DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Egyéb

A bajnoki címvédő visszatért az élre!

A 16 éves Veloce_Beneref első pole-pozíciója, óriási rajt-káosz, bajnokok falánál elvérzett versenyzők, a címvédő Achia újra a győzelem útján, a bajnoki cím egyik nagy esélyese, Előd nulláz, és az éllovas Daniel_Hun szürke teljesítménye. Ezek mind jellemezték az F1 Hungary Liga hetedik állomását, a Kanadai Nagydíjat.

Száraz, ámbár felhős idő fogadta a mezőnyt az időmérőn, ahol kicsit felborult az előzetes papírforma és olyan teljesítmények születtek, amik meglepetések voltak, negatív, vagy akár pozitív értelemben egyaránt. A Haas-istálló ifjú tehetsége, Veloce_Beneref, meggyőző, 2,5 tizedes előnnyel nyerte meg az időmérőt, és nem titkolt célja volt, hogy első alkalommal a dobogón gyerekpezsgőzzön, és interjút adhasson élő közvetítésben. 

f1hun-kanada1



Nem kis ellenfeleket kapott, hiszen mögüle a címvédő, Achia, aztán a Spanyol Nagydíj győztese, Robeet és a Ferrari pilótája, Xray indulhatott.  Meglepetésre Előd csak a hatodik, Daniel_Hun pedig tizenegyedik helyen végzett. Szép teljesítmény volt Szabione tizenharmadik rajthelye, és nagy csalódás Antalics_Hun utolsó helyre elegendő teljesítménye. 

Minden szezonban van olyan rajt, amire egy mezőny sem lenne büszke, amikor egy törékeny kártyavár alján valaki meginog, és viszi magával, aki nem elég stabil. Így volt ez Kanadában is, amikor a liga százharminchét futamos történelmének talán leginkább kaotikus és legtöbb hibáját hozó rajtját mutatták be a versenyzők.  Kezdődött minden Robeettal, aki már az első kanyar féktávját teljes mértékben elnézte, és Veloce-nak nekiütközve keresztbe állt egy rendkívül szűk pályarészen. Ennek Shevcsenko nem igazán örült, hiszen ezt az ő első szárnya bánta, és hátul elindított egy olyan láncreakciót, amikor is többek szárnya sérült, és valakiknek a fűvön átvágva kellett teljesíteni az első kanyarkombinációt. 

f1hun-kanada2

Mindez a harmadik és negyedik kanyarban is meghozta gyümölcsét, a törött szárnnyal és előtte a füvet is megjárt Riccoinho egy torpedót indítva ütötte ki Elődött a versenyből. Az újabb keresztbeállás után újabb tömegbaleset alakult ki, így történt az, hogy a fél mezőny már az első kör megtétele után a bokszba kényszerült. 

Az egész pályán csaták, előzések, és harcok kezdtek kibontakozni a sok egyéni hibát hozó futamon, az elején balesetbe került versenyzők is képesek voltak visszazárkózni egy-két alternatív stratégia segítségével.  Sokáig úgy tűnt, hogy a bombaformában versenyző Xray hozhat egy győzelmet csapatának, erre minden esélye meg is volt, hiszen sem Achia, sem a Williams nem mutatott legyőzhetetlen formát, hiszen egy félreértés után egyszerre jött ki a boxba csapattársával, Szabionéval, ami értékes időbe került neki.  Xray pedig bizonyította, hogy a 100%-os koncentráció még hiányzik belőle és egy agresszív, kicsit felesleges manőver után nem értették meg egymást Szijjgames-szel, aminek óriási baleset lett a vége a hosszú egyenes végén.  

Így a futamot Achia nyerte a mögötte nagyszerű tempót és felzárkózást bemutató Shevcsenko előtt. Veloce_Beneref megszerezte az első dobogóját a bajnokságban, amit valószínűleg még sok fog követni. Előd kiesése után Daniel_Hun egy nagyon értékes 6.ik helyet hozott, és az azzal járó 18 ponttal már 26 pontra van Előd előtt.  Kiemelendő Donceleger végre stabil versenyzése a hetedik pozícióban, valamint Muzselx tizenkettedik helye. 

kanada-tabella

Rövid videós összefoglaló:

Csütörtök este a Francia Nagydíjjal folytatják a versenyzők, ami újra egy széles, remekül csatázható pálya, és ahol bizony esőt mondanak a futam napjára. A versenyen az F1 Hungary minden pilótája fekete sisakkal emlékezik meg a Belgiumban elhunyt Anthoine Hubert-re (1993-2019). Nyugodjon békében!

Élő futamok: https://www.youtube.com/channel/UCY3bd7kNJS9a3f30JolRTIg?view_as=subscriber

Jelentkezés és további infók: https://www.facebook.com/f1hungaryliga/ 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: