DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2023. február 3. péntek
Egyéb

Videóbíró és egyéb szabályváltoztatások 2023-ra

Ugyan még bő három hónap van addig, amíg a világ legnagyobb vándorcirkusza visszatér, de az FIA szakemberei javában dolgoznak a legfrissebb Formula-1-es szabálymódosításokon. A változtatások fő hajtóereje még mindig a 2021-es Abu Dhabi Nagydíj, a szem előtt tartott példák pedig a labdarúgás és a rögbi.

 

Új szabályok 2023-ra

Az F1 a vérprofi atmoszféra és a rengeteg beleölt pénz ellenére sem mentes a hibáktól. A 2021-es szezonzáró Abu Dgabi GP a mai napig fájó pont Lewis Hamilton számára. A Mercedes színeiben versenyző brit pilóta azon a fájdalmasra végződött decemberi napon megszerezhette volna a nyolcadok világbajnok címét, de egy rendezői döntés következményeképpen csak a második helyen végzett a holland Max Verstappen után. Az Abu Dhabi GP a döntő futam lett volna az azonos pontszámmal érkező versenyzők között. A Mercedesnek kedvező, részben újratervezett Yas Marina pályán Hamilton Verstappen csapattársának, Péreznek az erőfeszítései ellenére is magabiztosan, 14 másodperccel vezetett a riválisa előtt. Minden jel a felé mutatott, hogy ez a futam és a világbajnoki cím is eldőlt.

SI202211220679_hires_jpeg_24bit_rgb_cut_resizeAz igazi dráma azután alakult ki, hogy a Williams pilótája, Nicolas Latifi balesetet szenvedett az 54. körben. Michael Masi F1-es versenyigazgató akkor úgy döntött, hogy a safety car mögött csak a Hamilton és Verstappen közötti lekörözött autókat engedi el.

Az újraindított mezőnyben aztán a kényszerszünetet kihasználva friss lágy gumikra váltó Verstappen vette át a vezetést, amit Hamilton már nem is tudott behozni. A Red Bull 24 éves versenyzője megszerezte élete első világbajnoki címét. És a Red Bull ezt úgy érte el, hogy a komplett futamon a Mercedes volt a gyorsabb. Vajmi kevés vigaszt jelentett, hogy az utóbbiak konstruktőri bajnokságot azért elhozták.

Az utolsó körös dráma Abu Dhabiban a versenyigazgatónak végül az állásába került. Az egyik fontos változtatás, amit az UAE-ben történt malőr előidézett, a labdarúgásban használt rendszerre emlékeztető VAR vagy videóbíró bevezetése volt. A különbséget az jelenti, hogy ún. Remote Operations Centre (ROC) - lényegében egy videós és rádiós központ, ahova a pályáról és az autókból minden adat befolyik - elemzői és tanácsadói minőségben működik, a versenyt lebonyolító stáb és az igazgató döntéseit közvetlen nem befolyásolja.

Új szabályok 2023-ra

A ROC tevékenységének máris érezhető hatása van a versenyszabályokra. Az extrém esős körülmények között lezajlott Japán Nagydíjat is monitorozó központ a verseny indítására és a futamot levezénylő stábok tevékenységére is több ajánlást tett. Az új szabályok az Austinban rendezendő USA Nagydíjon már érvényben voltak.

A további futamokon el lehet indítani esőben köztes gumikkal is a mezőnyt. Viszont darus mentőjármű csak azután mehet fel a pályára, ha már minden autó felsorakozott a safety car mögé. Sajnos Suzukában, rossz látási viszonyok között még autók köröztek, amikor egy mentőjármű már dolgozott Carlos Sainz összetört Ferrarijával. Pierre Gasly Suzukában 200 km/h-val haladt el Sainz autója mellett.

2014-ben Jules Bianchi nagyon hasonló körülmények között szenvedett tragikus balesetet ugyanitt, a suzukai tracken. Ha a mentőjárműnek több időre van szüksége sérült versenyautó eltávolításához, a jövőben a futamot átmenetileg fel is függeszthetik.

Továbbá, ha a biztonsági autó megjelenik a pályán, ha belengetik a sárga vagy piros zászlót, a pilótáknak kötelező lesz az utasításban megadott sebességhatárokat betartaniuk. A határról és ezáltal a veszélyes zónákról az operatív stáb közvetlen értesíti a sofőröket. A jövőben a sárga-piros zászlós és safety car szakaszos szabályokat be nem tartó pilóták szigorúbb büntetésekre is számíthatnak.

Amennyiben érdekel a Forma-1 világa, a legjobb sportfogadó oldalak nem csak a győztesre fogadást teszik lehetővé, hanem tehetsz olyan rendkívüli eseményekre is, mint a safety car, vagy hogy egy pilóta nem tudja majd befejezni a versenyt!

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: