DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Egyéb

Rosberg: Amikor Hamilton covidos lett, majdnem rácsörögtem Totóra

Lewis Hamilton koronavírustesztje pozitív lett a tavalyi Szahíri Nagydíj előtt. Nico Rosberg most elárulta, fontolóra vette, hogy felhívja a Mercedest, hátha beugorhat volt csapattársa helyére, végül azonban nem tette.

A brit minden védekező törekvés ellenére elkapta a koronavírust a 2020-as Szahíri Nagydíj előtt, a Mercedes pedig azon igyekezett, hogy megtalálja a megfelelő embert, aki Valtteri Bottas mellett vezetheti a W11-est. A csapat végül George Russellt ültette be Hamilton autójába.

Valószínűleg nem Nico Rosberg volt az egyetlen, aki pályázott erre a lehetőségre, de mint most felfedte, igenis megfordult a fejében az ötlet. A német 2016-ban visszavonult a versenyzéstől, miután megnyerte a világbajnokságot a Mercedessel, és bár azóta is az autósport körül tevékenykedik, F1-es autót nem igazán vezet. Mint mondta, kísértést keltett benne a kínálkozó alkalom, amikor volt csapata pilótát keresett a Szahíri Nagydíjra, végül azonban nem ajánlkozott be, mert szerinte egyszerűen nem tudott volna két körnél többet levezetni abban az autóban.



„Fizikailag képtelen lennék rá” – ismerte el Rosberg Jenson Buttonnak saját YouTube-csatornáján. „Határozottan fontolóra vettem, hogy felveszem a telefont, de nem lettem volna rá képes fizikailag. Dehogy! Két körnél többet nem bírnék levezetni azzal az autóval. A karom kőkeménnyé vált volna, az ujjam pedig… két kör után már nem tudnám tartani a kormányt, ebben biztos vagyok. Nem beszélve arról, hogy a nyakam a lábaim közé esne fékezés közben, mert nem tudnám megtartani a fejem! És tudod, ott vannak még a G-erők. Kihívásokra és fejlődésre van szükség a speciális izmokhoz, a karizmodhoz... De ez nálam jelenleg nagyon a határon van.”

Button rámutatott, hogy Bahrein a néhány erős fékzónával egyéni kihívásokat is jelentett volna egy formán kívüli versenyző számára, amivel Rosberg is egyetértett. „Fékezéskor ellen kell tartanod a kormánynak, mert máskülönben belezuhansz az övedbe. Szóval van egy rakás olyan dolog, amit használni kell, így egyértelműen semmi esélyem nem lett volna, hiába gondoltam rá!” – tette hozzá a korábbi világbajnok.

Rosbergnek nincs kedve visszatérni

Más nehezítő tényezők is közrejátszottak volna abban, hogy Rosberg ne vezethesse Hamilton autóját, ugyanis hiába volt nemrégiben világbajnok, nem lett volna jogosult az FIA szuperlicencre, hacsak nem sikerült volna teljesítenie egy csapat 300 kilométeres távtesztjét a két bahreini hétvége között, mindössze néhány nap alatt.

Ennyi erőfeszítést már csak azért sem ért volna az egész, mert Rosberg kijelentette, az egyszeri F1-es szereplésen kívül más nem igazán foglalkoztatja. A 2016-os Abu Dhabi Nagydíj végén Rosberg kiszállt a W07-estből, azóta pedig egyetlen kört sem futott F1-es autóban. A német bajnok egyszerűen nem akart több szezonban indulni.

„Ha szólnának nekem, hogy kipróbálhatom Valtteri autóját holnap Bahreinben egy tesztre, akkor azt mondanám: „Hú, ez nagyon klassz, szeretném megtenni!” De ha azt hallanám: „Rendben, most esélyed van arra, hogy visszatérj egy szezonra”, akkor nemet mondanék. Köszönöm mindenkinek! Nagyon boldog vagyok a második életemmel, minden álmom beteljesült” – szögezte le 2016 világbajnoka.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: