DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Formula+

F1Stat: A százados és az utcák királya

A több mint három évtizede a legöregebb első sorba az utcai pályák nagymenője és az F1 hatodik századosa állhatott fel – dzsiddai statisztikák.

Fernando Alonso karrierje 100. dobogóját szerezte meg, veszítette el, majd kapta vissza. Ezzel ő lett a 6. versenyző az F1 történetében, aki három számjegyű dobogót ér el Hamilton (191), Schumacher (155), Vettel (122), Prost (106) és Raikkönen (103) után. Neki, Sainznak, valamint az egy-egy dobogót szerző De Portago márkinak és Pedro de la Rosának köszönhetően a spanyolok a nemzetek rangsorában már csak eggyel vannak lemaradva az örökranglista 9. helyén álló osztrákoktól.

alonso-dzsidda-2



Alonso, aki a győzelmek tekintetében 7., a második helyeket illetően 3., míg a harmadik helyeket nézve a 4. az örökranglistán, 2013 szeptembere óta először szerzett egymás után két versenyen dobogót – akkor egyébként rögtön három is összejött spái, monzai és szingapúri második helyeinek köszönhetően. Azóta is csak egyszer, a 2014-es Magyar Nagydíjon végzett a harmadik helynél előrébb.

Az Aston Martin természetesen először szerzett zsinórban két futamon is dobogót, s a mindenkori silverstone-i csapat is csak 1998 augusztusa és 1999 szeptembere között produkált ilyesmit – akkor még Jordanként 17 futam leforgása alatt háromszor is.

perez-alonso-dzsidda

A spanyol Charles Leclerc büntetésének köszönhetően Sergio Perez mellé kvalifikálta magát, ha kettejük életkorát összeadjuk, akkor 74 évet, 8 hónapot és 30 napot kapunk. Ilyen idős első sort utoljára az 1992-es Japán Nagydíjon láthattunk, amikor a 39 éves, 2 hónapos és 17 napos Nigel Mansell csapattársát, a 38 éves, 6 hónapos és 8 napos Riccardo Patresét előzte meg a kvalifikáción.

Sergio Perez karrierje ötödik győzelmét aratta, ebből a negyediket városi pályán, ahogy mindkét pole-ját is utcai helyszínen szerezte – mindkettőt Dzsiddában. Az öt győzelem az örökranglista 49. helyére elég, a jelenlegi mezőnyben pedig Leclerc-rel holtversenyben ötödik a mexikói.

Ha már Mexikó: Pedro Rodriguez két és Perez öt győzelmének köszönhetően a latin-amerikai ország beérte Svájcot és Kolumbiát a nemzetek ranglistájának 18. helyén – a következő célpont a 10 futamsikerrel rendelkező Dél-Afrika.

perez-dzsidda

A Red Bull története során mindössze másodszor aratott zsinórban két kettős győzelmet – az első a 2009-es brit és német futam volt, ahol egyszer Vettel, egyszer Webber győzött.

Verstappen vihart kavaró leggyorsabb köre már a 22. volt karrierje során, így a következővel már az örökranglista 10. helyére léphet Fangio, Piquet és Alonso mellé – nem mellesleg ez a leggyorsabb kör akadályozta meg Sergio Perezt abban, hogy karrierje során először vezesse a világbajnokságot.

Az AlphaTauri rövid története során sosem állt pont nélkül két versenyt követően, sőt a csapat jogelődjével, a Toro Rossóval is 2010-ben esett meg utoljára ilyesmi – akkor a harmadik futamon Alguersuari törte meg a jeget.

tsunoda-dzsidda

Ha már ott tartunk, ki hogy áll két futam után: Lando Norrisszal pályafutása ötödik évében először fordul elő, hogy 0 ponttal áll az összetettben a szezon e pontján, Lewis Hamilton pedig csak egyszer, 2009-ben nem szerzett egy dobogót sem az év első két versenyén – igaz, egy rövid időre még akkor is dobogós volt a szezonnyitón, mielőtt a hazugságügy miatt megfosztották harmadik helyétől.

De hogy valami jót is írjunk a Mercedesről: a Red Bull mellett ők az egyetlen csapat idén, akik mind a két futamon kettős pontszerzést értek el.

Nico Hülkenberg karrierje során már a 20. alkalommal rajtolhatott a 10. rajtkockából, Jenson Button ugyanennyiszer tett így, náluk többször pedig csak Alonso, egészen pontosan 22-szer. Hülkenberg a futamon is „tipikus” eredményt ért el, hiszen 17-edszer lett 13., az F1 történetében csak Barrichello és Perez zárt többször ezen a helyen.

hulk-2023-saudi

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: