DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök

Huff: Masszívan túlteljesítünk, nem fogjuk megkönnyíteni Azcona dolgát

Rob Huff idei második győzelmét aratta vasárnap az elzászi WTCR-forduló második versenyén, ezzel ő lett az első, aki a Zengő Motorsport színeiben egy szezonon belül egynél több diadalt tudott felmutatni (ez még anno Michelisz Norbertnek sem sikerült). A 2012-es világbajnok nem is győzte dicsérni a csapat produkcióját a futam után – szavait a TouringCarTimes.com szaklap idézi:

„Masszívan túlteljesítünk. Egy héttel a szezon kezdete előtt azt sem hittük, hogy versenyezni fogunk. Másfél napot teszteltünk, és ennyi volt. Azért teljesítünk így és szerzünk ilyen eredményeket, mert nagyon összeállt a csapat. Rendkívül közel vagyunk egymáshoz, elképesztően motiváltak vagyunk és nincs rajtunk nyomás. Nem voltak elvárásaink a szezon előtt, ezért olyan érzés ez a mostani, mintha repülőszőnyegen ülnénk és kihasználjuk minden pillanatát. Most az a feladatunk, hogy meghajtsuk Mikelt az évad hátralévő részében.”

Huff továbbra is a világkupa összetettjének harmadik helyén áll, hátránya 54 pont két fordulóval a vége előtt az éllovas hyundaios, Mikel Azcona mögött. Az esélyekről így beszélt a brit: „Nem akarjuk megkönnyíteni a dolgát. Izgalmas, mert az első futamon veszítünk néhány pontot, majd a másodikon vissza is szerezzük. Nem hiszem, hogy egyikünk is hibázott volna idén. Mindketten az összes futamot pontszerzőként fejeztük be, és ez a lényeg. Meg kell várnunk az idény végét, hogy lássuk, mi lesz, de tovább fogjuk nyomni.”

huff-zengo-podium-wtcr-1

Tsunodáé az „alsóház” eddigi legjobb eredménye

Az F1-es mezőny öt kisebb csapatának eddigi legjobb eredményét jegyezte Yuki Tsunoda, aki Melbourne-ben a hetedik helyen ért célba, ezzel hat pontot szerzett az Ausztrál Nagydíjon. A japán versenyző ezzel több ponttal rendelkezik, mint a mezőny második felének másik kilenc versenyzője összeadva, a tabellán pedig Lewis Hamiltontól kettő, Lance Strolltól pedig három pont csupán a lemaradása.

tsunoda-melbourne-1

Aligha meglepő, hogy a VCARB versenyzője roppant elégedetten értékelte a történteket: „Végre egy top tízes helyezés, a csapat mindenképpen megérdemli, és nagyon boldog vagyok! Nagyon kiegyensúlyozottak voltunk egész hétvégén, és az autó rögtön jól érezte magát, így már csak össze kellett raknunk mindent, és tiszta versenyt kellett futnunk, hogy pontokat szerezzünk ebben a szoros középmezőnyben, és ezt ma sikerült is elérnünk.”

„Tiszta versenyt futni könnyűnek hangzik, de az elmúlt két nagydíj frusztráló volt számunkra, így a mai 8. helyezés egy eredményes átszervezés után mindenképpen megérdemelt volt” – nyilatkozta Tsunoda, aki így roppant pozitív hangulatban készülhet hazai versenyére, a szezon első szakaszára átkerült Japán Nagydíjra: „Ezzel az eredménnyel a hátam mögött legalább némi reményt tudok adni a japán szurkolóknak. A hazai nagydíjamon még nem szereztem pontot, de az autó jónak tűnik néz ki, úgyhogy idén is megpróbáljuk” – mondta a VCARB pilótája, aki azzal kapcsolatban örömét fejezte ki, hogy George Russell nem sérült meg a verseny végi balesetben.

tsunoda-melbourne-2

Képtelen rontott kerékcsere nélkül teljesíteni egy futamot a Sauber

Bár már három futamot teljesítettek az F1-es szezonból, a Saubernek továbbra sem sikerült egy teljes versenyt végigcsinálni elrontott kerékcserék nélkül. Miután az első két nagydíjon Bottas és Zhou is komoly problémákkal szembesült egyszer-egyszer, ezúttal mindkettejük versenyét tönkretette egy probléma annak ellenére, hogy a csapat azt helyezte kilátásba, hogy Ausztráliára javítani fognak a helyezeten.

sauber-melbourne

A csapatképviselő szerepét betöltő Alessandro Alunni Bravi a verseny után a kamerák előtt kért elnézést versenyzőitől: „Először is bocsánatot kell kérnünk a pilótáktól, különösen Valtteritől, aki a verseny első részében megmutatta, hogy képes felvenni a versenyt az első tíz tagjaival, és jó rajtjának, valamint erős tempójának köszönhetően egyértelműen a pontszerzésért küzdött. Ahogy a verseny előtt is elmondtuk, intézkedéseinkkel javítani próbáltunk a bokszkiállásokkal kapcsolatos gondokon, de mint láttuk, ez nem oldotta meg teljesen a problémát.”

Bottas maga elfogadhatatlannak nevezte a verseny után az ilyen problémákat, Alunni Bravi pedig a maga részéről röviden beszélt a finn pilóta futamának érdemi részét lezáró esetről: „Ami Valtterivel történt, az egy kicsit más probléma, mint ami Bahreinben vagy Szaúd-Arábiában történt, de összefügg vele, és nagyon nagy árat fizettünk érte” – mondta az olasz szakember, és minden bizonnyal elsősorban nem az 5000 eurós pénzbírság megfizetését értette ez alatt, amit a Sauber azért kapott, mert egy kerékanya esett a bokszutca gyors sávjába.

alunni-bravi-1

Súlyos baleset, félbeszakadt a szezonnyitó rali – nézők is érintettek

Súlyos baleset miatt félbeszakították a szezonnyitó raliversenyt, az ORB2, ORB3 és a Historic mezőnyével zajló Esztergom-Nyerges Ralit. Információink szerint nézők közé csapódott egy autó, a helyszínre mentőt küldtek. Az Arrabona Rally Club közlése szerint Lábatlannál történt a baleset, melyben több néző is érintett. A következményekről terjednek bizonyos információk, de egyelőre nincs hivatalos megerősítés.

FRISSÍTVE: Négy ember vesztette életét a tragédiában.

esztergom-nyerges

Videó: Így kiáltozott kétségbeesetten piros zászlóért Russell a balesete után

George Russell látványos balesetével ért véget az F1-es Ausztrál Nagydíj, amelyben mint utólag kiderült, az előtte haladó Fernando Alonso is részt vállalt, amiért meg is büntették utólag a spanyolt. A fedélzeti kamerás felvételekből még ijesztőbb a Mercedes ütközése és félig oldalra borulása, az pedig pláne, ahogy a pálya közepén az autóban ülő Russell kétségbeesetten piros zászlós megszakításért kiált többször is egymás után: „Piros zászló, piros zászló, piros zászló, a pálya középen vagyok! Piros zászló, piros zászló! Piros, piros, piros, piros, piros! A pálya közepén vagyok, pirosat! Rohadt életbe!” – hallatszik a videón.

Norris megdöntött egy kétes F1-es rekordot az Ausztrál Nagydíjon

Lando Norris harmadikként zárt Melbourne-ben, ezzel karrierje 14. dobogós helyezését szerezte a F1-ben. Ezzel pedig immár magáénak mondhat egy rekordot, amelyet aligha szeretne, ugyanis a McLaren versenyzője rendelkezik a legtöbb pódiummal az F1 története során azok közül, akik soha nem nyertek futamot. Az eddigi csúcsot Nick Heidfeld tartotta, aki 13 dobogót számlált úgy, hogy soha nem győzött, megelőzve Stefan Johanssont (12), Chris Amont (11) és Romain Grosjeant (10). Persze ha Norris valamikor futamgyőzelmet arat, ez a rekord egyből visszaszáll Heidfeldre – és alighanem a brit szívesen elveszítené ezt a csúcsot.

f1-norris-dobogo-mclaren-melbourne

Alonsót beidézték az F1-es felügyelők a Russell-baleset miatt

Lehet, hogy még nem ért véget a Formula-1-es Ausztrál Nagydíj: fél órával a leintést követően az FIA által közzétett dokumentum szerint a felügyelők beidézték Fernando Alonsót. A spanyolnak helyi idő szerint 17:20-kor lesz jelenése a stewardok előtt, méghozzá George Russell verseny végi incidense miatt, ami a 6-7-es kanyaroknál történt, és amely során a brit a falnak csapta a Mercedesét és kiesett. További részletek nem szerepelnek a felügyelők dokumentumában, de elképzelhető, hogy amiatt akarják meghallgatni Alonsót, hogy nem lassította-e az indokoltnál jobban, ami megzavarhatta Russellt. Természetesen magát a britet is beidézték ugyanez miatt.

Nem ez egyébként az egyetlen futam utáni idézés: Valtteri Bottasnak és a Stake képviselőjének is meg kell jelenniük a felügyelőknél a finn egyik kerékcseréjénél történtek miatt, ahol a felvételek szerint elgurulhatott az egyik anyacsavar.

„Rosszindulatú szivárogtatással vettek célba engem és az FIA-t” – Ben Sulayem

Az elmúlt héten ismét a hírek középpontjába került a Nemzetközi Automobil Szövetség és annak bő két éve regnáló elnöke, Mohammed ben Sulayem. Előbb az FIA közölte, hogy lezárultak a Ben Sulayem ellen zajló vizsgálatok és felmentették őt az esetleges vádak alól, amelyeket egy névtelen bejelentő fogalmazott meg két ügyben – állítólag be akart avatkozni a tavalyi Szaúd-arábiai Nagydíj végeredményébe Fernando Alonso büntetésének eltöröltetésével, valamint arra utasította az illetékeseket, hogy találjanak hibát a Las Vegas-i pályán, hogy az ne kaphassa meg a homologizációs engedélyt az F1-es nagydíj előtt –, majd Susie Wolff jelezte, hogy büntetőeljárást indított a szervezet ellen a múlt decemberi kijelentéseik ellen, amikor ellene és a Mercedest irányító férje ellen vizsgálódtak bizalmas információk állítólagos átadása okán.

Az ügyek kapcsán az F1-es Ausztrál Nagydíjon Lewis Hamilton és George Russell is az átláthatóságot és az elszámoltathatóságot kérte számon az FIA-n. Mindeközben maga Ben Sulayem egy a Szövetség tagjainak címzett levélben az őt és a szervezetet célzó támadásokról beszélt – a levél egy részét az Associated Press látta és tette közzé: „Az FIA bizalmas és érzékeny információk rosszindulatú szivárogtatásának esett áldozatául, rontva a hírnevünket és aggodalmat keltve a tagjainkban. Mindezen támadások ellenére, amelyek személyem és a teljes szervezet ellen irányultak, mégis erősebbé és határozottabbá váltunk, mint valaha. Tudjuk, hogy ezeknek az elítélendő cselekedeteknek én voltam a végső célja és az, hogy gyengítsék az FIA lényegét” – fogalmazott az elnök.

f1-ben-sulayem-fia

fotó: DPPI

A motoros endurance-vb a célja az új magyar csapatnak

Moto Jungle Racing néven alakult új magyar gyorsaságimotoros versenycsapat, amelynek elsődleges célja, hogy elinduljon a hosszútávú világbajnokság szeptemberben sorra kerülő franciaországi futamán, a 24 órás Bol d’Oron, jövőre pedig már teljes idényt fusson az EWC-ben (ahol eddig a H-Motót erősítő Kovács Bálint képviselte az utóbbi években és idén is hazánk színeit). A gárda eddigi két motorosa Sebestyén Péter és Molnár Gergő.

Horváth László, az anyagi és szakmai hátteret biztosítani kívánó HUMDA-val együttműködésben megalapított Moto Jungle Racing csapatvezetője az MTI beszámolója szerint elmondta: az idei Bol d’Orra próbaversenyként tekintenek, jövőre pedig már teljes évadot szeretnének teljesíteni a négy versenyből (Le Mans-i 24 órás, spái 8 órás, suzukai 8 órás, Bol d’Or) álló hosszútávú vb-sorozatban. „A 2026-os idényben már az eredménylista első felébe is szeretnénk odaérni, és a terveink között szerepel arra az évre Magyarországra hozni egy világbajnoki futamot, valamint megépíteni egy elektromos versenymotort, amellyel elsőként szeretnénk teljesíteni 24 órás viadalt” - jelentette ki.

A versenyzők közül a korábban a MotoGP 125 köbcentis géposztályában, valamint a Superbike- és Supersport-vb-n is megforduló Sebestyén Péter elmondta: az endurance-versenyzésben még nem rendelkezik tapasztalattal, és bár volt másfél évnyi kihagyása, versenyzésre késznek érzi magát és örül, hogy egy ilyen csapat alakult Magyarországon. A tavaly Alpok-Adriát nyerő és néhány éve egy futamot a Supersport-vb-n is teljesítő Molnár Gergő szintén arról beszélt, hogy eddigi pályafutása során elsősorban sprintversenyeken indult, de felkészültnek érzi magát a feladatra.

moto-jungle

Fotó: MTI/Lakatos Péter

Ha imádod a motorversenyeket és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Korán lesz az F1-es futam, délután MotoGP-t, utána IndyCart és NASCAR-t nézhetünk

Magyar idő szerint reggel 5:00-kor rajtol az F1-es Ausztrál Nagydíj, de hajnaltól estig folyamatosan motorsportot nézhetünk vasárnap: íme a program a tv-közvetítésekkel együtt.

Vasárnap

1:00 IndyCar, időmérő (Aréna4)

1:35 Formula-2, második futam (M4 Sport)

5:00 Formula-1, futam (M4 Sport)

11:00 Superbike, Super Pole futam (Match4)

12:00 Moto3, futam (Aréna4)

13:15 Moto2, futam (Aréna4)

14:00 Superbike, második futam (Match4)

15:00 MotoGP, futam (Aréna4)

17:30 IndyCar, Futam (Aréna4)

20:30 NASCAR Cup Series, futam (Aréna4)

melbourne_1

Panasz a lágy keverékű gumikra

Az időmérő edzést követően több versenyző, köztük Sergio Perez és Carlos Sainz is panaszkodott a lágy keverékű (C5-ös) abroncsokra, melyeknek kezelése megnehezítette a versenyzők dolgát.

„Nagyon trükkös volt a lágy keverék, ami túl lágy ehhez a pályához. A közepes gumi sokkal jobban működött, míg a lágyakon a túlélésért küzdöttünk, már egy körön is menedzselni kellett őket. Ha az egyik kanyarban kicsit megerőltetted a gumikat, a következő kanyarban már sok idő benne maradt” – mondta Perez.

Carlos Sainz is hasonló véleményen van, elmondása szerint amennyiben lehetősége lett volna négy szett közepes keveréket használni az időmérőn, élt volna a helyzettel.

Zhou csak a bokszutcából rajtolhat

Guanyu Zhou első szárnya megsérült a melbourne-i időmérő edzés alatt, a Stake-nek pedig nincs olyan tartalék szárnya, mely a sérülttel megegyező specifikációjú, így a kínai versenyző csak a bokszutcából vághat neki a vasárnapi futamnak.

Zhou első szárnya a 10-es kanyarban sérült meg, melyet a Stake versenyzője először nem is észlelt.

„Az autóban ülve ötletem sem volt, hogy mikor sérült meg az első szárnyam. Amikor megnéztem a visszajátszást, akkor láttam, hogy a 10-es kanyarban, a rázókő okozta vibráció miatt keletkezett kár az autón, ami nagyon frusztráló. Csalódott vagyok, hiszen nagyon jó körön voltam” – mondta az esetet követően Zhou.

Utoljára Hamiltonnak sikerült 2015-ben, ami most Verstappennek

Q3-as robbantásával Max Verstappen 2024 harmadik versenyén is megszerezte a pole-pozíciót Melbourne-ben. A szezon első három versenyén az élre kvalifikálni annak ellenére is ritkaság, hogy az elmúlt évtizedben sűrűn láttunk domináns bajnokokat: Lewis Hamiltonnak is csak 2015-ben sikerült ilyen eredménysor.

Az akkor még kétszeres világbajnok brit az év negyedik nagydíján is pole-t szerzett Mercedes-színekben – ez lehet a következő időmérős cél Max Verstappen számára. A rekorder Alain Prost, aki 1993-ban az első hét nagydíj mindegyikén első rajtkockából indult a Williamsszel.

Találunk még érdekes statisztikákat az Ausztrál Nagydíj időmérőjéről: Charles Leclerc számára karrierje leghosszabb első rajtsoros sorozata szakadt meg, miután zsinórban hét futamon indult első vagy második helyről.

Lewis Hamilton utoljára 2010-ben esett ki a Q3-ban Ausztráliában, a Mercedes pedig 2011 óta először nem végzett az első hatban időmérőn ezen a helyszínen. (Russell közben sorban ötödször győzte le csapattársát egy körön…)

Dicstelen pillanat volt a visszatérés a kihagyott 2023-as verseny után hazai pályára Daniel Ricciardo számára: a 18. helyezett ausztrál korábban még sosem esett ki Q1-ben az Albert Parkban.

Fotó: DPPI, Red Bull Content Pool

Figyelmeztetést kapott Gasly a bokszutcai eset miatt

Újabb nehéz időmérőt teljesített az Alpine: bár Esteban Ocon Q2-be jutása pozitívum, Pierre Gasly a papírformának megfelelően kiesett a Q1-ben 17. helyezettként. Ráadásul a franciát még vizsgálták is a felügyelők, miután a bokszból kijövet átlépte a fehér vonalat.

„A stewardok (vezetéssel kapcsolatos) figyelmeztetést osztottak ki, amely sztenderd büntetés, tekintve, hogy a manőver nem volt veszélyes” – olvashatjuk a versenyfelügyelők 35-ös számú dokumentumában az ítéletet. A szabályok értelmében négy figyelmeztetést kaphat egy versenyző büntetlenül egy szezon folyamán, az ötödiknél azonban tízhelyes rajtbüntetés jár. A figyelmeztetéseket a következő évre nem viszik át a versenyzők.

Motort cserélt Verstappennél a Red Bull

Motort kellett cserélni Max Verstappen autójában a szombati napra: a világbajnok még a pénteki első szabadedzésen hibázott és ütötte oda a Red Bullt egy kerékvetőn, amelynek következtében a padlólemez és a karosszéria is megsérült, azokat már az FP2 előtt javítania kellett a csapatnak.

Mára azonban egy új motort is be kellett szerelni a hiba következtében, de büntetés természetesen nem jár érte, hiszen még csak a második erőforrását kapta meg a címvédő.

f1-verstappen-redbull-ausztrália

Újabb győztessel gazdagodott az F3 Ausztráliában

Szombat éjszaka megkezdődtek a küzdelmek Melbourne-ben, hiszen lezajlott az Ausztrál Nagydíj első versenye, a kisebb juniorkategória sprintje. A 20 körös futamot Laurens van Hoepen és Martinius Stenshorne kezdhette meg az első sorból, mögöttük az ausztrál Christian Mansell és Oliver Goethe sorakozott fel a rajtrácson.

A rajtot követően nem változott a sorrend, azonban gyorsan izgalmas futam alakult ki. Van Hoepen és Stenshorne többször is oda-vissza előzték egymást, mielőtt az ötödik körben utóbbi átvette a vezetést. A hazai Mansell az egyik előzésbe megpróbált beleszólni, azonban összeért Stenshorne-nal, ami miatt megsérült az autója, így lassan visszaesett.

Amellett, hogy folyamatos helycserék zajlottak a pontszerző helyeken, az izgalmakhoz hozzájárult még a bahreini sprintgyőztes, Arvin Lindblad is, aki a második helyig küzdötte fel magát a futam felére. Ezt követően körről körre közelített az élen álló Stenshorne-ra, azonban a tizennegyedik körben megjelent a pályán a biztonsági autó Tommy Smith és Tasanapol Inthraphuvasak ütközése miatt.

 

 

Három körrel később a biztonsági autó elhagyta a pályát, de Stenshorne meg tudta védeni első pozícióját, így életében először aratott F3-as sikert. A norvég mellett a Red Bull-junior Lindblad és a pole-ból induló van Hoepen állhatott fel a dobogóra. A bajnoki éllovas Browning egy korai technikai hiba miatt körhátrányban fejezte be a futamot.

A többi pontszerző helyet Boya, Goethe, az utolsó kanyarban pozíciót váltó Beganovic és Mini, Bedrin, Dunne és Montoya foglalta el. Az F3-asok főfutama szombat este 23:05-kor kezdődik, a piros lámpák kialvását az olasz Fornaroli-Mini páros várhatja az első két pozícióból.


Reggel ausztrál F1-es időmérő, hajnalban és délután sprintek – a szombati program

Mivel a Formula-1 Ausztráliában versenyez a hétvégén, szombaton is igen korán kell kelnünk, ha nem akarunk lemaradni az időmérőről, hiszen az magyar idő szerint reggel 6 órakor kezdődik majd. Ha viszont a Formula-2 és a Formula-3 sprintfutamáról sem akarunk lemaradni, akkor pláne éjszakáznunk kell (sőt, itthoni idő szerint az F3-asoknak a vasárnapi főversenyre is szombat késő estére esik!) – ehhez képest a MotoGP portimaói és a Superbike-vb barcelonai eseményeit kényelmes időpontban élvezhetjük. Mutatjuk a szombati menetrendet és közvetítéseket:

Szombat

1:15 Formula-3, első futam
2:30-3:30 Formula-1, harmadik szabadedzés
4:15 Formula-2, első futam (M4 Sport)
6:00-7:00 Formula-1, időmérő (M4 Sport)
9:00-9:20 Superbike, harmadik szabadedzés (Match4)
11:00-11:15 Superbike, Super Pole (Match4)
11:10-11:40 MotoGP, második szabadedzés (Aréna4)
11:50-12:30 MotoGP, időmérő (Aréna4)
14:00 Superbike, első futam (Match4, Eurosport 2)
16:00 MotoGP, sprintfutam (Aréna4)
16:30-17:30 NASCAR Cup Series, időmérő
23:05 Formula-3, második futam (M4 Sport)

f1-leclerc-ferrari-aus

Legyőzheti-e a Ferrari a Red Bullt az F1-es Ausztrál Nagydíjon? Tippjátékra fel!

Ebben a szezonban is folytatódik a Formula.hu Péter Loránd által fejlesztett F1-es tippjátéka: a bajnokság részletei, szabályzata, működése ezen a linken elérhető, és ha csatlakoztok a Formula.hu bajnokságához, akkor minden hónapban nyerhettek, hiszen aki az adott hónapban a legtöbb pontot szerzi, az jutalomban részesül. Egy-két újítással is készültünk a szezonra, vannak új tippelési lehetőségek, és már látszanak is a kiszámolt szorzók.

Részletek a Formula.hu Tippjáték menüpontjában és a https://formula-tipper.com/login oldalon, és ne feledjétek: ahogy tavaly, úgy idén is az időmérő kezdetéig adhatjátok le a tippjeiteket, ami most magyar idő szerint szombat reggel 6 óra. Az Ausztrál Nagydíj pedig az eddig látottak alapján akár izgalmasan is alakulhat, hiszen az adatok alapján a Ferrari most valós eséllyel rendelkezhet a Red Bull ellen, legalábbis az időmérőt illetően.

Játékra fel!

tipper1

Bastianini az élen Portimaóban, Marquez első bukásával a harmadik

Két edzéssel indult a MotoGP Portugál Nagydíjának programja pénteken. Délelőtt az éjszakai esőzések után még nem volt tökéletes az egyébként már felszáradt aszfalt tapadása, ilyen körülmények között pedig Marc Marquez volt a leggyorsabb, megelőzve a gyomorgondokkal küzdő Maverick Vinalest, valamint a KTM gyári és a Pramac Ducati párosát.

Tétje persze a délutáni egyórás tréningnek volt, hiszen ott dőlt el, melyik tíz motoros jut automatikusan az időmérő második szakaszába. A legjobb időt – 1:38,057-et – ezúttal a gyári Ducatit erősítő Enea Bastianini futotta meg, mögötte Jack Miller lett a második a KTM-mel, Marquez pedig ezúttal harmadikként végzett – annak ellenére, hogy az utolsó percekben egy bukást is begyűjtött, amely a tesztet nem számolva az első volt számára a Ducatival.

motogp-bastianini-portimao-day1

Jorge Martin, Brad Binder, Marco Bezzecchi és Vinales követte őt a sorban, és bejutott még a Q2-be a címvédő és vb-éllovas Francesco Bagnaia, valamint a két gyári yamahás, Fabio Quartararo és Alex Rins. Utóbbi épp az újonc Pedro Acostát szorította ki a top 10-ből. Marquezen kívül egyébként elesett még az edzésen Aleix Espargaro, Alex Marquez, Franco Morbidelli és Luca Marini is – utóbbi a többi hondáshoz hasonlóan a sor végén.

A péntek délutáni edzés végeredménye:

1. Enea Bastianini Ducati Team 1'38.057  
2. Jack Miller Red Bull KTM 1'38.175 0.118
3. Marc Márquez Gresini Ducati 1'38.210 0.153
4. Jorge Martín Pramac Ducati 1'38.288 0.231
5. Brad Binder Red Bull KTM 1'38.387 0.330
6. Marco Bezzecchi VR46 Ducati 1'38.409 0.352
7. Maverick Viñales Aprilia Racing 1'38.411 0.354
8. Francesco Bagnaia Ducati Team 1'38.541 0.484
9. Fabio Quartararo Monster Yamaha 1'38.552 0.495
10. Alex Rins Monster Yamaha 1'38.560 0.503
11. Pedro Acosta Gas Gas Tech3 1'38.599 0.542
12. Fabio di Giannantonio VR46 Ducati 1'38.635 0.578
13. Álex Márquez Gresini Ducati 1'38.809 0.752
14. Aleix Espargaró Aprilia Racing 1'38.812 0.755
15. Franco Morbidelli Pramac Ducati 1'38.882 0.825
16. Takaaki Nakagami LCR Honda 1'38.962 0.905
17. Miguel Oliveira Trackhouse Aprilia 1'39.048 0.991
18. Raúl Fernández Trackhouse Aprilia 1'39.048 0.991
19. Joan Mir Repsol Honda 1'39.119 1.062
20. Johann Zarco LCR Honda 1'39.147 1.090
21. Augusto Fernández Gas Gas Tech3 1'39.160 1.103
22. Luca Marini Repsol Honda 1'39.781 1.724

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

„Susie nem hagyja, hogy a szőnyeg alá söpörjék a dolgokat” – Wolff

Szerda késő este tette közzé a posztot Susie Wolff, miszerint büntetőjogi eljárást indít a francia bíróságoknál az FIA ellen a múlt decemberi kijelentéseik miatt. Mint emlékezhetünk rá, a Nemzetközi Automobil Szövetség vizsgálatot indított a Wolff házaspár ellen, mivel felmerült, hogy bizalmas információkat oszthattak meg egymással, majd mindössze két nap után ejtették is az ügyet. A Mercedest irányító Toto Wolff felesége, az F1 Academy igazgatójaként a FOM alkalmazásában álló Susie Wolff viszont már akkor jelezte, hogy nem hagyja annyiban a dolgot és ki akarja deríteni, mi történt – ennek egy újabb lépése az említett perindítás.

A fejleményekről Toto Wolff az Ausztrál Nagydíj pénteki napján nyilatkozott a Sky Sports F1 kameráinak: „Susie egy erős nő. Nem vesz el senkitől semmit, és mindig követte a meggyőződéseit és az értékeit. És itt ez az ügy, roppant érzelemmentes és gyakorlatias volt ezzel kapcsolatban. Úgy érzi, rosszat tettek, és erről a bíróságnak tudnia kell. Senki sem fogja letéríteni erről az ösvényről, ilyen a személyisége.”

A Mercedes-főnök elismerte, hogy nem az átláthatóság hiányáról, hanem a sport nagyszerűségéről kellene beszélni a Formula-1-ben, ugyanakkor rá kell mutatni a problémákra. „Susie már több hónapja elkezdte ezt a folyamatot, nagyon szorgalmasan tette mindezt, amennyire tudom, és végig fogja ezt vinni. Szerintem az a legfontosabb számára, hogy megtudja, mi történt, és hogy az emberek vállalják a felelősséget, és ne söpörjék a dolgokat a szőnyeg alá. Úgy vélem, sportként minden téren ezt kell tennünk, akár Susie esetéről, akár más csapatok ügyéről van szó” – tette hozzá, vélhetően Christian Horner ügyére is célozva a Red Bullnál.

f1-toto-wolff-melbourne

Bejelentés: Vettel Porsche-hypercart tesztel

A WEC-szezonnyitót megnyerő Penske Porsche autóját fogja tesztelni az F1-ből 2022 végén visszavonuló Sebastian Vettel. A WEC hivatalos bejelentése értelmében a négyszeres F1-es világbajn egy 36 órás teszten vesz részt Spanyolországban, amelyen az istálló az idei Le Mans-i 24 órás versenyre készül majd fel.