba kerültek, a Vitalpet webáruház felszerelései között is rengeteg kényelmi dolgot találhatunk, hogy lakásunkban teljes értékű családtagként tudjanak élni.

A szerepváltozás azonban magával hozta azt, hogy az emberek stresszes életmódja, az időhiány, a rohanás átragadjanak állatainkra és jelzéseiket figyelmen kívül hagyva komoly megbetegedésekhez vezessenek. Sok embernek okoz gondot az, hogy megértse a kutya érzelmi, hangulati, viselkedési problémáit és ez megnehezíti az állattal történő együttélést.

Ha a figyelmen kívül hagyott vagy félreértett jelek következtében a kutya problémássá válik, gyakran az egyszerűbb utat választják és megszabadulnak tőle, pedig sokféle módszer is van arra, hogy javítsunk a helyzeten.

A viselkedési problémák kialakulása

Sokféle oka lehet annak, ha a kutya viselkedése nem megfelelő. A helytelen tartási körülmények, a gazda hozzá nem értése, a nem kielégítő táplálás, több kutya esetén a rossz falkaviszonyok vagy a bántalmazás okozta stressz oda vezethetnek, hogy a kutya pszichéje, lelke megbetegszik és valamilyen nemkívánatos viselkedésforma alakul ki.

A stressz következménye

Ahogy az emberi test, úgy a kutyák szervezete is, stresszes körülmények között egy idő után ki fog merülni. A stressz okozta megbetegedések nagy része ugyanolyan, mint ami az emberekre is jellemző: kialakulhat gyomorfekély, szívproblémák vagy a szív izomzatának károsodása.

A viselkedési problémák orvoslása

Nagyon fontos, hogy igyekezzünk megtalálni a problémát kiváltó okokat. Próbáljuk megszüntetni a stresszforrást, például egy rossz falkaviszony esetén dolgozzunk az állatok összeszoktatásán, vagy válasszuk szét a kutyákat. 

A kutyaiskolában mind a kutya, mind pedig a gazdi megtanulhatja a helyes kapcsolat kialakítását, a különböző alternatív terápiákkal (mint például a virágterápia), pedig a stressz hatásait csökkenthetjük.

Ha a kutya problémás viselkedési mintát mutat, ne adjuk fel olyan könnyedén! Ha megtaláljuk a félreértelmezett pontot, dolgozunk a kapcsolat átalakításán – akár szakember segítségével –  kiépítjük a bizalmat és a kötődést kutyánkban, nyugodt környezetet biztosítunk a számára, akkor bízhatunk benne, hogy boldog és kiegyensúlyozott hétköznapok elé fogunk nézni.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: