DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Egyéb

Esély az életre

Évtizedekkel ezelőtt a sci-fi filmekben olyat mutattak be, hogyha valamit évekig fagyasztott állapotban tartanak, majd felolvasztják, úgy éli tovább a mindennapjait, mintha mise történt volna. Nos, ez napjainkban is ugyanígy működik a fagyasztott embriókkal. Évekig -196°C-on tárolják őket, majd az ideális pillanatban felmelegítve megelevenednek, és megkezdhetik saját életüket.

Eszkimó babák

A fagyasztott embrió beültetés már 25 éve működik sikeresen. Minden korábbi képzeletet felülmúló eredményekkel. Rekord is született már, 24 évnyi lefagyasztott állapot után egy egészséges kislány született a fagyi babából. Jelenleg ezzel ő a világcsúcs tartó ezen a területen.

Tamtraco_Szeptember19_LM1



A lombikprogramban részt vevők csak fagyi babaként emlegetik ezeket a rendkívül sérülékeny életkezdeményeket. Vannak olyan párok, akiknek néha ez jelenti az utolsó esélyt a gyermekáldásra. A lombik eljárás során hormonkezelések hatásával elősegítik a petesejtek termelődését, majd ebből többet megtermékenyítenek. Az így létrejött embriók közül kettőt-hármat visszaültetnek az anyaméhbe, míg a többiek fagyasztott állapotban várakoznak a jövőjükre.

Becsengetnek

Ekkor érkezik el a fagyasztott embriók beültetésének ideje. Ez is egy speciális kezeléssorozat keretében zajlik le. Ennek során hormonok segítségével előkészítik az anyaméhet az embriók befogadására. Ez általában tablettás gyógyszerekkel történik.

Ultrahanggal és vérvizsgálatokkal ellenőrzik a szervezet reakcióit, majd meghatározzák a beültetésre legideálisabb időpontot. Ennek folyamán egy szigorú protokoll szerint kiolvasztják az eszkimó babákat, amelyeket az előkészítés után befecskendeznek a méhbe. Itt már az orvostudomány kezében vannak, és az esetek nagy többségében problémamentes terhességként zajlanak le a lombikprogramok. Ez nyitja meg a kaput az új életre.

Az utazás

A program bonyolult körülményeinek ellenére a legveszélyesebb az embrióra nézve a sok utazás. Nekünk, jövőbeni szülőknek kell gondoskodnunk arról, hogy a sérülékeny életkezdemények a legnagyobb biztonságban utazhassanak. Az utazás körülményeinek biztosításához nem elég egy személygépkocsi, és az orvosi logisztikai terület ismerete is további feltétel. Sok tényezőnek kell passzolni ahhoz, hogy a megfelelő időben a fagyasztott embrió beültetésre kerülhessen.

A szállítás fő kockázati tényezője lehet a hőmérséklet, és a pontos határidők. A szállításhoz speciális edény és körülmények, valamit erre felkészített személyzet szükséges. Az IVF logisztika során gondoskodni kell a legoptimálisabb útvonal megtervezéséről azért, hogy időpazarlás nélkül érhessenek a fagyi babák oda, ahol a családjuk már nagyon várja őket. A szállítások biztonságát több millió forint értékű felelősségbiztosítás is szolgálja.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: