DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Norris: Én egy negatív srác vagyok

A fiatal brit ezúttal nem ostorozni akarja magát, hanem épp abba a technikába avat be, amivel igyekszik lépésről lépésre felépíteni a sikerét. Önkritikáját pedig mások is megerősítik.

A jelenlegi F1-es mezőnyből egyértelműen Lando Norris a mentális egészség élharcosa. A McLaren fiatal tehetsége egyébként is többször beszélt már a sporttal járó lelki megterhelésről, az Orosz Nagydíj után pedig különösen a figyelem középpontjába került ezzel a kérdéssel, miután drámai körülmények között elvesztette élete első Formula-1-es győzelmét. Ezután egy tévéműsorban őszintén nyilatkozott a lelki problémákról, amiken keresztülment debütálása óta, és tavalyhoz hasonlóan csapatával karöltve idén is támogatta a Mind nevű, mentális egészséggel foglalkozó szervezetet.

Norris fontosnak tartja az érzelmek kezelését a sportban; sem a sikert, sem a kudarcot nemcsak megélni kell, hanem a helyükön kezelni. Így volt ő a szocsi tapasztalatokkal is. „Oroszország nem hitette el velem, hogy hirtelen képes vagyok versenyeket nyerni. Persze éreztem ezt magamban, a szezon elejétől kezdve, majdnem végig az év során. De a nyomás és a döntéshozás mindig más, ha vezeted a versenyt, mintha csak második, harmadik, negyedik vagy” – árulta el a fiatal brit az F1 hivatalos oldalának, hogyan hatott az a futam az önértékelésére.

Persze akkor fájt, de összességében mégiscsak építő jellegű volt. „Nem hiszem, hogy bármit megváltoztatott volna. Csak megerősített abban, amit már korábban is éreztem: hogy elég magabiztos vagyok ahhoz, hogy vezessem a versenyt, hogy képes vagyok a jó döntéseket meghozni – néha –, és nyerni.”



Minden jó, ha jó a vége, Norris azonban leszögezte, azért ő cseppet sem a pozitív gondolkodás mintapéldája. „Nem igazán vagyok elragadtatva semmitől. Azt hiszem, a szituációknak mindig inkább a negatív, semmint a pozitív oldalát látom. Mindig emlékeztetni kell engem arra, hogy gondoljak a pozitívumokra. Viszont szerintem ez nem feltétlenül rossz dolog. Néhány esetben persze igen, ám összességében sokkal fókuszáltabbá tesz. Arra sarkall, hogy keményebben dolgozzak a negatívumok elkerülésén.”

Ezt a hozzáállást nem csak az Orosz Nagydíj csalódása váltotta ki belőle, szerinte ő egyébként is ilyen beállítottságú. „Rengeteg időt és energiát fordítok arra, hogy elemezzem a dolgaimat és a hibáimat, de a csapat hibáit és a csapatmunkát is. Megvizsgálom a negatívumokat, és megpróbálom legközelebb pozitívummá változtatni. Ez szerintem jó. Én egy negatív srác vagyok, de tudok pozitív lenni, ha kell. Ha negatív vagyok, az csak a javamat szolgálja, és biztosítja, hogy a következő alkalommal jobb munkát végzek majd” – fogalmazott Norris, akit talán valóban nem ilyennek ismerünk.

Főnöke, Andreas Seidl szerint viszont neki kell hinni. A német dicsérendőnek tartja pilótája gondolkodásmódját, és ő is úgy véli, ez csak hasznára van. „Mindaz, amit Lando eddig mutatott… egyértelmű, hogy mindene megvan ahhoz, hogy toppilóta legyen a jövőben. Ez csak a harmadik éve az F1-ben, de lenyűgöző látni, mit művel az autóban, de azon kívül is. Hogy hogyan dolgozik együtt a csapattal, hogyan kommunikálja tisztán, mire van szüksége ahhoz, hogy teljesítsen. Nagyon önkritikus is, és ő az első, aki vállalja a felelősséget, ha valamit elront. Nagyon szeretem ezt az attitűdöt, de az egész csapat is. Minden egyes csapattagtól ugyanezt várom, mert csak így lehetünk egyre jobbak” – méltatta a McLaren példaképét.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: