DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Élő cikkek

Így zajlott a Szahíri Nagydíj időmérő edzése

Izgalmas kvalifikációra van kilátás az F1 idei utolsó előtti versenyhétvégéjén Bahreinben. Vajon Bottas, Russell vagy Verstappen szerzi meg az első rajtkockát, esetleg valaki más meglepetést okoz? Tarts velünk!

Üdvözöljük olvasóinkat a Szahíri Nagydíj időmérőjének közvetítésén! Kereken 20 perc múlva kezdünk.

A bolygók együttállásának hála eseménydús kvalifikációra van kilátásunk. Szerinted ki szerzi meg a pole-pozíciót? 18 óráig te is részt vehetsz a szavazásunkon.

Lassan két órája lázas munka zajlik a Ferrarinál, miután Vettel autójában motort kellett cserélni. Részletek itt.

Hasonlóan járt a Haasnál Romain Grosjeant helyettesítő Pietro Fittipaldi is, aki élete első F1-es futamát egy rajtrácsbüntetéssel kezdi. Éjszaka nála is erőforrást cseréltek.

Vettel autóján már a motorburkolatot csavarozzák vissza, így a német részt vehet az időmérőn.

Zöldre váltottak a bokszutca végi lámpák, kezdődhet a Q1!

Ha valahol, hát itt kizárt, hogy a pilóták ne fussanak feltartásba. Egyelőre még csak nagyjából a mezőny fele tartózkodik a 3,5 kilométeres pályán, de az etap végén egész biztos, hogy szinte mindenki kint lesz.

Még csak a Q1-ben járunk, de Verstappen máris megdöntötte a pályarekordot: 54,037 az új mérce.

Három perccel a vége előtt a sorrend: Verstappen, Perez, Ricciardo, Sainz, a kieső helyen sorrendben Aitken, Latifi, Gasly, Giovinazzi, Fittipaldi.

Ahogy ezt leírtuk, Bottas az élre ugrott egy 53,904-gyel. Záporoznak a köridők, folyamatosan változik a sorrend.

Ennyi volt a Q1. Bottas az élen maradt, mögötte Verstappen 0,1, Russell 0,2 másodperccel. Kiesők: Magnussen, Latifi, Aitken, Raikkönen, Fittipaldi. Az első 18 autó egy másodpercen belül, nagyon szoros a helyzet!

Megkezdődött a Q2, és a Ferrari kockáztat: közepes gumikkal próbál bejutni az utolsó szakaszba.

Élesedik a helyzet a két Mercedes között, Bottas 16 ezredmásodperccel vezet a második helyen álló Russell előtt. Közben a Renault-k pokolian gyorsak, Ricciardo közepeseken egy tizeddel megy csak lassabbat, mint Verstappen lágyakon.

Te jó ég, mit ment Perez! 53,787 az új pályarekord.

A Ferrarinak nem jött be a stratégia, a közepeseken 12-13. helyen állnak.

Vége a Q2-nek, több meglepetés is született. Verstappen az élen, a kiesők sorrendben: Ocon, Albon, Vettel, Giovinazzi, Norris.

Elképesztő, de az első tíz autó három tizedmásodpercen belül végzett. Az élen a sorrend: Verstappen, Perez, Bottas, Sainz, Russell.

Jöhet az utolsó etap!

Az első lövések eldördülése után a Q3 sorrendje: Verstappen 53,591-gyel vezet, mögötte meglepetésre Leclerc 22 ezredmásodperccel a második, amin ő maga is meglepődött. A harmadik Bottas, a negyedik Perez, aztán Russell, Ricciardo, Sainz, Stroll, Gasly, Kvjat.

Leclerc akkorát ment a Ferrarival, hogy úgy érzi, ebben nincs több. Kiszállt, és már a bokszfalnál beszélget. Igaz a bukósisakot nem vette le, az jelentené a "feladást".

A két Mercedes ment még egy kört, amivel Bottas az élre ugrott, mögé Russell zárkózott fel a második helyre. Verstappen lecsúszott a harmadikra.

Fél perc van, tűzijáték várható.

Óriási! Bottas 26 ezredmásodperccel csente el a pole-pozíciót Russell és Verstappen elől. Az első három között mindössze 56 ezredmásodperc a különbség.

A további sorrend: Leclerc, Perez, Kvjat, Ricciardo, Sainz, Gasly, Stroll.

Köszönjük a figyelmet, pillanatokon belül érkezik az összefoglalónk. Kellemes estét!