DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Egyéb

Szótárak a legkülönbözőbb területekről

Manapság nagy divatja van az úgynevezett retro életérzésnek, tehát amikor adott esetben több évtizedes termékekkel, tárgyakkal találkozunk és így fiatal- vagy gyermekkorunk emlékképei is újra megtalálnak minket.

 

Az informatika szédületes terjedésével számtalan korábban nélkülözhetetlennek tartott használati tárgyunk került át digitális platformra, elég csak a térképekre, a zenehallgatás eszközeire, vagy éppen a szótárakra gondolni.

Ez utóbbiak azonban csak megjelenési formát váltottak, és jelentőségük talán manapság még nagyobb, mint sok évvel korábban. Napjainkban lényegesen több alkalommal találkozik egy átlagember idegen, jellemzően angol eredetű szavakkal, kifejezésekkel, mint a nyolcvanas években, és e helyzet által támasztott követelményeknek a jelentese.hu weboldal idegen szavak szótára maradéktalanul meg is tud felelni.

 

Sokkal több, mint egy hétköznapi szótár

Azonban fontos tudni, hogy ez a jelzett oldal messze több, mint egy egyszerű angol-magyar, magyar-angol szótár. A portál alkotói továbbgondolták a kérdést, és összesen nyolc olyan kategóriában hoztak létre szótárt, szógyűjteményt, szómagyarázatot, amikkel a mindennapi életben könnyen találkozhatunk.

Így egy oldalon belül több olyan területtel kapcsolatban is segítséget kapunk, amelyek megértése számtalan élethelyzetben fontos lehet. Hallatlanul nagy előnye az oldalnak, hogy mivel ezen információk megszerzése egyéb forrásokból bizony komoly időt és türelmet kívánó kihívás lenne bármelyikünknek, így egy helyen koncentráltan elérhetőek ezek a tartalmak.

 

Egyéb szolgáltatások

A jelentese.hu portállal kapcsolatban már említésre került az angol-magyar szótár, azonban nézzük meg, hogy milyen egyéb szolgáltatásokkal tud még a segítségünkre lenni az oldal! Az idegen szavak szótárában megtalálhatjuk a magyar nyelvben meghonosodott, vagy akár csak alkalomszerűen megjelenő idegen kifejezések magyar jelentését.

Több jelentés esetén természetesen minden lehetséges válasz megjelenik, alapos magyarázat kíséretében. Ez azonban még nem minden, hiszen egy lexikonhoz hasonlóan még az adott szó eredetéről is megtudhatjuk a legfontosabb dolgokat.

 

E-számok, szlengek, nevek és szinonimák között is segít eligazodni

A következő gyűjtemény az E-számok rejtélyes világába enged betekintést. Segítségével megtudhatjuk, hogy az élelmiszer csomagolásán feltüntetett E-szám egészen pontosan milyen összetevőt jelent. Választ kapunk arra, hogy az E-szám mögötti anyag milyen esetleges mellékhatásokkal rendelkezik, jellemzően hol találkozhatunk vele, és megkapjuk az adalék leírását is.

Az oldal része továbbá a szlengszótár, a magyar nevek jelentésével megismertető adatbázis, az online játékosok körében népszerű szavakat összegyűjtő gamerszótár, a szinonimaszótár, valamint ezeken kívül még az angol szavak értelmező szótára angol nyelven. További szolgáltatás, hogy az idegen nyelvről fordítószótárak képesek ki is mondani a szavakat, segítve így a kiejtés megtanulását. Az idelátogató többféle kiejtés és hang között is válogathat.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: