DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
Egyéb

Fűnyíróval is rekorder az Aston hölgypilótája

James Bond-filmen dolgozott stunt driverként, szimulátoros munkájával segíti az F1-es csapatot, a W Seriesben pedig dobogót szerzett Jessica Hawkins, aki a Peroni és az Aston Martin Magyar Nagydíj előtti eseményén beszélt élményeiről és a feladatairól.

Jól jelzi, hogy már tényleg a nyakunkon a Magyar Nagydíj, hogy a fővárosban a WestEndnél járva már szerdán egy Formula-1-es autóba lehetett botlani. Persze nem „igaziba”, csak egy 2022-es demo bemutatógépbe: az Aston Martin és szponzora, a Peroni Nastro Azzuro 0.0% „települt” ki a Nyugati pályaudvar közelébe az Il Pitstop névre hallgató európai élménytúrájuk budapesti állomása keretében.

peroni-aston-budapest-2



Szerda délután a sajtó képviselőit is vendégül látták, ahol Hruska Ritától, a Dreher Sörgyárak nemzetközi márkákért felelős marketingmenedzserétől megtudhattuk például, hogy a Peroni Olaszország egyik legismertebb sörmárkája, amely hosszú távú megállapodást kötött az F1-es alakulattal, amellyel az alkoholmentes italok népszerűsítését is célul tűzték ki. Hazánkban egyébként az idei év márciusától kapható a Peroni Nastro Azzuro 0.0% a Dreher forgalmazásában.

A sajtóesemény fő sztárvendége Jessica Hawkins brit hölgyversenyző volt, aki jelenleg az Aston Martin F1-es csapatának márkanagykövete, valamint a W Seriesben is versenyez – többek között a hétvégén a Hungaroringen is. Jelenleg a női széria összetettjének nyolcadik helyén áll, legjobb eredménye a Miamiban rendezett évadnyitón elért második helyezése. Mint elmondta, az azt követő futamokon többször is műszaki nehézségek sújtották, a magyar versenyt viszont már csak azért is várja, mert az előrejelzések szerint szombaton, amikor az ő futamukat rendezik, akár eshet is az eső.

Jessica Hawkins az eseményen beszélt természetesen a női versenyzők lehetőségeiről. Úgy fogalmazott, hogy két mérföldkő következhet: az első, amikor egy női pilóta bekerül a Formula-1-be – azt nem tudta megjósolni, ennek mikor lehet reális esélye –, a másik pedig az, amikor egy női versenyzői jelenléte a száguldó cirkuszban már nem fog mérföldkőnek, kirívó eseménynek számítani. A W Series nyújtotta lehetőségekről pozitívan beszélt: elmondása szerint ezen bajnokság nélkül például most alighanem ő sem tudna versenyezni.

peroni-aston-budapest-1

Az Astonnál egyébként már nemcsak márkanagyköveti szerepkört tölt be, hanem a szimulátoros munkába is részt vesz a 27 éves hölgypilóta. Hangsúlyozta, hogy az F1-es szimulátorok több szinttel a videojátékok fölött állnak, s olyan élethű a tervezésük, hogy a G-erőket leszámítva gyakorlatilag teljesen olyan vezetni őket, mint egy rendes versenyautót, és szinte mindenféle körülményt – gumi, időjárás, stb. – szimulálni tudnak vele.

Még két, talán kevésbé ismert érdekességet is megtudhattunk Hawkinsról. Egyfelől úgynevezett stunt driverként James Bond-filmek forgatásán is jelen volt már: egy kollégája ajánlotta be őt a munkára, amely előtt egy pályán kellett bizonyítania a képességeit. Amit meg is tett, így megkapta a munkát – bár azt sajnálta, hogy a legutóbb James Bondot alakító színésszel, Daniel Craiggel nem sikerült találkoznia. A másik különlegesség a hölgyversenyző kapcsán, hogy nem hivatalosan ő a leggyorsabb ember fűnyíróval (!): Hawkins a Honda által gyártott Mean Mower V2-essel 6,285 másodperc alatt gyorsult 0-ról 100 mérföld/órára (azaz nagyjából 160 km/h-ra). Mint mondta: azért nem hivatalos világrekord ez, mivel három különböző módon kell bizonyítani az eredményt, s ebből csak kettő állt rendelkezésre.

A Peroni és az Aston Martin közös sajtóeseményének végén egyfelől belehallgattunk némi mérnök-versenyző kommunikációba, valamint a kerékcserék élményét is kipróbálhattuk. Bár autó és a rögzítésért felelős légpisztoly nélkül, de így is megtapasztalhattuk, mennyire nehéz pusztán csak a kerék gyorsan történő felhelyezése. Az érdeklődők egyébként a hétvége során akár maguk is kipróbálhatják ezt a Peroni és az Aston Il Pitstop keretében felállított, az F1-es bokszokra is nagy mértékben hasonlító sátránál a WestEnd főbejárata mellett.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: