DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
Egyéb

Mazepin: Eltörléskultúra áldozatai vagyunk

Bírálta az orosz sportolókat – és a személyesen őt – ért szankciókat az ex-F1-es. A Moszkvából nyilatkozó Nyikita Mazepin óriási kockázatot lát abban, hogy véleményt alkosson a háborúról.

Oroszország háborúja derékba törte Nyikita Mazepin Formula-1-es pályafutását. Bár más sportágak szövetségeivel ellentétben az FIA nem tiltotta el az orosz autóversenyzőket, azok csak akkor szerepelhetnek, ha egy nyilatkozatot aláírva tartózkodnak a politikától és vállalják a semleges zászló alatti szereplés feltételeit.

Mazepin nem írta alá ezt a nyilatkozatot a Racingnews365 információi szerint, de ettől függetlenül bontott vele szerződést a Haas, mikor szponzorát, az Uralkalit is kitessékelte. Ráadásul az ifjabb Mazepin felkerült az Európai Unió és az Egyesült Királyság szankciólistájára is, édesapja, Dmitrij Mazepin miatt, akit az EU dokumentuma Vlagyimir Putyin egyik legszűkebb köre tagjának tart. Mazepin a BBC-nek adott interjút, amelyben saját és az orosz sportolók hátrányos helyzetét bírálta.



„Nem értek egyet azzal, hogy engem is érintenek a szankciók. Korábban is elmondtam, hogy szándékom megküzdeni ellene” – mondta el a Hardtalk műsorban a Moszkvából bejelentkező Mazepin. „Ennek nem most van itt az ideje. Ha az összképet nézzük, mi zajlik a sportolók ellen általánosságban, akkor az a helyzet, hogy az országom eltörléskultúra áldozata.”

Mazepinnek szegezték a kérdést: milyen gondolatokkal tölti el, ha látja az Ukrajnában készített felvételeket a háború pusztításáról?

„Megváltoztak az érzéseim. Mindketten ugyanabban a világban élünk, talán csak három-négy óra repülőútra egymástól, mégis nagyon fájdalmas látni ezt. Az érzéseim… nyilván megváltoztak emberi lényként és olyasvalakiként, aki békés világban akar élni. De hogy őszinte legyek, óriási kockázatot látok abban, hogy bármit mondjak erről az ügyről. Sosem fogok tudni mindenkinek megfelelni, emiatt pedig inkább csendben maradok nyilvánosan” – beszélt arról az orosz versenyző, miért nem ítéli el nyilvánosan és élesen a háborút.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: