DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
Egyéb

Gasly: A hamis információkkal rengeteg kárt okozhat a média

Pierre Gasly elismeri a média jelentőségét az autósport életében, ugyanakkor volt szerencséje megtapasztalni ennek negatív oldalát is. Talán ő a legjobb példa arra, hányféleképpen alakulhat egy pilóta megítélése, ha a sajtón múlik.

Gasly megélte már a legjobb és legrosszabb pillanatokat is a médiának köszönhetően, épp ezért pontosan tudja, mik az előnyei és a veszélyei. Amikor 2019-ben a Red Bullhoz került, számos kritikát kapott, amiért igyekezett felérni csapattársa, Max Verstappen teljesítményéhez, nem nagy sikerrel. Nem csoda, hogy elvesztette magába vetett hitét, ezen pedig az sem segített, hogy már a nyáriszünetben visszaküldték őt a Toro Rossóhoz, új esély és támogatás nélkül.

Ha előre ugrunk egy kicsit az időben, máris egy teljesen új történetről beszélhetünk. Egy kicserélődött Gaslyról, aki mostanra  a középmezőny egyik kiemelkedő szereplőjévé vált. Mióta visszatért a Toro Rossóhoz (ma AlphaTauri), kétszer végzett dobogón, és megszerezte élete első F1-es győzelmét, a 2020-as Olasz Nagydíjon. 2021-ben áttörte a 100 pontos korlátot és 110 ponttal zárta a szezont – ez elég volt ahhoz, hogy az egekig magasztalják őt a médiában. 

Mivel mindkét végletet megélte, Gasly tapasztalatból tudja, mekkora ereje is van a sajtónak ahhoz, hogy befolyásolja egy pilóta megítélését. „A munkánk része, hogy dolgunk legyen a médiával és ez nagyon is fontos, mert befolyásolhatja, megváltoztathatja a rólunk kialakult képet azzal. A hamis információkkal ugyanakkor rengeteg kárt okozhatnak és ez nem mindig könnyű” – fogalmazott a francia.



Mint mondta, voltak idők, amikor a riporterek nagyon is jók voltak hozzá, de előfordult az is, hogy valótlanságokat terjesztettek. „Ez nem túl szép, de szerintem ezzel minden pilótának meg kell küzdenie” – tette hozzá.

Nemrég Bernie Ecclestone korábbi F1-főnök azt nyilatkozta, Kimi Raikkönen volt az utolsó olyan pilóta, aki nem viselkedett robotként. Pierre Gasly azonban úgy véli, ő sem ad PR-barát válaszokat az interjúkérdésekre. Mint állítja, ő mindig kimondja a véleményét és önmaga próbál lenni. „Természetes maradok és úgy gondolom, ez a lehető legjobb, amit tehetek” – mondta az interjúkhoz való hozzáállásáról.

Azt is leszögezte, hogy a pályán kívül megpróbálja elkerülni a híreket, hogy egy kicsit ki tudjon kapcsolni. „Nem arra koncentrálok, ami a médiában történik. Amikor otthon vagyok, igyekszem azokra az emberekre és tevékenységekre fordítani az időmet, amelyek örömet okoznak nekem” – hangsúlyozta. „Olyankor az a fontos, hogy jól érezzem magam azokkal az emberekkel, akik igazán szeretnek.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: