DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2023. január 28. szombat
F1

A Forma-1-es versenynaptár idei érdekességei

A Forma-1-es Magyar Nagydíj ismét ott a naptárban, de az F1 2023-as szezonja rengeteg más újdonságot is hoz majd a szurkolók és fogadók számára.

Ennyi Forma-1-es futam még soha nem volt

A motorsportok világában egyértelműen a legnagyobb eseménynek a Formula-1 világbajnokság számít. Nagyon népszerű a rali vagy éppen a Dakar is, de azért a királynő még mindig a Nemzetközi Automobil Szövetség által szervezett F1. A 2023-as szezon most már a 74. szezonja lesz a sorozatnak. Eredetileg történelmi, 24 futamon keresztül zajlott volna a versengés, de végül csak a szintén rekordot jelentő 23-as számnál állt meg a sorozat. 

A Forma 1 sportfogadás világában ez kifejezetten jó hír, hiszen még több esélyünk van arra, hogy nyerjünk a fogadásainkkal. Ráadásul egy Forma-1-es hétvége vonatkozásában van szabadedzés, időmérő edzés és futam is, szóval minden versenyhétvégén bőven van esélyünk tippelni. A szurkolókat és fogadók pedig segíti az, hogy az M4 Sport Forma 1 közvetítése nagyjából mindent lefed, ami számít ebben a sportban. Az F1 2023 sorozata 2023. márciusában kezdődik és egészen novemberig tart majd. A cél mindenki számára a világbajnoki cím megszerzése. Ez ugyanannyira fontos a pilóták, mint a csapatok számára is. A Forma 1 versenynaptár szempontjából is fontos, hogy Max Verstappen a címvédő a pilóták között és csapata, a Red Bull Racing pedig a konstruktőrök legjobbja tavalyról. A Forma 1 Magyar Nagydíj szokásosan ott van az idei naptárban is, ezt már gyorsan le is szögezhetjük.

Komolyabb változások a pilóták és csapatok terén is

Minimális változás van csak az induló csapatoknál. Így például a Honda visszatér motorszállítóként a Red Bullhoz és az AlphaTaurihoz is, sőt, a szerződések szerint egészen 2025 végéig támogatják majd a két csapatot. A pilóták világában azért jóval több változás van. A legendás Sebastien Vettel a 2022-es világbajnokság végén visszavonult a versenyzéstől, aminek valószínűleg a Forma 1 sportfogadás hívei sem örülnek, Vettel ugyanis jó pár komoly nyereményhez segíthette őket hozzá 16 szezonja során. 

Az Alpine-tól érkezik helyére pótlás az Aston Martinhoz, méghozzá Fernando Alonso személyében. Alonso utódja sokáig kérdéses volt, hiszen be is jelentették, hogy a 2021-es Formula 2 bajnok Oscar Piastri veszi majd át a helyét. Erre jött egy csattanós válasz Piastritól, aki a Twitteren közölte, hogy ő aztán nem írt alá semmilyen szerződést és biztos nem fog az Alpine-nak versenyezni. Végül még be kellett vonni a FIA-t is és így sikerült megegyezni a történetben. Az eredmény az lett, hogy Pierre Gasly lesz valószínűleg Alonso utódja. És mivel ő az AlphaTauritól ment tovább, lesz egy teljesen új pilóta is, Nyck de Vries személyében, aki a 2019-es Formula 2 sorozat bajnoka volt. 

Az is kiderült közben, hogy Piastri miért nem fog versenyezni az Alpine-nak. A pilóta ugyanis aláírt a McLarenhez, ahol Daniel Ricciardo utóda lesz. És még folytathatjuk a sorozatot a rengeteg változással, hiszen Latifi például elhagyta a Williams csapatát, helyére pedig amerikai pilóta érkezik a Formula 2-ből Logan Sargeant személyében. A kisebbik Schumacher, Mick is továbáll, ő elhagyja a Haas csapatát két év után. A csapattal egyébként elég sokat szenvedett ezekben az években, szóval érthető a döntés. 

Az M4 Sport Forma 1 közvetítések tehát 23 helyszínt fognak lefedni 2023-ban, 12. állomásként pedig ott van a naptárban a Forma 1 Magyar Nagydíj is. A Katari Nagydíj 2021 után ismét megjelenik majd a sorozatban, de végül az eredeti helyszínen, hiszen mégsem építenek neki egy vadiúj pályát. Teljesen újként megjelenik majd a Las Vegas Grand Prix, amelyet novemberben tartanak majd utcai versenyként. Nem teljesen új persze a város a Forma 1 versenynaptár listáján, hiszen 1982-ben már volt itt futam.

1982 óta ez lesz az első alkalom egyébként, hogy három versenyt is tartanak egy szezonban az Egyesült Államokban. Az is szomorú konkluziója lett a tavalyi évnek, hogy nem lesz Orosz Nagydíj a mindenki által ismert nemzetközi helyzet okán. Az F1 2023 világbajnokságán nem lesz francia Forma 1 futam, bár a hírek szerint valószínűleg ez csak ideglenesen lesz így. És végül még fontos megemlíteni, hogy a Kínai Nagydíjat most már sorozatban negyedszer is elhalasztják, kiveszik a naptárból, miután a Covid-19 helyzet nem igazán javult az országban. 

Abba most nem nagyon megyünk bele, hogy mennyi technikai változás lesz, mert lesz bőven. Mondjuk azt is tegyük hozzá, hogy ez csak tényleg a fanatikusoknak mond valamit, mert óriási változásokra nem kell számítanunk. 

- Egy példa erre az, hogy valamelyest változik a tükrök nagysága, hogy így javítsák azt, hogy a pilóták mennyit észlelnek a mögöttük lévő térből. 

- Minimálisan emelkedik például az autók megengedett súlya, 

- viszont ezzel párhuzamosan a motorok mérete nőhet. 

 Az egész szezont egyetlen teszt előzi majd meg, a 2023. február 23-án megrendezésre kerülő Bahrein - futam. 

Szakértőnk, Ivett Hoffmann is rávilágít, hogy összességében tehát óriási változások nem történtek, a pilóták mozgása sem olyan mértékű és jellegű, hogy az befolyással legyen majd a végeredményre. Így az esélyesnek ismét Max Verstappen számít majd a szezonban, ahogy a Red Bulltól is azt várjuk, hogy már a szezon felénél dominálni fog. Ivett további cikkeit és tanácsait itt olvashatjuk! A szabályváltozások semmiképpen nem járulnak ahhoz hozzá, hogy izgalmasabb legyen a sorozat, ami persze a fogadóknak kedvez, de valószínűleg most is csak 3-4 pilóta esélyes majd a végén győzelemre. Magyar versenyző továbbra sincs az F1 világában, és nem is nagyon várható ilyen. 

Ettől függetlenül a Magyar Nagydíj viszont ott van a naptárban, ennek örüljünk és annak is, hogy még egy darabig biztosan ott is marad. A szezon első majd március ötödikén kerül sor, a szokásos szabadedzés-időmérő körítéssel. Autókat már láthattunk és tervekről is hallottunk, szóval mindenképpen izgalmas idénynek nézünk elébe. Még akkor is, ha mondjuk Verstappen dominálja majd a sorozatot, azért egyetlen verseny sem lesz unalmas. Ezt láthattuk 2022-ben is, amikor ugyan Verstappen elég gyorsan eldöntött mindent kérdést, mégsem mondhatjuk azt, hogy unalmasak voltak a futamok.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: