Steward
Admin
DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2020. szeptember 21. hétfő

A FIFA belépett az FIA-ba

Különös együttműködés jött létre a világ két nagy sportszövetsége között: Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnöke Párizsba látogatott, ahol a Nemzetközi Automobil Szövetség első emberével, Jean Todttal találkozott. A két egymástól nagyon különböző sportág vezetői nem sportszakmai témákról beszélgettek, hanem olyan fennköltebb dolgokról, amik minden ember életét átszövik: Infantino felvételt nyert az FIA által létrehozott, a közutak biztonságossá tételét segítő szervezet bizottságába, de Todttal arról is tanácskoztak, hogyan tudnák egyesíteni erőiket az oktatás terén.

D88tO5cX4AcST55

A botrányhős MMA-s társaságában mutatkozott Danyiil Kvjat

A harcművész Conor McGregor társaságában járt egy edzőteremben Danyiil Kvjat az orosz által posztolt fotók tanúsága szerint: az ír MMA-s vélhetően pár fogást is megmutatott Kvjatnak.

A kép időzítése nem feltétlenül a legszerencsésebb, és az sem világos, mikor készült, múlt héten ugyanis McGregort letartóztatták szexuális támadás vádjával, majd két nap múlva szabadon engedték. Kvjatnak pedig a vírushelyzetben a Formula-1 közösségi távolságtartásra vonatkozó szabályait kellene követni.

 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Was cool to meet @thenotoriousmma Great person and great fighter!

Daniil Kvyat (@danydk1) által megosztott bejegyzés,

A Suzukik specialistája volt az AFM stúdióvendége

Az Autósport és Formula Magazin stúdiófelvételén Tim Gábor járt, akiről kijelenthető, hogy a hazánkban népszerű suzukis bajnokságok szakértője: pályafutása során megnyerte már a Suzuki Swift Cupot 2011-ben, az RCM Cupot 2013-ban, idén pedig – három ralis szezon után pályára visszatérve – a Swift Cup Europe értékelését vezeti.

A vele készül beszélgetés október első hétvégéjén lesz látható az Autósport és Formula Magazinban a Spíler TV-n, de addig is most vasárnap, szeptember 20-án 13 órakor Motorsporthíradó a FIX TV műsorán.

Az olvasókat kérdezzük: ti hogyan mondjátok a MAN kamion nevét?

Kisebb vita alakult ki szerkesztőségünk két tagja között az ismert kamionmárkát, a MAN-t illetően, ami azért is aktuális, mert Kiss Norbert egy ilyen típusú versenygéppel szerepel idén az Európa-bajnokságon. Az egyik oldal szerint a MAN helyes kiejtése betű szerint „em-á-en” – arra hivatkozva, hogy Kiss Norbi is így ejti –, a másik oldal azzal érvel, hogy a kamionszakma ősidők óta egyszerűen „man”-nak mondja.

Mivel mindkét érvelésben van igazság, úgy döntöttük, megkérdezzük az olvasókat, elsősorban a kamionosokat és kamionrajongókat: hogyan kell mondani, illetve hogyan mondjátok a MAN márka nevét?

Stroll zakója, Grosjean szabadulása a kavicságyból és persze az év tömegbalesete: Onboard felvételek a Toszkán Nagydíjról

A Formula-1 YouTube-csatorna szokásos 10-es válogatása fedélzeti kamerákból, ezúttal a szokásosnál hosszabban 14 percben. (A videó átkattintás után indul.)

Olyan jól sikerült a Ferrari ezredik futamos partija, hogy az autó villantott egyet

Ritka jelenségnek volt szemtanúja az Auto Motor und Sport szakírója Mugellóban: egy Ferrarit látott motorborítás nélkül. Az F1-es csapatok féltve őrzik a riválisok és az újságírók elől az autójuk motorterét, de Tobi Grüner jókor volt jó helyen, így most mi is megcsodálhatjuk az SF1000 belsejét.

Eh8iW-UWoAAeJTo

Újra kezdődik: Törölték a ralikrossz-világbajnokság egyik versenyét a koronavírus miatt

Reméljük, hogy csupán kirívó esetről van szó, és nem a tavaszi versenytörléshullám megismétlődésének kezdetét látjuk. Portugáliában a koronavírus újabb hulláma miatt szeptember 15-től szigorú intézkedések léptek életbe, többek között a 10 fősnél nagyobb rendezvények betiltása. Erre reagálva az eredetileg október 10-11-re kitűzött portugál WRX-forduló szervezői bejelentették, hogy törlik a versenyt. A közlemény kitér arra, hogy az egyéves szerződéssel rendelkező futamot Montalegrében 2021-ben pótolják be.

A koronavírus miatt átalakított versenynaptárban a hétvégi lettországi fordulót Belgium és Portugália követte volna, előbbi hétvégét azonban november 21-22-re helyezték át. Így Rigát követően a naptár következő állomása közel egy hónappal később Barcelona lesz október 17-18-án, a szezon összes fordulójának száma azonban tíz marad, mivel Spanyolországban is dupla hétvégét rendeznek a svéd, finn és lett versenyekhez hasonlóan. A tervek szerint a szezon december 12-13-án zárul Németországban.

Sajnos nem ez az első hasonló hír az elmúlt hetekben: augusztus vége óta törölték a WRC német, az ERC Azori-szigeteki és a kamion Európa-bajnokság belga és spanyol versenyét is a 2020-as évre.

Videón az F2 legjobb mugellói pillanatai

Az F1-esekkel ellentétben az eggyel kisebb szériában az óriási csattanások mellett kellő mennyiségű test-test elleni küzdelmekről is szólt a Toszkán Nagydíj. Ezek közül kaptuk meg a szokásos top 5-ös válogatást, ami átkattintás után indul el.

Vettel azért nem vette meg Schumacher bajnok autóját, mert drága volt

Sebastian Vettel nagy rajongója az F1-es történelemnek, Michael Schumacher pedig abszolút a hőse volt abban az időben, így a négyszeres világbajnok megpróbálta beszerezni honfitársa 2004-es bajnok Ferrariját. Bevallotta, hogy meg akarta vásárolni az autót, de végül olyan sokat kértek tőle, hogy nem tudta megtenni - úgyhogy maradt Nigel Mansell 1992-es Williamsénél, azt ugyanis már a magáénak mondhatja.

00120019_299

fotó: dppi

Albon annyira örült a trófeának, hogy még a repülőn is külön ülést foglalt neki

Sőt, az első F1-es dobogós helyezését szerző brit-thai a biztonság kedvéért még be is kötötte a mugellói harmadik helyért járó kupát:

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Is that some extra baggage you've got there, @alex_albon? #Formula1 #F1 #TuscanGP #Tuscany #Mugello #AlexAlbon #AA23 #Toscana #AstonMartinRedBullRacing #RedBull #givesyouwings #

Aston Martin Red Bull Racing (@redbullracing) által megosztott bejegyzés,

 

Éneklő Norris, gyilkosozó Grosjean és őrjöngő Raikkönen – így szólt a rádió Mugellóban

Nemcsak az újraindításnál történt tömegbaleset kapcsán hallhattunk érdekes rádióüzeneteket a Toszkán Nagydíj hétvégéjén, ezekből készült el a szokásos válogatás (amelyet átkattintás után lehet megtekinteni!):

 

Hat héttel a műtétje után állt ismét edzésbe Marc Marquez

A Repsol Honda motorosa még július közepén törte el a jobb felkarcsontját az első jerezi futamon, amely után műteni kellett. Bár megpróbált rajthoz állni az Andalúz Nagydíjon, végül inkább a visszalépés mellett döntött, s a túlerőltetésnek köszönhetően még egyszer kés alá kellett feküdnie, emiatt pedig további hónapokra kénytelen távol maradni a versenypályáktól.

A közösségi médiába feltöltött fotója tanúsága szerint viszont ma végre edzésbe állt a nyolcszoros világbajnok. Egyelőre azonban csak futni kezdett el ismét Marquez – igaz, bő fél óra alatt hét és fél kilométeres távot tett meg. A kép legfontosabb részlete viszont az, hogy lekerült a jobb karjáról a rögzítés, amelyet a korábbi posztjaiban láthatunk a versenyzőn.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Después de 6 semanas de la operación, primer entrenamiento! Carrera continua 30min After 6 weeks from the surgery, first training session! Running 30min

Marc Márquez (@marcmarquez93) által megosztott bejegyzés,

 

Motorhang-, baleset- és káromkodásorkán: így szól az összes fedélzeti közvetítés egyszerre!

Oké, minden kamerából láttuk már a Toszkán Nagydíj legnagyobb balesetének pillanatait, de mindegyikből egyszerre még biztosan nem! Egy unatkozó rajongó egymás mellé vágta a 7. kör végén még versenyben lévő összes pilóta fedélzeti kameráját az újraindításnál történt baleset pillanatából, így egyszerre minden érintett szemszögéből átélhetjük a történéseket. Meg azok szemszögéből is, akik előrébb jártak és mit sem érzékeltek a nagy csattanásból. Külön extra, hogy a rádiókommunikációk is mind egymásra lettek vágva - nem mindenkinek volt kedve szép dolgokat mondani, de Grosjean hangja mindenkién átüt. 

Az F1 nem várta meg, mi lesz jövőre, máris átnevezte a Mercedest

Már az egymást követő második F1-es versenyhétvégén figyelhettek fel egy Lewis Hamiltonnal kapcsolatos elrontott feliratra a tévénézők. Míg Monzában a végül meg sem érkezett következő futamgyőzelmét jelentették be elhamarkodottan a pálya egyik kijelzőjén, addig Mugellóban a televíziós közvetítés feliratában tűnt fel egy alig észrevehető hiba. Lewis Hamilton egyik leggyorsabb körénél csapataként a Mercedes helyett a HWA-t tüntették fel, mint az az alábbi Twitter-poszt bal oldali képén látható. Ironikus, hogy azon a vasárnapon történt a csapat véletlen átkeresztelése, amelynek reggelén éppen elterjedt a paddockban a hír, miszerint jövőre az Ineos válhat a jelenlegi Mercedes többségi tulajdonosává...

A HWA a Mercedesszel hosszú idő óta együttműködő motorfejlesztőcég és versenyistálló, amelynek így a múltból valóban van kötődése Hamiltonnal, a nevük pedig azért keverdhetett bele a közvetítésbe, mert az F2 és az F3 mezőnyében is van csapatuk idén. Az F1-ben azonban nem terveznek hasonlót, és ezt gyorsan tisztázták is a közösségi oldalukon. 

"Hallottuk, hogy micsoda hír volt tegnap az F1-ben. Nincs ebben semmi meglepő, hiszen Lewis Hamilton a 2005-ös Formula-3-as bajnoki címét a HWA által épített Mercedes-Benz erőforrással nyerte. (Viszont be kell jelentenünk, hogy ez egy téves kiírás volt a képernyőn)" - írták.

Két vasat tart a tűzbe: Párhuzamosan versenyez raliban és ralikrosszban Csucsu

Lukács Kornél „Csucsu” volt az AFM stúdióvendége szeptemberben: a hazai sportot megrázó miskolci tragédiáról, idei kettős kihívásáról és NASCAR-tesztjéről is beszélgettünk vele.

Így tűnt el a safety carról a piros

Talán senki nem gondolta volna, hogy láthatjuk ezt a folyamatot, de az elmúlt hétvégén Mugellóban dolgozó kiváló fotós, Steve Domenjoz megörökítette a pillanatot az alábbi Instagram-posztjában található három képen.

A Ferrari 1000. világbajnoki futamát megünnepelendő még a Mercedes is pirosba öltöztette a biztonsági autót a Toszkán Nagydíj hétvégéjére, amelynek az utánpótlás-sorozatokban is volt dolga, majd pedig a balesetekkel tarkított F1-es futamon háromszor is a mezőny élére kellett állnia. Vége azonban a különleges hétvégének, legközelebb az Orosz Nagydíjon már ismét ezüstszínű lesz a safety car, ehhez pedig a versenyhétvége lezárultával el kellett róla távolítani a vörös bevonatot.

"Van egy olyan érzésem, hogy idén többször nem fogunk piros autót látni az első helyen" - füzte hozzá élcelődő, de realista megjegyzését képeihez a fotós.

„Elég jó vagyok. Remélem, a Red Bull eljuttat az F1-ig” – mondta a kis Albon

A gyerekriporter kérdezi a gyerekversenyzőt ebben a több mint tíz évvel ezelőtti videóban annak apropóján, hogy ez a gokartos már ilyen fiatal korában felkeltette a Red Bull tehetséggondozó programjának figyelmét.

Alexander Albon már akkor is F1-es debütálásról álmodott, amiről tudta, hogy nehéz lesz, de azt valószínűleg ő sem gondolta, hogy ennyire: 2012-ben, első formulaautós szezonjának végén elveszítette az energiaitalosok támogatását, akik aztán 2019-ben élesztették újra a kapcsolatot, míg a most hétvégén, Mugellóban megszerzett első F1-es dobogójáig rendkívül rögös út vezetett Max Verstappen árnyékában.

 

Hogyan jött össze a szponzori szerződés a Red Bull-lal?

Hát, ők kerestek meg engem, én pedig persze azt feleltem, hogy „igen, kérem!” Nagy megtiszteltetés, hogy őket képviselhetem.

 

Szerinted miért éppen téged találtak meg?

Hát… szóval… azt hiszem, elég jó vagyok, de ezt nem akarom mondani.

 

Ha pár év múlva belenézek a Formula-1-be, szerinted van rá esély, hogy a te nevedet látom majd az egyik autón?

Remélem, hogy igen! Persze nagyon sok még addig a dolgom, és szerencsésnek is kell lennem, remélem, hogy a Red Bull eljuttat az F1-ig!

Kimi Raikkönen lenne a megoldás a fehérorosz belpolitikai válságra?

Az egy dolog, hogy Mugellóban visszatértek az F1-es lelátókra a rajongók, és velük együk az utóbbi évek talán leghíresebb transzparense is, amely arra utal, hogy a szurkolói elnökként szeretnék látni Kimi Raikkönent. Ez az üzenet azonban egy jóval váratlanabb helyen is feltűnt az elmúlt napokban: Fehéroroszországban, ahol a lakosság hetek óta az utcán tüntet az egyre több jel szerint elcsalt választások miatt - a fotót egy követő osztotta meg az F1 hivatalos Twitter-profilja által megosztott "Kimi for President" kép alatt.

A megmozdulások szimbóluma a tradicionális fehérorosz zászló piros-fehér színe, amihez illeszkedik egy a háttérben látható, korábbi szponzorlogót tartalmazó piros F1-es sapka is, de a legérdekesebb, hogy egy Raikkönent elnöknek követelő tábla is feltűnik a tömegben. "Mert ő tudja, hogy mit csinál" - olvasható alatta a 2012-es Abu Dhabi Nagydíjat megidéző indoklás.

A finn versenyző egyelőre nem nyilatkozott annak kapcsán, hogy eleget téve a "nép" kérésének szándékában áll-e elindulni a következő fehérorosz választásokon.

 

 

„A fűnyíróversenyeink is segítettek” – egy emberként örültek „játszópajtásai” Albon első pódiumának

Alexander Albon első F1-es dobogóját szerezte a vasárnapi Toszkán Nagydíjon, három kortársa, akikkel a koronavírus-járvány idején remekül szórakoztak a szimulátoros-virtuális világban – azaz Charles Leclerc, Lando Norris és George Russell – pedig egyaránt gratuláltak neki ehhez a közösségi médiában.

Leclerc: „Nagyon örülök Alexeee Aleeebonónak! A karantén alatti fűnyíró- és kamionversenyeink egyértelműen segítettek ebben a dobogóban!”

Norris: „Annyira örülök Alex Albonnak! Rohadtul itt volt már az ideje!” #hős

Russell: „Nagyszerű ott látni Alexet, ahova tartozik. Csak idő kérdése volt mindig is!”

Három a thai-brit igazság, harmadik alkalomra összejött a dobogó Albonnak

Türelmesnek kellett lennie a Red Bullnál tavaly ősszel előléptetett Alex Albonnak, aki Mugellóban került harmadik alkalommal a dobogó közelébe. Felállni viszont most először tudott rá, ugyanis kétszer Lewis Hamilton fosztotta meg ettől a lehetőségtől. Az F1 egy rövid videóval idézte fel a három szituációt.

Visszanézhető az AFM szeptemberi adása

A Spíler TV-n sugárzott adás tartalmából:

- Gyászban a magyar autósport: a Miskolc Ralin elhunyt Tóth Zsolt.

- Bemutatkozik az új magyar versenycsapat, a Révész Truck Racing Team.

- A Slovakia Ringen folytatódott a gyorsasági bajnokság.

- Párhuzamosan versenyez raliban és ralikrosszban Csucsu.

- Magyar bajnoki forduló Máriapócson.

- Lewis Hamilton találkozása világbajnoki autóival.

Olvastad már?