DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Egyéb

Legyél egész évben műanyagmentes! Íme pár tipp, hogyan!

Egyre elkeserítőbb hírek érkeznek azzal kapcsolatban, hogy az általunk termelt műanyaghulladék milyen környezeti károkat okoz. Állítólag 2050-re több lesz a műanyag a tengerekben, mint a hal, de már az emberi szervezetben is kimutathatók a mikroműanyagok. Ijesztő?

Igen, és egyben szomorú is, hogy a kényelem mi mindent felülír. Pedig ma a műanyagnak már számtalan alternatívája létezik, csak szándékra és egy kis odafigyelésre van szükség a váltáshoz.

ÉVA magazin_Szeptember19_LM2



Ne csak a július legyen műanyagmentes!

2011-ben indult el a műanyagmentes július kezdeményezés, aminek a lényege, hogy ebben a hónapban minél kevesebb műanyaghulladékot termeljünk. (Érdekes viszont, hogy az FKF Zrt. adatai szerint 2019. júliusában több műanyaghulladékot produkáltak a budapestiek, mint egy évvel korábban, de ez csak egy zárójeles megjegyzés.)

Maga a kezdeményezés nagyon dicséretes, de fontos lenne, hogy ez a szemlélet az egész évet áthassa, és ne csak kampányszerűen figyeljünk oda a környezetre. Hogy milyen lépéseket tehetsz a műanyagmentesség felé, azzal kapcsolatban íme néhány könnyen alkalmazható tipp.

Műanyagmentes tanácsok kezdőknek

Az élet más területeire is igaz, hogy a változásokat mindig kicsiben és fokozatosan érdemes elkezdeni. Ha rögtön akarsz mindent, akkor nagy valószínűséggel kudarc lesz a vége, ami frusztrációt okoz. Éppen ezért fontos, hogy a műanyagmentességet is kicsiben kezdd el, és onnan haladj a profi szint felé!

Először is felejtsd el a műanyag szatyrokat és zacskókat! Szerezz be egy vászonból vagy más anyagból készült táskát, és azt vidd magaddal a vásárlásokhoz! Amit lehet, ne előre csomagolva vegyél meg, hanem „kimérős” helyeken: piacokon, speciális üzletekben.

Persze itt is alapszabály, hogy vigyél magaddal saját dobozokat, üvegeket, és azokba szedd a termékeket. Palackos víz és üdítők helyett legyen saját kulacsod, amit bármikor megtölthetsz, és lehet saját elviteles poharad is, amibe a kedvenc kávédat kéred.

Ha szeretsz főzni, akkor rendelés helyett inkább otthon készítsd el az ebédedet, mert az egyrészt olcsóbb, másrészt a környezetet is kíméled.

Így lehetsz középhaladó

Ha a konyhát részben – vagy teljesen – műanyagmentesítetted, akkor a következő lépés legyen a fürdőszoba! Ugyanis ez a lakás másik olyan helyisége, ahol rengeteg műanyaghulladék keletkezik. Hogy akkor mit tehetsz?

A tusfürdő és a folyékony szappan helyett remek alternatíva a csomagolásmentes natúr tömbszappan. A műanyag nyelű fogkefe helyett vehetsz bambusznyelűt, a borotvád pedig legyen biztonsági fém borotva. Ha ez egyszerre sok, akkor pedig keresd azokat a csomagolásokat, amik újrahasznosított műanyagból készülnek.

A haladó szinthez már valódi elkötelezettség kell, ahol te magad készíted el azokat a termékeket, amiket előtte a boltban vettél meg. Ha még nem tartasz itt, semmi gond, a lényeg, hogy megtedd az első lépéseket, és következetesen vidd végig őket!

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: