DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Egyéb

A Toyota robotjai az elöregedő társadalom szolgálatában

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előrejelzése szerint 2050-re a világ népességének 22 százaléka 60 év fölötti lesz. A japán kormány kutatásai szerint 2060-ra a szigetország lakosságának 40 százaléka lesz 65 éves vagy még idősebb, így várhatóan egyre több szociális gondozóra lesz szükség.

A társadalom „szürkülésének” is nevezett jelenség sok országot érint majd a következő évtizedekben. A Toyota szerint az Embereket Segítő Robot (Human Support Robot, azaz HSR) megoldást jelenthet az egyre nagyobb számú japán időskorúak gondozásában. A remekül manőverező, kis tömegű, hajlítható karral felszerelt HSR képes rá, hogy tárgyakat vegyen fel a padlóról vagy emeljen le a polcról, és sok más feladatra is készen áll.

toyota-partner-robot-1



A világ leginnovatívabb autógyártójának tartott Toyota hosszú évtizedek óta folytat fejlesztéseket a robotika területén, ahol szintén a világ egyik vezető vállalatának számít. A forradalmi műszaki megoldásairól és környezetbarát technológiáiról ismert autógyártó és a robotika közös története még a hetvenes években kezdődött:  a Toyota Csoport az 1970-es évek óta fejleszt ipari robotokat, amelyeket azóta is széles körben alkalmaz, főleg az autógyártás hegesztési és fényezési eljárásaihoz. A robotok még az autók összeszerelése során – főleg a részegységek mozgatásában – is segítik az embereket. A Toyota azért kezdett el robotokat használni gyártási rendszerében, mert ezzel javult a minőség, és csökkentek, most azonban a vállalat, több kutatóintézettel összefogva megalapította a HSR Fejlesztői Közösséget, hogy a robot tökéletesítésével javítsa az idős és nehezen mozgó emberek életminőségét. A közösség célja, hogy együttes erővel felgyorsítsák a fejlesztőmunkát, és hogy meghatározzák a HSR első praktikus felhasználási területeit.

Persze szeretteink gondozásában a mesterséges intelligencia még nem helyettesítheti az emberi figyelmességet. Ezért a HSR önálló működése mellett a robotot távirányítással is működtethetik a családtagok vagy a barátok, a kezelő arca és hangja ilyenkor élőben látható és hallható, hogy a napi feladatokat valódi, emberi kapcsolattal oldják meg. Legelső, 2012-es megjelenése óta a HSR több fejlesztésen is átesett a páciensek és az egészségügyi dolgozók visszajelzései alapján.

Japánban a Toyota HSR-eket adott át partnerszervezeteinek (elsősorban egyetemeknek, kutatóintézeteknek és üzleti szervezeteknek), akik a közösségen belül megosztják szoftverfejlesztési folyamataikat és újonnan szerzett ismereteiket. A Toyota azzal is segíti a kutatóintézetek HSR-tesztjeit, hogy tesztlétesítményeket keres számukra, emellett pedig egyéb támogatásokat biztosít. A HSR innovációinak komoly lendületet adott a Toyota által Japánban megszervezett „Hackathon” verseny, ahol nyolc csapat – köztük kutatók, akadémikusok és vállalatok – versengett azon, hogy ki alkotja meg a leginkább innovatív alkalmazást a HSR-hez.

A Partner Robot Részleg 2005-ben alakult meg a Toyotánál azzal a céllal, hogy olyan robotokat fejlesszen, amelyek együtt élnek az emberekkel, segítve tevékenységeiket és támogatva mobilitásukat. Partner Robotjainkra segítőkész, találékony és intelligens gépekként tekintünk, és négy fő területre fejlesztjük őket: ápolás és egészségügy, rövid távú személyi közlekedés, gyártás és házimunka.

toyota-tartner-robot-2

Az Embereket Segítő Robot (HSR) műszaki adatai

Test átmérője

430 mm

Testmagasság

1.005 mm – 1.350 mm

Tömeg

Kb. 37 kg

Kar hossza

Kb. 600 mm

Vállmagasság

340 mm – 1.030 mm

A robot által kezelhető tárgyak

1,2 kg vagy annál könnyebb, 130 mm széles vagy annál keskenyebb

Legnagyobb sebesség

0,8 km/h

Mobilitás

Átlép 5 mm szintkülönbséget és felmegy egy 5 fokos emelkedőn

Partner Robot

A Partner Robot technológiát a Toyota a „harmóniában az emberekkel” koncepció jegyében dolgozta ki, így annak legfontosabb célkitűzése, hogy a vállalat olyan robotokat alkosson, amelyek az emberek életével összhangban működnek. Ez összecseng a Toyota önmaga számára megfogalmazott küldetésével, miszerint: „hozzunk létre olyan dolgokat, amelyek a társadalom javát szolgálják”. Ennek jegyében fejlesztette ki a vállalat az embereket segítő robotokat.

A műszaki és technológiai innováció éllovasának tekintett japán autógyártó így olyan robotok megalkotására törekszik, amelyek „kedvesek” és „intelligensek”, és amelyek már a közeli jövőben megkönnyítik majd az emberek dolgát a segítségnyújtásban, az idősgondozásban, a gyártásban és a mobilitásban. A Toyota robot-fejlesztései négy területre fókuszálnak, amelyeken a vállalat már hamarosan gyakorlati eredményeket szeretne felmutatni:

- Egészségügyi és szociális segítségnyújtás: az orvosok, ápolók és gondozók munkájának támogatása, valamint a beteg, idős és a mozgásukban korlátozott emberek segítése otthonukban vagy az egészségügyi gondozás helyszínén.

- Mobilitási segítségnyújtás: a séta vagy az utazás támogatása a rászoruló emberek számára.

- Otthoni segítségnyújtás: a házimunkák elvégzése és a rászorulók felügyelete.

- Segítség a munkában (gyártás): segítség a termelő egységekben, irodákban és üzlethelyiségekben.

Toyota_embereket_segito_robot

Ahogy nevük is jelzi, a Partner Robotok olyan szerkezetek, amelyek gondoskodásukkal és intelligenciájukkal megkönnyítik az emberek életét és munkáját. A Toyota évek óta dolgozik a kereskedelmi forgalomban értékesíthető „partner robot” kifejlesztésén, s e munkához hatékonyan használja fel az ipari robottechnológia terén szerzett ismereteit, valamint legmodernebb autóipari és IT technológiáit. A vállalat a robotokat az alábbi kategóriákra osztja:

- Személyi robotok: Az emberi tulajdonságokkal felruházott Személyi Robotok a Toyota Partner Robotok egyik érdekes csoportját alkotják. Készségesek, barátságosak, kedvesek – ráadásul elég intelligensek az önálló cselekvéshez, és elég ügyesek ahhoz, hogy sokféle berendezést kezeljenek, amivel hasznos segítséget nyújthatnak az idősgondozásban, a gyártásban és a mobilitásban. A Toyota bízik benne, hogy a jövőben a Személyi Robotok megbízható partnerekké válnak a kórházi betegápolásban, gondoskodnak az otthonokban élő betegekről és az idősekről, sőt a háztartási feladatokat is képesek lesznek ellátni.

- Embereket Segítő Robot (HSR): A hangvezérléssel vagy tableten keresztül is irányítható HSR egy remekül manőverező, kompakt és könnyű robot, amely hajlítható karjával képes tárgyakat felvenni a földről, leemelni dolgokat a magas helyekről, elhúzni a függönyt és elvégezni egyéb ház körüli teendőket.

toyota-jarassegito-robot-1Toyota_apolo_robot

- Járássegítő Robot és Ápoló Robot: a Járássegítő és Ápoló robotok a gondozók és a kísérők munkáját támogatják, biztonságos és kényelmes segítséget nyújtva azoknak, akik betegségük, fogyatékosságuk vagy idős koruk miatt nem tudnak mindent önállóan elvégezni.

A Partner Robotok két érdekes prototípusa Robina és Humanoid. Robinát az otthoni egészségügyi és betegápolási feladatok elvégzésére fejlesztették ki. Képes önállóan mozogni, tárgyakat hozni-vinni és használni, sőt még beszélgetni is. Humanoid az emberek segítésére tervezett partner robot. Fejlett koordinációs vezérlése révén egész testét mozgatni tudja, vagyis úgy jár, mint egy ember, ráadásul eszközöket is képes használni, például hangszereken játszani.

„A Toyota által a robotika területén végzett előremutató fejlesztések jól illusztrálják, hogy a vállalat a társadalmi felelősségvállalás jegyében a mobilitáson túlmutatva az emberek mindennapjaiban felmerülő problémák mind szélesebb körének megoldásában szeretne segítséget nyújtani. Azon túl, hogy 2050-re célul tűztük ki a valódi zéró emissziós közlekedés megvalósítását - ami a számos európai országban már most is elérhető Toyota Miraiban bemutatkozó, melléktermékként csupán tiszta vizet kibocsátó hidrogén üzemanyagcellás technológia révén akár hamarabb is elérhető közelségbe kerülhet – szeretnénk számos egyéb területen is a Toyota forradalmi innovációit a társadalom szolgálatába állítani.” – mutat rá Varga Zsombor, a Toyota és Lexus márkák magyarországi kommunikációjáért felelős vezetője.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: