Steward
Balogh Tamás
DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2022. június 29. szerda
SimTech

Forma-1-es online játékok és fogadások

A Forma-1 a motorsportok királykategóriája. A Forma-1-es futamokat - melyeket a világ legmodernebb és leghíresebb pályáin rendeznek meg - elképesztő méretű média figyelem és szurkolói izgalom kiséri világszerte. Az utóbbi években a Forma-1 presztízseés reklámértékecsak nőtt, nagyjából világszerte 500millió ember kiséri figyelemmel az évi 21 futamot élőben és a közvetítéseken keresztül. Így hát nem csoda, hogy a Forma-1 a sportfogadás szerelmeseinek figyelmét is egyre jobban felkeltette. Ebben a cikkben a Forma-1 és a fogadás érdekességeit és rejtelmeit igyekszünk felfedni.

Persze nem csak a rutinos sportfogadók kezdtek el egyre többet Forma-1-es eseményekre fogadni, hanem a Forma-1 szurkolók/nézők is felfedezték maguknak a fogadást, hogy ezzel is megtoldják a szurkolással járó izgalmakat. Ezen szurkolók/nézők viszont nem feltétlenül jártasak az online sportfogadás illetve szerencsejátékok világában. Ez a cikk tehát elsősorban nekik szól. Bemutatjuk a fogadás alapfogalmait, alapstratégiáit, hogy milyen típusú fogadásokat lehet megtenni és hogy hogyan lehet egy jó fogadási alkalmat kiszúrni, és úgy általában: bölcs stratégiával és felelősségteljesen játszani/fogadni. 

A Forma-1 fogadás alapjai

Akik előszőr fogadnak Forma-1-es eseményre, azok általában a futamgyőztesre szoktak fogadni, hisz ez egy könnyen érthető kategória, és persze sok izgalmat is garantál. Ennek a tét-típusnak az az előnye is megvan, hogy igen magas oddsz-szal jár, de persze ez egyben a hátulütője is, hisz nem teljesen magától értetődő, hogy ki fog megnyerni egy ennyire magas kockázattal járó sporteseményt. Persze a nagymenő pilóták mint Hamilton vagy Verstappen oddszai nem lesznek olyan magasak mint a kevésbé sikeres pilótáké, de még így is nem kevés kockázattal jár a győztesre fogadni.

Formula 1 Online Games Guide

Optimalizálni a rizíkótHa az esélyeidet optimizálni szeretnéd, és kompromisszumként elfogadod az alacsonyabb oddsz-okat, akkor egy arany középút lehet a favorit versenyződre nem győztesként, hanem mint a pódiumon (az első háromban) végzőként megtenni a tétedet. Ezt a fogadás-típust akkor is ajánlani tudjuk, ha szinte biztos vagy benne, hogy a favoritod fog nyerni. Ha végül mégis lecsúszna a dobogó tetejéről, és másodiknak vagy harmadiknak fut be, akkor még mindig nyertél ezzel a fogadási típussal..

Ahogy említettük, az olyan nagyágyúkra mint Hamilton, alacsonyabb oddszokat kínálnak az online sportfogadóirodák (Hamilton vagy Verstappen esetében 1.5-1.8x oddszokra lehet számítani). Ahogy lejjebb megyünk a mezőnyben, úgy nőnek a pilóták oddszai, amik akár 100-szorosak is lehetnek. Nyilván nincs sok értelme nagyobb téteket tenni egy még sosem nyert versenyző győzelmére, aki ráadásul az utolsóelőtti sorból rajtol….

"Élő" (live) fogadások

A kevésébé esélyes versenyzőknél inkább helyezésre érdemes fogadni (erről lejjebb bővebben) vagy az élő fogadás szekcióban érdemes rájuk tenni, ha úgy látod, meglepően jól alakul a versenye egy "outsider"-nek. Ilyenkor jó fogadási pozíciók adódhatnak abból, ha gyorsabban lépsz mint ahogy az online sportfogadási oldal esemény-felelőse a valós helyzethez igazítaná az "élő oddszokat". Ez persze a versenyben elől lévőkre is vonatkozik, ott is segít, ha gyors a kezed és gyorsan teszel meg egy "élő tétet" amikor valaki előzött vagy kicsúszott, csakhogy persze az elől lévőket az irodák is jobban figyelemmel kísérik, mint a 10. helyért versengők párviadalát.

Az első 6-ban illetve első 10-ben végzők

Ez az a fogadási típus, amit a bennfentesek tudnak igazán kihasználni. Azok, akik a hírekből és az edzéseken látottakból le tudják szűrni, hogy a kevésbé nagy nevek közül ki fog az adott futamon éppen relatíve nagyot alakítani. Míg Verstappen vagy Hamilton futamgyőzelmére 1.5-1.8-as oddszok a jellemzők, addig mondjuk egy Carlos Sainz vagy Daniel Ricciardo-kaliberű versenyző első 6-ban végzésére akár 2.25-3.00-as oddszokat is kínálnak. Vagyis ha például teszel 10.000 Ft-ot Ricciardo első 6-os helyezésére, akkor akár 30.000 Ft is ütheti a markodat, vagyis egy 20.000 Ft-os nyeremény (30.000 nyeremény mínusz 10.000 Ft tét = 20.000 "profit"). Ha pedig a győztesre teszel 10.000 Ft tétet, akkor csak 5.000-8.000 Ft nyereséggel kell megelegédj. (Persze ha sikerült "megjósolnod" Ricciardo vagy Ocon 2021-es futamgyőzelmeit, akkor ott sokkal komolyabban "kaszálhattál" :)

Hosszútávú Forma-1-es fogadások

Nem csak a konkrét versenyekre lehet fogadni, hanem az egész szezon végeredményére is. Ezeket hívják hosszútávú fogadásoknak. Itt is fogadhatsz egyes versenyzőkre vagy csapatokra. Itt is lehet a győztesre fogadni (a világbajnokra és a legtöbb pontot gyűjtő csapatra), és itt is lehet a kevésbé kockázatos dobogós helyezésekre fogadni, vagy a még kevésbé kockázatos "első hat" vagy "első tízben végzőkre". Ez ugye egy hosszútávú fogadás, vagyis ha márciusban megteszed a téted, akkor decemberig (a szezon végéig) kell várj, míg a nyereményedet lehívhatod. Év elején, a szezonkezdet előtt, nyilván magasabb oddszokat kínálnak a nagyágyúkra is. Ellenben amikor már valaki elhúzott 25 ponttal a VB-állásban, onnantól kezdve nyilván csak nagyon alacsony, 1.1 alatti oddszokat kínálnak a VB-t vezető pilótára. Ha hosszútávú fogadásokat teszel meg, akkor készülj fel arra, hogy vagy csak simán hátra kell dőlj hogy élvezd ahogy a pilótád egyre inkább arrafelé tendál, hogy ott végezzen, amire fogadtál (VB-győztes, dobogós, stb.), vagy - ellenkező esetben - ha nagyon nem úgy alakulnak a dolgok, mint ahogy a tétjeidet megtetted, akkor jó eséllyel évközben új fogadásokkal fogod majd az eredeti tétedet "korrigálni" akarni. Ilyenkor érdemes a felelősségteljes szerencsejáték elvét komolyan venni, és nem belemenni egy vesztési spirálba. Fontos alapelv: csak akkor vágj bele sportfogadásba, ha el tudod fogadni, hogy lesz amikor vesztesz is!

"Head to Head" fogadások

Két pilóta egymáshoz képesti eredményeire is lehet általában fogadni. Ez egy kifejezetten szórakoztató fogadási típus, hisz nem csak egy versenyzővel kapcsolatos eseményre fogadsz, hanem egy párharcra úgymond. Ezt a fogadási típust különösen olyankor érdemes figyelemmel kísérni, amikor egy párharc egyik résztvevője egymás után több futamban jobban szerepelt, és úgy érzed a körülményeket figyelembe véve, hogy ez a széria meg fog szakadni az aktuális versenyen. 

"Egyéb eseményekre" fogadni

És ha már "régi motoros" vagy a Forma-1-es fogadások terén, és már unod a szokásos fogadási kínálatot, akkor olyan a versennyel kapcsolatos eseményekre is lehet fogadni, amik a szokásos győztes/dobogós stb. kategóriákon kívúl esnek. A Forma-1 esetében ez többnyire olyan fogadási tételeket szokott jelenteni, mint "hány pilóta fejezi be a futamot", "hányszor fog kijönni a pályára a safety car", de akár olyan banalitásokat is, mint "fog-e esni az eső a futam alatt" :)

Mindig keress rá múlt eseményekre mielőtt fogadnál

Amikor ezt állítjuk, akkor nem csak arra gondolunk, hogy nézd meg a VB-állását, vagy hogy ki nyerte az utolsó három futamot. Persze ezek is fontosak, de ezek magától értetődőek. Ha igazán jó esélyeket akarsz magadnak adni, akkor mindig szánj időt egy kis múlt-kutatásra is. Mindig nézd meg, hogy a pilota akire pénzt teszel, hogy szerepelt az előző szezonban, és a korábbi években az adott versenypályán. Nyilván egy Senna, Prost, Schumacher vagy Hamilton bárhol nyerni tudott, de még a legnagyobbaknak is van jobban és kevésbé kedvelt pályáik. A második vonalbeli pilótákra ez hatványozottan igaz. Az időjárást se hagyd figyelmen kívül: tekintsd át melyik pilótának (és melyik motornak) kedvez jobban a szárazság/forróság, és kit zavar kevésbé a nedves pálya!

Autó-motorsport témájú kaszinó játékok

Aki szereti a fogadásokat, az általában az online játékokat se veti meg. És hát azt is tudjuk, hogy az online játékok minden népszerű témában kínálnak játékokat, nyerőgépeket, legyen az egy sportesemény vagy egy mozifilm, stb. És ez alól az autó-motorsportok sem kivételek. Persze nem állítjuk, hogy egy online kaszinó játéknak ugyanakkora lenne az adrenalin-faktora mint egy sportfogadási eseménynek. Ugyanakkor az viszont tagadhatatlan, hogy az előbbieknek is megvan a maguk ideje és szórakozási létjogosultságuk.

Az online kaszinók aktuális játék-kínálatában a legnépszerűbb autós játékok közé számít az Infinity Synth és a Rush Cars Go. Az előbbinek a látványvilága a nyolcvanas évek legendás játékát, az Out Run-t idézi a modern nyerőgépekre hangolva. Ez egy 5 kerekes 20 nyerővonalas nyerőgép, aminek a megtérülési aránya 96%-os. Ingyen pörgetéseket is lehet vele nyerni.

Egy másik populáris autóversenyzős nyerőgép a RushToGo. Ennek a megtérülési aránya alacsonyabb (csak 93,5% körüli), de a Nascar versenyek hangulatát idéző audio-vizuális játék-környezet sokak számára elég vonzó, hogy még az ilyen magasabb rizikó-faktort is bevállalják (persze sose feledjétek a józan szerencsejáték alapelveit betartani).

Ezeket a játékokat megtalálhatod a magyar játékosokat is fogadó online kaszinó szolgáltatóknál, ahol magyar nyelvű ügyfélszolgálat is adva van és magyar Forintban töltheted fel a számládat és igényelheted a kifizetéseket.

Konklúzió

A Forma 1 minden bizonnyal az egyik legizgalmasabb és legszórakoztatóbb sportesemény-sorozat a földön. Fogadni ezekre az eseményekre csak hozzátesz még egy lapáttal az eleve nem kevés izgalomakhoz. Ugyanakkor sose feledd, csak akkora téteket tegyél meg, amik nem okoznak exisztenciális gondot elvesztésük esetén se. Ha ezt az alaptételt betartod, akkor a Forma 1-es sportfogadás igazán jó mulatság!

 

A szerzőről

Horváth Alíz kamaszkora óta Forma 1 rajongó. A Magyar Online Kaszinók weboldal szerkesztőjeként sok éve követi a sportágat a sportfogadás szempontjából is szorosan. A sportfogadás és az online kaszinó játékokkal és szolgáltatókkal kapcsolatos cikkeit a fenti linken találhatók

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: