DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Egyéb

Hamiltonból undort vált ki az amerikai abortuszdöntés

Miután az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága kimondta, hogy az abortuszhoz való jogot meg kell szüntetni, Lewis Hamilton az Instagramon adott hangot nemtetszésének.

A Legfelsőbb Bíróság pénteken kimondta, hogy az Egyesült Államokban nincs alkotmányos jog az abortuszhoz, és ezzel hatályon kívül helyezte a már öt évtizede érvényben lévő, 1973-as Roe kontra Wade ítéletet, amely elismerte a nők abortuszhoz való jogát. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a tagállamok rendelkezhetnek az abortusz törvényességéről.

A döntés felháborodást váltott ki szerte az Egyesült Államokban, több jelentős személyiség is kommentálta a döntést. Hamilton Instagram-oldalán is kritizálta azt: „Undorodom az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának mai döntésétől” – tette közzé Hamilton. „Nem értem, hogy a hatalmon lévők miért szorgalmazták és szorgalmazzák továbbra is, hogy több millió embert fosszanak meg alapvető jogaitól. Ez a döntés a legkiszolgáltatottabbakat érinti majd: nőket, színesbőrűeket, az LMBTQ közösség tagjait.”

 



Hamilton korábban májusban, az Egyesült Államokban a Miami Nagydíjon már véleményt nyilvánított az abortusz kérdésben: „Imádok az Államokban lenni” – írta Hamilton az Instagramon a verseny előtt. „De nem hagyhatom figyelmen kívül azt, ami most folyik, és amit a kormány egyes tagjai megpróbálnak tenni az itt élő nőkkel. Mindenkinek joga van ahhoz, hogy megválassza, mit csinál a testével. Nem hagyhatjuk, hogy ezt a választási lehetőséget elvegyék.”

Az elmúlt években Hamilton a társadalmi egyenlőtlenség hangos kritikusává vált, a Black Lives Matter mozgalomtól kezdve egészen az F1-en belüli több színesbőrű versenyző részvételért. A 2020-as szezonban Hamilton egy pólót is viselt, amely az állt, hogy tartóztassák le azokat a rendőröket, akik lelőtték Breonna Taylort, utalva a kentucky-i Louisville-ben zajló kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos ügy során történtekre.

Az ítélet ellen más jelentős sportsztárok és szervezetek is felszólaltak, köztük az IndyCar-os Dalton Kellett, a teniszlegenda Billie Jean King, az Amerikai Labdarúgó Szövetség kapitánya, Megan Rapinoe, valamint a WNBA játékosszövetsége és az NBA-biztos Adam Sil.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: