DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Egyéb

Elhunyt a Lotus társalapítója, Hazel Chapman

A Lotus Cars közleményben tudatta a hírt, miszerint 94 éves korában elhunyt Colin Chapman özvegye, a cég társalapítója, aki a csapat szinte összes nagydíjgyőztes versenyzőjével együtt dolgozott.

Hazel Williams 1927. május 21-én született, későbbi férjével, Colin Chapmannel egy 1944-es táncos esten találkozott először. Később Hazel szülei engedték meg Colinnak, hogy a garázsukban fejlessze és építse a Mark 1-est, ami az első Lotus autó lett.

A sikerek hatására 1952. január 1-jén alapították a Lotus céget. Miközben 1954-ben össze is házasodtak, a sikerek hatására terjeszkedni kezdtek, amelynek részeként létrejött a Lotus Formula-1-es csapata is, a sportautós és az alkatrészgyártós részleg mellett.

hazel-chapman-lotus-2



Hazel fontos szerepet töltött be az F1-es alakulat életében, együtt dolgozott az istálló szinte összes nagydíjgyőztes versenyzőjével, beleértve a világbajnokságokat nyerő Jim Clarkot, Graham Hillt, Jochen Rindtet, Emerson Fittipaldit és Mario Andrettit, valamint később Ayrton Sennát és Nigel Mansellt.

Colin Chapman 1982-es halála után Hazel Chapman felismerte, hogy új befektetőkre van szüksége a vállalkozásnak, így komoly részvényeket adott el a British Car Auctions cégnek. Az F1-es istálló 1990-ig családi vállalkozás maradt, majd az 1994-es megszűnése után Hazel lett az igazgatója a Classic Team Lotusnak, amely a márka autóinak és versenyeredményeinek örökségét ápolja – ezt jelenleg a fia, Clive irányítja.

Hazel Chapman halálhírét a Lotus Cars jelentette be kedden. A társalapító 94 évet élt. Nyugodjék békében!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: