DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Egyéb

Vettel megkérdőjelezi Verstappen neveltetését

Sebastian Vettel úgy véli, Jos Verstappen nem biztos, hogy a legmegfelelőbb módon készítette fel fiát az autóversenyzés világára. Max Verstappen viselkedése szerinte apja módszereit tükrözi.

Köztudott, hogy Jos Verstappen mindig is azt akarta, hogy fia jobb versenyző legyen, mint amilyen ő valaha is volt. Vasszigorral, intenzíven képezte a jelenlegi Formula-1-es világbajnokot, ami Max harsány és lobbanékony viselkedésén meg is látszott, főleg a száguldó cirkuszban eltöltött korai éveiben.

A fiatal holland tehetsége sosem volt kérdéses, ám modora annál inkább. 2015-ben mindössze 17 évesen mutatkozott be az autósportok királykategóriájában, a Toro Rosso pilótájaként, majd egy évvel később máris Red Bull-os versenyzőként állt a rajtrácson, miután Danyiil Kvjat nem tudott megfelelni az energiaitalosok elvárásainak. Ezekben a kezdeti években nem kevesen bírálták Max Verstappent megnyilatkozásai miatt, sőt közölték vele azt is, hogy ha nem változtat beszédstílusán, akkor bajok lesznek belőle. Azóta kitudódott, hogy a jelenleg 25 éves pilóta megnyilvánulásaiban nagy szerepet játszott Jos Verstappen, aki fizikai keménységet is használva nevelte fiát.

Nemrég szintén kiderült, hogy a még gyerek Max Verstappent apja egyszer otthagyta egy benzinkúton, miután fia egy baleset miatt elvesztette a gokart-világbajnokságot. Fény derült arra is, hogy alkalomadtán Jos Verstappen kis erővel ugyan, de „ráütött” fia fejére bukósisakon keresztül, miután ő szegényes teljesítményt nyújtott egy-egy szimpla gokartos szabadedzésen. Sokak szerint ez már túlmegy a határokon, akkor is, ha valaki ezt szeretetből teszi.



 

űUtoljára épp Sebastian Vettel beszélt erről a „kemény szeretetről”, amit Jos Verstappen mutatott Max Verstappen felé, a Road and Track magazinnak adott interjújában. „Mit gondolunk, mitől lesz valaki ellenállóbb? Engem nem vertek meg soha. De ha valakit egész életében vernek, akkor azzal mégis mire mennek? Vagy az működik, ha valakit szeretnek, és megmutatják neki, hogyan működik a világ?” – ítélte el teljesen a német világbajnok azt a fajta nevelési módszert, ahol erőszakot alkalmaznak. „Ha összehasonlítod a kettőt, akkor ki lesz rugalmasabb?” – utalt a két módszerre. „Az, hogy ellenállóbb vagy azt jelenti, hogy ha valaki megüt, akkor visszaütsz? Vagy inkább attól vagy az, hogy megérted, mi történik körülötted és tanulsz belőle?”

Kiemelte, hogy ő is apa, így pontosan ismeri a gyereknevelés kihívásait, amivel nap mint nap szembe kell néznie egy szülőnek. „Ha megengeded a gyerekeidnek, hogy visszabeszéljenek, akkor vissza is fognak, és ezt neked el kell fogadnod” – nyilatkozta, majd közölte, hogy az, miként tanítanak, milyen módon készítenek fel minket a jövőre, nagyban meghatározza a személyiségünket.

„Érdekes ez az egész, hiszen sok múlik ezen. Sok mindent tehetünk jól, de tehetünk rosszul is. Ezekből a cselekedetekből fog kialakulni, hogy kivé válunk, és hogy hogyan leszünk képesek kezelni egy helyzetet. A gyerekkorunk alapvetően meghatározza az életünket, és most nem a versenyzésről beszélek” – hangsúlyozta ki a négyszeres világbajnok.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: