DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Tereprali

F1-es világbajnok is indul az Extreme-E-ben

Lewis Hamiltonhoz és Nico Rosberghez hasonlóan Jenson Button is elindítja saját csapatát az extrém szériában: ő azonban saját maga fog versenyezni az elektromos SUV-vel.

Tele lesz a 2021 áprilisában elrajtoló egyedülálló sorozat, az Extreme-E – amely a környezettudatosságot hirdetve olyan helyszíneken versenyez elektromos SUV-kkel, mint Amazónia, Grönland vagy a Szahara – húzónevekkel. Indul a mezőnyben két ralivilágbajnok, Sebastien Loeb (Lewis Hamilton csapatával, az X44-gyel) és Carlos Sainz, három ralikrossz-világbajnok, Johan Kristoffersson (Nico Rosberg csapatával, a Rosberg Xtreme Racinggel), Mattias Ekström és Timmy Hansen, de ott lesz a női W Series eddigi egyetlen bajnoka, Jamie Chadwick is.

Ezt a névsort erősíti a 2009-es Formula-1-es világbajnok, Jenson Button is, aki saját csapata színeiben lesz ott a bajnokság öt helyszínén: a JBXE a tizedik alakulatként csatlakozik a mezőnyhöz, a Brawn GP-it idéző színvilággal. Minden autót egy férfi és egy női versenyző vezet felváltva, Button csapattársának személyét később jelentik be.

„Három F1-es világbajnoknak lesz csapata az Extreme-E-ben. Sokszoros világbajnok raliversenyzők, ralikrosszosok, Dakar-győztesek, off-road bajnokok az Államokból… őrült felállás” – idézi Buttont a Sky Sports. „Rengeteg pozitívum meríthető ebből a bajnokságból. Nagyon izgatott vagyok, hogy a világ legjobb off-roadosai ellen versenyezhetek és olyan helyeken vezethetek egy ilyen autót, ahol nagyon kevesen jártak. Néhány területre közülük még senki nem tette be a lábát. Nagyon izgalmas lesz, és remélem, hogy a lehető legnagyobb figyelmet tudjuk az ügyre irányítani.”

„Tartanak ralikat a világ különböző részein, off-road versenyeket Amerikában, a Dakart, de ez teljesen más lesz. A 16 kilométeres kör nagyon hosszúnak tűnik, de inkább sprintfutam jellegű. Olyan lesz, mint a fogatverseny a Star Warsban. Egyikünk sem tudja, mire számítsunk. Nyilak mutatják majd az irányt, de a gyakorlás nagyon korlátozott lesz, aztán mindjárt fej fej mellett kell versenyeznünk a döntőig” – jellemezte az Extreme E formátumát Button.

Az Extreme-E első szezonjának mezőnye:

Abt Cupra XE: Mattias Ekström, Claudia Hürtgen
Acciona Sainz XE Team: Carlos Sainz, Laia Sainz
Andretti United Extreme E: Timmy Hansen, Catie Munnings
Chip Ganassi Racing: Kyle LeDuc, Sara Price
Hispano-Suiza Xite Energy Team: Oliver Bennett, Christine Giampaoli Zonca
JBXE: Jenson Button, ?
Rosberg Xtreme Racing: Johan Kristoffersson, Molly Taylor
Techeetah: ?
Veloce Racing: Stephane Sarrazin, Jamie Chadwick
Team X44: Sebastien Loeb, Cristina Gutierrez

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: