DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
Élő cikkek

Így zajlott az Osztrák Nagydíj időmérő edzése

Elérkezett az idő az év első F1-es kvalifikációjára a festői szépségű Spielbergben. Vajon könnyű dolga lesz a Mercedesnek? Mire képes a Red Bull? A Racing Point tényleg erősebb a Ferrarinál? Minden kérdésünkre választ kapunk a következő 75 percben.

Üdvözöljük F1-re éhező olvasóinkat a szezon első kvalifikációján az ausztriai Red Bull Ringről, ahol a mezőny kellemes hegyvidéki nyári időjárás mellett várja a 15 órai kezdést. Emlékeztetőül: a hétvége eddig a Mercedes uralmáról szólt, de tegnap éjjel lezajlott az év első óvási ügye is.

Húszból tizenkilenc autó épen vár a zöld lámpákra, Nicholas Latifi Williamséről azonban ezt egyelőre nem tudjuk kijelenteni. Az újonc a harmadik szabadedzésen az egyes kanyarban falnak ütközött, így az autó javításra szorul.

Apró érdekesség, hogy a tavalyi Osztrák Nagydíjon minden korábbinál alacsonyabb átlagéletkorú első sor alakult ki, amikor Charles Leclerc az első, Max Verstappen pedig a második helyet szerezte meg.

Egészet ütött az óra, kezdődjön a Q1!

Jó hír a Williams rajongóinak, Nicholas Latifi volt az első, aki pályára hajtott. Az első körei természetesen rendszerellenőrzési célt szolgálnak.

Egyelőre a két Alfa Romeo, a két Williams és Lance Stroll köröz a pályán, miközben egy Ferrari is pályára hajt.

Záporoznak a jobbnál jobb köridők, szinte mindenki a pályán.

Hamilton első köre lágyon csak a 14. helyre volt elég, a középső szektora nagyon gyengére sikerült. Mostanra mindenki futott minimum egy kört.

Magnussen feltartásra panaszkodott, Leclerc haladt előtte. Eközben Hamilton javított, és feljött Verstappen mögé a második helyre. A két Williams, a két Haas és Raikkönen kieső helyen.

Az 1:04,326-os leggyorsabb kör tehát Verstappen nevéhez fűződik. A többség visszagördült a bokszba egy újabb szett gumiért. 2 perc van hátra.

Stroll 17 ezredmásodperccel megjavította Verstappen legjobb idejét, de mögötte az egész mezőny felvezető körön van. Nagy meccs lesz a továbbjutást érő helyekért.

Vége a Q1-nek! Verstappen visszavette a vezetést, mögötte a két Mercedes két tizedmásodpercen belül. A kiesők sorrendben: Magnussen, Russell, Giovinazzi, Raikkönen, Latifi.

Nem tartalékolt a Racing Point, most Stroll előzte meg a Ferrarikat. Mindössze 0,28 másodpercet kapott Verstappentől. Eközben a Ferrari hátránya továbbra is fél másodperc.

A pálya továbbra sem kíméletes az autókkal, Bottasnál a szünetben ki kellett cserélni az orrkúpot. 

Íme a Q1 sorrendje, miközben megkezdődött a második szakasz.

Nem aprózta el a Mercedes az első kört, Hamilton 1:03,325-tel nyitott, Bottas két tizeddel követi. Mögötte Norris, Stroll, Perez a sorrend. Leclerc a hetedik, Vettel csak a tizedik.

Három perc van még a Q2-ből, a többség várja az utolsó másodperces hajrát.

Kieső helyen áll jelenleg Gasly, Kvjat, Albon, Ocon és Grosjean.

Elképesztő, Vettel a tizenegyedik helyen kiesett, Leclerc egyetlen hellyel végzett előtte. Bottas, Hamilton az élen, Albon a harmadik. Vettel mellett Gasly, Kvjat, Ocon és Grosjean sem jut tovább.

Íme a Q2 eredménye, miközben elkezdődött a harmadik szakasz.

Adok-kapok az élen Bottas és Hamilton között. A finn körrekordot döntött 1:02,939-cel. Csapattársa 0,122-t kapott, mögöttük Verstappen 6 tizedmásodpercre. A további sorrend: Albon, Sainz, Perez, Leclerc, de még nincs mindenkinek gyorsköre.

Nagy hajrát jósolunk, nézzük az utolsó egy percet!

Bottas hibázott, de nem kellett javítania, övé a pole-pozíció! Hamilton 12 ezredmásodpercet kapott tőle. Mögötte Norris, Albon, Perez, Leclerc, Sainz, Stroll, Ricciardo a sorrend.

Köszönjük a figyelmet, íme az időmérő összefoglalója. Folytatás holnap 15:10-kor a futammal.