DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Egyéb

Kerüld el a buktatókat a kémiaérettségin!

A kémiaérettségi az egyik legnehezebb megmérettetés a középiskola befejezésekor. Az egyedi kompetenciákon és tárgyi tudáson túl a felkészülés során érdemes néhány trükköt is megtanulnod, melyek segítenek a nagyobb hibák elkerülésében.

A felkészülés során gondolj ezekre a hibákra, és próbáld meg kiküszöbölni a vizsgán, hiszen akár 1-2 pont elvesztése is okozhatja, hogy végül lemaradsz az egyetemi felvételiről. A kémiaérettségin előforduló tipikus hibákra hívjuk fel figyelmedet cikkünkben.

Legális puska

Szinte hihetetlen, de legálisan van lehetőséged puskázni a kémiaérettségin azzal, hogy használhatod a függvénytáblázatot és a periódusos rendszert. Ezek nélkül rengeteg pontot veszíthetsz, hiszen például a függvénytáblában még egyes részfeladatok megoldását is megtalálhatod.

https-lvlmeup.hu - 2022 november - Cikk2



A Lvlmeup.hu emelt szintű kémiaérettségire felkészítő tanfolyamán nemcsak a tárgyi tudásod bővítheted, hanem bármikor barátságos környezetben teheted fel kérdéseidet a vizsgákkal kapcsolatban is. Már a felkészítés során aktív segédeszköz használatra oktatnak, így a sok információból pontosan ki tudod majd szűrni a feladatok megoldásához szükséges konkrétumokat.

Ne kapkodj!

A vizsgák mindig stresszel járnak, de próbáld meg magad elengedni és figyelmesen olvasd át a feladatokat. Ne kapkodj, még akkor is gondold végig a választ, ha úgy érzed, a kisujjadban van a megoldás. Minden válaszlehetőséget olvass el magadban, mert lehet, hogy csak egy-egy szó különbsége okoz majd pontvesztést.

Kezd azzal a kémiaérettségi írásbeli részét, hogy a feladatlapon lévő valamennyi feladatot átfutod, majd elsőként érdemes azokat megoldani, mely témaköröket jól tudod. Nem érdemes szigorúan a feladatok sorszámát követve haladnod, mert így időt veszthetsz olyan feladattal, mely lehet, hogy csak 1 pontot jelent.

Jelölések fontossága a kémiaérettségin

Akár egy-két pont elvesztését is elkerülheted, ha figyelmesen használod a jelöléseket és a mértékegységeket, nemcsak a végszámításoknál, hanem a részértékek kiszámításánál is. Fontos tudnod, hogy a kémiaérettségin a részeredményekre, a számítások kulcslépéseire részpontokat számítanak, ezért semmit ne hagyj üresen, mindenhol próbálj meg számolni, így is szerezhetsz néhány plusz pontot.

Az egyik legrosszabb eset, amikor úgy érzed, leblokkolt az agyad és nem jut eszedbe a feladat megoldásához szükséges képlet. Ilyenkor gondold át, hogy a képletben szereplő mennyiségeknek mi a mértékegysége, így már ki tudod logikázni, hogy mi lehet a teljes képlet.

Légy leleményes!

Amikor megpillantasz egy első ránézésre nehéznek tűnő feladatot, ne keseredj el! Légy talpraesett és az összetett feladat részleteit olvasd át figyelmesen. Előfordulhat, hogy a kémiaérettségin a feladat szövegében található néhány olyan utalás, melyből kikövetkeztethető a megoldása. Esetleg ráébredsz, hol találhatsz segítséget a függvénytáblában. A gondos átolvasás során emlékezni fogsz arra, hogy hasonló feladatot már oldottál meg, így lesz elég infód, hogy elindulj a megoldás felé.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: