DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Egyéb

Almanagykövet lett és jótékonykodott Kiss Norbi

Az "Egri piros alma gasztronómiai márkanagykövetévé" kérte fel Kiss Norbert háromszoros Európa-bajnok autóversenyzőt Berecz Mátyás történész, az Egri vármúzeum tudományos kutatója, egri önkormányzati képviselő, aki úgy fogalmazott: "vegyünk példát Tirolról, ahol még a Red Bull Formula-1-es csapata is a térség almás rétesét népszerűsíti, ráadásul a mi almánk meggyőződésem szerint ízében és szépségében még felül is múlja az osztrákok egyébként szintén finom gyümölcsét".

Az Egri piros alma népszerűsítéséhez Kiss Norbin kívül a térség egyik országgyűlési képviselője Dudás Róbert is csatlakozott. Az Egri piros alma reklámozása mellett, Kiss Norbi ismét jótékonykodott: korábbi és jelenlegi versenycsapatának egy-egy különleges ruhadarabját ajánlotta fel árverésre - a befolyó összeget pedig az állatok védelmére.

Az ’Egri piros’ régi magyar almafajta egy igazán jó választás annak, aki kedveli a csattanó, ropogós húsú, savanykás almákat. A fajtát Eger mellett, Noszvajon szelektálták 1969-ben. Politikusok, közéleti szereplők, sportolók, állatvédők és vállalkozók álltak azon legújabb kezdeményezés mellé, ami az egykoron nagy népszerűségnek örvendő fajta újbóli sikersztoriját indíthatja el. A sarudi Sulyom Tájétteremben tartott pénteki sajtótájékoztatón kiemelték, hogy az összefogás célja az Egri piros almás kertek létrehozása Heves megyében.

alma1



Az utóbbi években terelődött újra a figyelem az Egri Piros almára, Eger tájfajtájára. Ez a fajta mintegy 30 évig nagyüzemi telepítésre engedélyezett fajta volt, és nemesítők is felhasználták – kedvező, értékes tulajdonságai miatt fajtajavításra és más fajták előállítására. Az új fajták és a külföldről behozott korszerű fajták viszont idővel kiszorították a nagyüzemi termesztésből, és a csemete előállítása is mérséklődött ezért annak fennmaradása kétségessé vált. – írta egyik korábbi dolgozatában Zerényi Endre, az Egri Kertbarát Kör Egyesület elnöke.

Bóday Pál, a Kápolnai Macskaárvaház Alapítvány kuratóriumi elnöke, és a program egyik ötletgazdája az Eger Híreknek elmondta, hogy az Egri piros alma fajtának az emlékét eddig az idén 47 éve működő Egri Kertbarát Kör Egyesület tartotta életben. Az elnök megjegyezte, hogy az almafajta létezéséről korábban ők is az egyesülettől szereztek tudomást.

alma2

Bóday Pál emlékeztetett, hogy a Macskaárvaházban, ahol Kiss Norbert autóversenyző kuratóriumi tag, az állatvédelem mellett sok fát is ültetnek, ráadásul Norbival együtt elkötelezett hívei és propagálói a növényi lapú étkezésnek, mellette pedig nagyon szeretik Egert.

Ebből az indíttatásból gondolták azt, hogy szerveznek egy akciót annak érdekében, hogy azokban a Heves megyei településeken ahol erre nyitottság ígérkezik civil szervezet, vagy önkormányzat részéről, alapítsanak Egri piros almás kerteket.

A rövidtávú célokról szólva Bóday kiemelte: szeretnék, hogy minél több Heves megyei településen létesülne almáskert.

alma3

Ennek érdekében gondolták azt Farkas Pál agrármérnökkel közösen, hogy megadják a kezdeményezéshez szükséges kezdőlökést azzal, hogy az első facsemetét ingyen adják a leendő kerttulajdonosoknak.

A kerttelepítésre az első jelentkezők között volt Füzesabony polgármestere, Nagy Csaba, Kovács Attila egri vállalkozó, aki Felnémeten szeretne kérte létesíteni, Harmati Péter üzletember, aki Eger mellett a Mátyus udvarházban létesítene almáskertet, de részt vesz a telepítési akcióban a szolnoki Tuning Show szervezője is, aki saját városában csatlakozna a kezdeményezéshez. természetesen Kiss Norbi Macskaárvaházánál, Kápolnán is létesül jövő tavasszal Egri piros almás kert. 

Bóday Pál kiemelte: bízik abban, hogy az Egri piros alma rövid időn belül újra elfoglalhatja méltó helyét a köztudatban.

alma4

Az egri kertbarátok a hosszú távú fennmaradás érdekében előadássorozatot is terveznek a témában, valamint tanfolyamot is szerveznek, hogy minél több községben a környéken legyen olyan kertművelő, aki képes a gyümölcsfák átoltására, szaporítására. Szeretnék továbbá, ha ez a tájfajta, mely városunk nevét viseli, még sokáig hasznosan díszlene az egri kertekben, közterületeken.

Dudás Róbert országgyűlési képviselő, aki Kiss Norbi egyik korábbi csapatának pólójára licitált sikeresen, elmondta: minden magyar tájegységnek megvannak azok az ősi magyar gyümölcsfajtái, amelyeket - az Egri piros alma mintájára - népszerűvé lehetne tenni, hiszen a helyi tájfajtákból álló közösségi gyümölcsösök évszázadok részei és közösséget erősítő tényezői voltak a magyar falvaknak. 

Berecz Mátyás történész elmondta: bízok abban, hogy gyümölcs, rétes, cyder, almabor vagy akár pálinka formájában egyre több környékbeli család asztalára kerül majd Egri piros alma, amit reményei szerint Kiss Norbi személyén keresztül egész Európa megismerhet és megkedvelhet majd. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: