DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
Egyéb

Eltiltották a Strollt autistázó F1-kommentátort

Autistának nevezte Lance Strollt, majd meg is erősítette saját szavait egy belga kommentátor az Osztrák Nagydíj alatt, az érintett csatorna pedig az esetet követően egyelőre felmentette őt a munkavégzés alól.

A francia anyanyelvű belga RTBF Sport közvetítésében hangzott el a hétvégi Osztrák Nagydíj alatt Lionel Froissart részéről, hogy Lance Stroll autista – ezzel a szóval jellemezte az Aston Martin kanadai versenyzőjét a kommentátor. Társa, a mellette ülő Gaetan Vigneron rögtön próbálta menteni a helyzetet és felhívta Froissart figyelmét arra, hogy ez túl erős, ezzel túl messzire megy, de utóbbi nem kért elnézést, hanem ráerősített és azt mondta, hogy „őszintén szólva ez az igazság.”

stroll_5



A beszélgetés az F1 TV hivatalos francia nyelvű közvetítésében szerepelt, így végigsöpört a közösségi médián és jelentős felháborodást váltott ki. Az RTBF csatorna így közleményt adott ki, amelyben nyilvánosan elhatárolódott Froissart szavaitól, kijelentette, hogy helytelennek tartja őket: a kommentátor szavai nem tükrözik a cég értékeit – nem lehet így jellemezni egy versenyző kommunikációját.

A cég hozzátette, hogy belső vizsgálatot indít az ügyben és annak lezárultáig nem dolgozik együtt a kommentátorral, Froissart így jelenleg tulajdonképpen eltiltás alatt áll. Az eset különösen úgy érdekes, hogy pont ezen a hétvégén történt rengeteg bejelentés bántalmazás, rasszizmus és homofóbia miatt a spielbergi nézőtérről. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: