DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Egyéb

Az FIA által is elismert virtuális bajnokságot szervez a Toyota

A Gazoo Racing globális e-sport bajnokságában áprilistól decemberig minden fordulóban más Toyota sportmodellel kell majd versenyezni a nagysikerű Gran Turismo videojátékban.

A Toyota Gazoo Racing nyilvánosságra hozta a Toyota Gazoo Racing GT Cup elnevezésű virtuális autóverseny-bajnokság régóta várt részleteit. A két éve létező GT Supra Cup márkakupa és a tavalyi GR Yaris Time Trial folytatásának tekinthető sorozatot az elődeihez hasonlóan kizárólag Playstation-ön, a Gran Turismo játék legújabb kiadásában, az online versenyekre koncentráló, FIA-tanusítvánnyal rendelkező Sportban rendezik meg.

gazoo_racing_cup_vr



A Poliphony Digital legendás szimulátorsorozatának 13. része 2017-ben jelent meg, és 324 részletesen kidolgozott autót és 82 élethűen lemodellezett pályát tartalmaz.

A tavalyi Gazoo Racing bajnokságoktól eltérően ezúttal nemcsak egyféle Toyota modellel kell majd menni, hanem minden fordulóban más-más típussal, ami lehet vérbeli versenyautó, klasszikus veterán vagy utcai sportmodell is. Ez biztosítja majd az izgalmat és a változatosságot, hiszen így minden fordulóban másnak kedvezhet az éppen akkor előírt típus. Az idei kiírás érdekessége, hogy a való életben nem is létezik olyan bajnokság, amelyben futamonként más és más autóval versenyeznének.

Természetesen a Toyota valaha volt legerősebb szériaautója, a GR Supra most sem maradhatott ki a válogatásból, de mellette az új GR Yarisszal és a nemrég bemutatott GR 86 kupéval is lehet majd versenyezni (utóbbival csak az utolsó kvalifikáción, augusztusban). Sőt, olyan kocsik is szerepet kapnak majd, mint a minden idők legszebb japán autójának tartott, 1967 és 1970 között gyártott Toyota 2000 GT vagy a Dallara-karosszériás, Toyota-motoros, együléses formula-versenyautó, az SF19.

Ez közel sem az összes Toyota, ami megtalálható a Gran Turismo Sportban, ugyanis a TS030 Hybrid prototípustól a Tundra pickupig összesen 26-féle típussal lehet száguldani a versenypályákon. A korábbi Gazoo Racing bajnokságok sikerét jelzi, hogy a GR Supra Cup virtuális változatából már 1,3 milliót, a GR Yarisból pedig több mint 530 ezret vettek a játékosok a Gran Turismo boltjában, így a képernyők előtt azok is megtapasztalhatták a jelenlegi legsportosabb Toyoták vezetési élményét, akik a való világban nem engedhetik meg maguknak az ilyen autók megvásárlását.

Az idén áprilistól decemberig tartó Toyota Gazoo Racing Cup 2021 bajnokságban hét, online megrendezett kvalifikációs forduló (Laguna Seca, Fuji International Speedway, Szuzuka, Nürburgring, Autódromo José Carlos Pace, Szardínia, Mount Panorama) után rendezik majd meg a decemberi nagydöntőt, amely a virtuális FIA GT bajnokság fináléjának betétfutama lesz.

A döntő helyszínét és autóját később hozzák nyilvánosságra. Bárki nevezhet a bajnokságba, aki idősebb hat évesnél, és rendelkezik PS4 vagy PS5 játékkonzollal, illetve Gran Turismo Sport játékkal.

gazoo_racing_cup_2021

Tavaly a koronavírus járvány miatt jóval nagyobb figyelem irányult az e-sport eseményekre, azon belül is főleg az autós szimulátorbajnokságokra, mivel az év első felében szinte sehol a világon nem lehetett igazi versenyeket látogatni. A gyakran még a televízióban is közvetített virtuális futamok nemcsak a nézőknek jelentettek remek szórakozási lehetőséget, hanem a pilótáknak is segítettek abban, hogy a reflexeik, autókezelési képességeik ne rozsdásodjanak be a kényszerszünet alatt.

Még a világ leghíresebb autóversenyének, a Le Mans-i 24 órásnak is megtartották – mégpedig azonos szabályokkal – a virtuális változatát, amelyen hivatásos pilóták és csapatok is nagy számban indultak.

A Toyota Gazoo Racing 2019-ben lett az FIA által is elismert Gran Turismo Sport hivatalos partnere. Ekkor rendezték meg először a 13 fordulós GR Supra GT Cup bajnokságot, amely a játék első nemzetközi márkakupája volt.

 

Fotók: Toyota Gazoo Racing, Sony Interactive Entertainment Inc.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: