Steward
Admin
Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2020. február 28. péntek

Mennyire ismered jól a Schumacher testvérek történetét?

Mindent tudsz Michael és Ralf Schumacher pályafutásáról? Teszteld tudásod a Formula.hu kvízjátékával - a kérdéssor erre a linkre kattintva kitölthető!

 

dppi_6

fotó: dppi

Videó: A Ferrari eddigi legjobb tesztköre

Betartotta a maranellói csapat Mattia Binotto tegnapi ígéretét, és mai tesztnapon végre megvillant. Sebastian Vettel az alábbi körrel zárta az élen a gyakorlást. Egyetlen kisebb hiba csúszott bele.

Jótékonysági gyűjtés az Eger Rali alatt

Ralisport, állatvédelem, Toyota Hering, Eger. Hogy milyen kapcsolat van közöttük? Az idei Eger Rali hétvégéje alatt a Toyota Corollájával bajnoki címet szerző Fehérvári Csaba, valamint az Egerben új szalont nyitó Toyota Hering jótékonysági gyűjtést szervez állatbarátok, természetvédők, a ralisport rajongói számára.

A gyűjtésről, az új Toyota Szalon megnyitójáról, a Toyota-kiállításról, az autóipar és az autósport társadalmi szerepvállalásáról szóló cikk ezen a linken elolvasható!

fehérvári

Összeállt a Formula-2 mezőnye – melyik a legütősebb pilótapáros?

Azzal, hogy utolsóként Roy Nissanyt leigazolta a Trident, kialakult a 2020-as F2-es szezon húszfős mezőnye. Fellépett a Formula-3 tavalyi élmezőnye, és a tavalyi F2 krémje is maradt, leszámítva a már FE-ző Nyck de Vriest (bajnokként nem is maradhatott volna), a Williams által leszerződtetett Nicholas Latifit (tavalyi 2.) és az IndyCarra váltó Sergio Sette Camarát (tavalyi 4.). Csak néhányan akadnak, akik tavalyi szereplésük (vagy éppen nem szereplésük) révén kilógnak ebből az igencsak impozáns névsorból. 

 

CSAPAT VERSENYZŐ 2019-ES EREDMÉNY
DAMS Sean Gelael F2 17. 
Dan Ticktum Formula Regional 9., Super Formula 20. - részleges szezonok
Virtuosi Callum Ilott F2 11.
Guanyu Zhou F2 7.
ART Marcus Armstrong F3 2.
Christian Lundgaard F3 6.
Carlin Yuki Tsunoda F3 9.
Jehan Daruvala F3 3.
Campos Jack Aitken F2 5.
Guilherme Samaia Euroformula Open 16.
Charouz Louis Deletraz F2 8.
Pedro Piquet F3 5.
MP Motorsport Felipe Drugovich F3 16.
Nobuharu Matsushita F2 6.
HWA Giuliano Alesi F2 15.
Artyom Markelov F2 16., Super Formula 21. - részleges szezonok
Prema Mick Schumacher F2 12.
Robert Svarcman F3 1.
Trident Marino Sato Euroformula Open 1.
Roy Nissany nem versenyzett
Hitech Nikita Mazepin F2 18.
Luca Ghiotto F2 3.

Megvan, hogy milyen gumikat használhatnak a pilóták Zandvoortban

A Pirelli közzétette, hogy mely keverékek közül választhatnak a csapatok a Kanadai és a Holland Nagydíjon - eddig Zandvoort az egyetlen pálya, ahol a C1-es, vagyis legkeményebb keverékű abroncs is elérhető. Ezzel együtt a barcelonai teszten már kipróbáltak egy különleges gumit is, amelyet csak a döntött kanyar miatt fejlesztett ki a gyártó, de az még nem eldöntött, hogy vajon ezt bevetik-e.

Az eddigi gumikiosztás:

unnamed_3

fotó: Pirelli

Fotók, videó: elkészült Zandvoort

A zandvoorti  F1-es pálya az Instagramon tette közzé, hogy a fő munkálatokkal elkészültek - mutattak két képet és egy kedvcsináló videót is:

 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

First track inspection: DONE! Are you ready for our legendary track with new challenges?! . #circuitzandvoort #experiencesthatmoveyou #legendarytrack #dutchgp

Circuit Zandvoort (@circuitzandvoort) által megosztott bejegyzés,

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Can you guess which corner this is? @jesajahizkia #circuitzandvoort #corner #contruction #track #almostdone #gettingready

Circuit Zandvoort (@circuitzandvoort) által megosztott bejegyzés,

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

DONE! All the main constructions around the track will be completed.. stay tuned for updates about the first trackdays! #circuitzandvoort #track #construction #staytuned #updates #gettingready

Circuit Zandvoort (@circuitzandvoort) által megosztott bejegyzés,

Sophia Flörsch a W Series minden tagjánál előbb kapott ülést az „igazi” F3-ban

Fityisz a W Seriesnek? Akárhogy is legyen, a tavaly útjára indult női F3-as sorozat abban a tekintetben eddig kudarcot vallott, hogy a mezőny egyetlen tagja sem volt képes feljebblépni a formulaautós ranglétrán, ahol a logikus következő állomás az F1-et kísérő FIA Formula-3-as bajnokság lehetett volna. Még a bajnok Jamie Chadwick is elkötelezte magát egy második szezonra a W Seriesben, miközben a koedukált nemzetközi F3-ban már csak két szabad ülés kiadó 2020-ra, miután a Camposnál lévő üresedést betöltötte az a Sophia Flörsch, aki éppen a W Series egyik legfőbb kritikusának mutatkozott az elmúlt év során. A német Flörsch az egyetlen nő az eddig bejelentett 28 versenyzőből - tavaly egy kevésbé népes F3-as sorozatban, a Formula Regionalban ért el év végi 7. helyezést.  

Sophia Flörsch

A nézők közül sem szívleli mindenki a Mercedes trükkjét

A DAS-ra reagálva Barcelonában egy (ellen)szurkoló az alábbi, lényegre törő üzenettel hívta fel magára a figyelmet. Valószínűtlen, hogy ezen kívül bármit elért vele. 

Ellepte a hó a spái F1-es pályát - fotók

Ha Magyarországon nem is nagyon volt még tél, a belgiumi F1-es pálya idén is megkapja, ami ilyenkor jár neki:

spa1

spa2

spa3

Formula-E és Superbike is lesz hétvégén, íme a program

Az előttünk álló hétvégén két sorozat is versenyezni fog, ez már jelzi, hogy közeledik a motorsportos szezon igazi beindulása - egyelőre Formula-E (Marokkó) és Superbike (Phillip Island) szerepel a kínálatban. A hétvégi program:

 

Péntek

00:30-01:20 Superbike, első szabadedzés
16:40-17:25 Formula-E, első szabadedzés
05:00-05:50 Superbike, másodk szabadedzés

Szombat

00:00-00:20 Superbike, harmadik szabadedzés
02:15-02:40 Superbike, Super Pole (04:30-tól Eurosport 1)
05:00-05:40 Superbike, első futam (Eurosport 1)
09:00-09:30 Formula-E, második szabadedzés
11:00-12:05 Formula-E, időmérő és Super Pole (Eurosport 2)
15:00-15:40 Formula-E, futam (Eurosport 1-2)

 

Vasárnap

02:00-02:20 Superbike, második futam
05:00-05:40 Superbike, harmadik futam (07:00-tól Eurosport 2)

fe_5

fotó: dppi

A Ferrari az utolsó egy-két napig rejtegetni fogja a tempóját

Ma délután Barcelonában sajtótájékoztatót tartott Mattia Binotto és Sebastian Vettel, amiről a Sky Sports röviden közölte is a lényeget. Több fontos témát is érintett a Ferrari két kulcsfigurája:

- Vettel szerint az idei autó előrelépés a tavalyihoz képest, főleg kanyarokban teljesít jobban, az egyenesekben azonban gyengébb lett
- Az utolsó egy-két nap során tisztább képet kapunk az SF1000 tempójáról, ami Binotto szerint hátrányban van a Mercedeshez és a Red Bullhoz képest
- A csapat már tárgyal Vettellel, hamarosan megállapodhatnak 2021-ről
- Binottóék elgondolkodtak egy saját DAS-rendszer kifejlesztésén, de sem a szabályosságában, sem a létjogosultságában nem voltak biztosak, így elvetették az ötletet

vet-teszt-2021

Fotó: DPPI

Teljesítette az egyensúly-tesztet Verstappen - de elég szűken...

A vége azért esés lett, de...

 

Ennek a reklámnak az a legérdekesebb része, hogy Raikkönen szemüvegben van

Sőt, igazából ez az egyetlen része. Na jó, ne legyünk igazságtalanok, Antonio Giovinazzi is ugyanígy tesz, mindenesetre a Carrera szemüvegmárka Alfa Romeo-stílusú termékeihez F1-es mércével mérve elég sótlan reklámot sikerült összerakni. De amiatt legalább különleges, hogy Kimi Raikkönent nem nagyon láthattuk eddig még átlátszó üvegű szemüveget viselni, a napszemüveget viszont annál inkább kedveli - egy időszakban még a dobogóra sem ment fel anélkül.  

Piros autó okozta a teszthét első piros zászlóját

Az első piros zászló! Éppen Vettel okozta, miután megfutotta a legjobb első szektort. A 7-es kanyarban elvesztette az autó hátulját, megfogta a kavicságyat, innentől pedig az autó irányíthatatlan volt. A korlátot és a nagy sérülést sikerült elkerülni.

Vettel autója nem fulladt le, viszont sok kavicsot szórt a pályára, ezért szakították meg a tesztet.

Élő közvetítésünk a tesztről itt található.

 

Olyan szabályokat hoztak az F3-ban, melyeknek a 9. és a 10. helyezettek örülhetnek igazán

A második futam rajtrácsának kialakításában és a pontrendszerben is módosításokat léptetett életbe a Formula-1-et kísérő FIA Formula-3-as sorozat az idei évre. Ezt a mezőny megnövekedésével indokolják, hiszen míg a sorozat elődje, a GP3 2018-ban 20 autót számlált, addig a tavaly a helyére érkezett Formula-3 már 30 autós létszámmal operál, amelyben tíz csapat egyaránt három pilótát nevezhet. A tavalyi tapasztalatok nyomán most árnyalatnyival megnövelték a jutalmazott pozíciók számát: a hétvégi második futam rajtrácsának kialakításakor immár nem a nyitóverseny első nyolc, hanem első tíz pilótájának sorrendjét fordítják meg, és ugyanígy a második versenyen a legjobb nyolc helyett már a legjobb tíz pilóta kap pontot 15-12-10-8-6-5-4-3-2-1-es rendszer mentén. Ez azt jelenti, hogy mostantól mindkét futamon jobban megéri a 9. vagy a 10. helyen befutni, mint korábban, hiszen az első után első rajtsoros indulással, a második végén pedig pontokkal jár ez.

Eközben a mezőny is formálódik már a márciusban, a Bahreini Nagydíj hétvégéjén kezdődő szezonnyitóra, hiszen már csak három ülés áll betöltetlenül a harmincból. A másodikszámú utánpótlás-szériában újabb potenciális jövőbeli F1-es pilótákat ismerhetünk meg, közülük is valószínűleg a Prema és a Hitech GP felállására lesz érdemes leginkább odafigyelni. Ennél a két csapatnál mutatkozik be ugyanis Oscar Piastri, Frederik Vesti, Liam Lawson és Dennis Hauger, akik 2019-ben mind megnyertek egy-egy kisebb formulaautós szériát.

ERoRLGuUwAAvG5b

Fiatal rajongójával találkozott Max Verstappen

A kisfiú arról mesél, hogy ő is versenyez.

 

Nyilvánvaló, hogy Ricciardo a személyautót sem csak úgy normálisan vezeti

Ha nem kellene a pedálokat nyomkodni, valószínűleg táncra is perdülne az utastérben.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Happy Monday kids. Big week ahead. @gopro

Daniel Ricciardo (@danielricciardo) által megosztott bejegyzés,

Megnyugodhatnak a riválisok, Hamilton idén zongorázásban akar nagyot fejlődni

Lewis Hamilton két teszthét között sem tudott kizárólag a Formula-1-re gondolni, ehelyett zenei képzettségét próbálta tökéletesíteni a híres pianistával, Lang Langgal való találkozója során. "Eltökélt vagyok, hogy idén jobbá váljak a zenélésben" - írja Hamilton, aki egy egyperces videóban meg is mutatja, hogyan bánik a billentyűkkel.

Hamilton már három tesztnap után is az élen áll egy fontos dologban

Az első teszthéten megtett körszámok - élmezőny:

ERjPgmMWsAEBfAb

fotó: Formula 1 Twitter

Szép ez a béka, de miért hasonlít annyira egy versenyzőhölgyre?

Amikor legutóbb autóversenyzőt állatjelmezbe bújva láttunk, akkor Kimi Raikkönen épp a karácsonyt ünnepelte, de máris itt van egy újabb! A svájci Simona de Silverstro nemrég visszaköltözött Európába hároméves önkéntes ausztráliai száműzetése után, amely során a Supercarsban versenyzett, most pedig a Porsche FE-csapatának tesztpilótai állása mellett több ideje jut kikapcsolódni is. Egy zenés-jelmezes fesztivál, a Guggenmusik alatt pedig a képek tanúsága szerint egészen magába szívta a hangulatot. 

87342432_130298331691957_68400983357205038_n

84100762_1088904661458503_7292215780531368822_n

87223777_107457560719418_2309347265896361220_n

Hamilton tízévesen sem kért elnézést

Az 1990-es évekből került elő egy felvétel a sárga bukósisakos, 1-es rajtszámmal versenyző kis Hamiltonról, akiről már akkor látszott, mekkora potenciál rejlik benne. A verseny utolsó körében szemfülesen készített elő egy előzést, aminek köszönhetően a negyedik helyről sikerült nyernie.

Olvastad már?