DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Egyéb

Tippek, amikkel télen is élvezetes a kirándulás

A hideg, esős időjárás ellenére is kellemes pillanatokban lehet részünk, ha a kirándulást választjuk hétvégi programnak. Fontos azonban, hogy mindezt megfelelő öltözetben és előre megtervezett útvonalon tegyük. Ezekkel kapcsolatban osztja meg tanácsait Schnitzer Miklós, aki gyerekkora óra rendszeres természetjáró.

Főszerepben a lábbeli

Vásárlás előtt érdemes többféle túracipőt felpróbálni, valamint kifejezetten téli túrára javasolt bakancsot venni. A megfelelően megválasztott lábbeli hosszú távon is meghálálja magát. Fontos, hogy rendesen fogja a lábat, a bokát, és védjen a hideg ellen. Javasolt kifejezetten túrázáshoz készített zoknit választani hozzá, ami, amellett, hogy meleg, megakadályozza a láb kidörzsölődését.

IMG_4308



Nem csak meleg, de réteges öltözet

Miklós szerint alapvető szabály, hogy mindig legyen mit levenni, és mit felvenni. Az emelkedőn felfelé haladva, percek alatt kimelegedhetünk, de egy kilátónál vagy magasabb ponton érdemes azonnal zárni a ruházatot. Fontos az is, hogy az adott ruhadarabot viszonylag gyorsan le tudjuk venni, így például a cipzáras felsőrészek nagyon praktikusak. Emellett érdemes sztreccs anyagból készült nadrágot választani, ami nem akadályoz a mozgásban.

Kedvenc élelmünk akár túra közben is

Az étkezés kulcsfontosságú egy túra során, de természetesen ennek is a megtett táv függvényében van jelentősége. Javasolt többször kevesebbet enni, és egyaránt szükséges a szénhidrát- és a fehérjebevitel is. Ha van kedvencünk, nyugodtan készítsük össze azt, kis motivációt jelenthet, ha idő előtt elfáradnánk. Miklós például gumicukorból, olajos magvakból, kókuszreszelékből és mogyorós drazséból állít össze egy kis adagot a túra előtt.

IMG_4313

Útvonal

Akár ismerős terepen sétálunk, akár új vidéket fedezünk fel, érdemes otthon megnézni térképen az útvonalat. Nézzük át, merre fogunk menni, milyen helyszíneket fogunk érinteni, és milyen szintkülönbség várható. Ha előre felmérjük a különböző szakaszokat, átláthatóbbá és tervezhetőbbé tehetjük a túrát. Ez menet közben is fontos, hiszen ha kicsúszunk a tervezett időből, akkor jobban tudunk kalkulálni a hátralévő távolsággal. Egy sportórával, mint a Honor Watch GS Pro, pedig meggyőződhetünk arról, hogy valóban a helyes útvonalon vagyunk.

Igyekezzünk minél több eshetőségre felkészülni, de ha mégis nem várt helyzetbe kerülünk, nagy előnyt jelent, ha előzetesen pontosan megismerkedtünk az útvonallal valamint, ha túra közben folyamatosan követjük haladásunkat. Miklós is hasznát vette már az sportóra útvonalkövető funkciójának:

„Tavaly novemberben a feleségemmel és kislányommal elmentünk túrázni a Bakonyba. Hideg, őszi időjárás volt, szemerkélt az eső, ettől a köves, sziklás szurdok olyan csúszóssá vált, mintha jégpályán mentünk volna. A teljes táv oda vissza 10 km volt. Nagyjából féltávnál párom lecsúszott az egyik sziklán, meg is ütötte magát, valamivel később pedig beszakadt alatta egy átjáró, és térdig merült a hideg patakban. Természetesen innentől kezdve már csak a visszaút jöhetett szóba, így megfordultunk, és mivel induláskor elindítottam az órát, pontosan ki tudtam számolni, mennyit kell sétálnunk az autóig. Menet közben is folyamatosan ellenőriztem a távot, így percre és méterre pontosan meg tudtam mondani, hol tartunk. Azt is láttam, hogy éppen felfelé vagy lefelé fogunk-e haladni. Szerencsére kisebb zúzódáson kívül nem történt baj, de jó érzés volt, hogy az óra segítségével képes voltam mindent pontosan meghatározni. Otthon már együtt elemeztük, és nevetve figyeltük, mikor kezdett el emelkedni a pulzusom!”

Az útvonal mellett az időjárás-előrejelzést is nyomon követhetjük a Honor Watch GS Pro-n, és a bejövő üzenetek megtekintése közben is folyamatosan láthatjuk a sportteljesítményünket. Ezekkel a praktikusan testre szabható megjelenítési beállításokkal nem szükséges minden értesítésért a telefonunkhoz nyúlnunk. Az óra mindezek mellett akár 25 napig bírja egy feltöltéssel, és 14 különböző MIL-STD-810G szabványnak is megfelel, így szinte bármilyen terepen, szélsőséges időjárási körülmények között megbízhatóan működik.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: