DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Egyéb

Különleges sisakok nyomában a Hungaroringen

Amikor valaki úgy dönt, sportbíróként kezd dolgozni (természetesen önkéntesként), fáradságos és veszélyes feladatot vállal. Ugyanakkor életre szóló élményekkel is gazdagodhat.

Különleges olvasói levelet kapott szerkesztőségünk néhány napja. Legutóbbi podcast-adásunkban a sportbírók titkos életéről beszélgettünk, egyik rendszeres olvasónk (és hallgatónk) pedig ezután elküldte nekünk a történetét.

Bácskai Árpád nem ma kezdte ezt a kihívásokkal teli munkát, ami nem is csak egy munka, hanem valódi hivatás számára. „Én húsz éve vagyok sportbíró, és nagyon szeretem a vele járó kihívást és feladatot. Ehhez is kell alázat és szenvedély, hogy végigbírj három-négy napot bármilyen időjárási viszonyok között. Nekem nagyon különleges eseményeket adott ez a húsz év” – kezdte üzenetét olvasónk.

A sportbírók élete egyébként sem átlagos, de Árpád még egyedibbé tette a munkanapjait. Karrierje első éve után ugyanis saját tervezésű sisakokat kezdett használni, amik gyorsan népszerűek lettek. „Az első év után lecseréltem az építőiparból származó védősisakomat. Először egy gördeszkás sisakot vettem és alakítottam át, abból kiindulva, hogy az F1-es pilóták a modern kor gladiátorai. Tehát hasonlítson a sisak a régi római sisakokhoz. Nem gondoltam volna, hogy rajtam kívül annyi embernek tetszeni fog” – folytatta történetét.



De nem csak a lelátókon ülők, illetve a közvetlen kollégák tetszését nyerte el a fejvédő. Árpád hamarosan egy életreszóló élménnyel gazdagodott, ami arra inspirálta, hogy ne adja fel ezt a hobbit. „Ez ott csúcsosodott ki, amikor egy pénteki napon, amikor engedéllyel fönt lehetünk egy órát a bokszutcában, odajött hozzám Eddie Jordan, volt csapattulajdonos, akkor éppen TV-s szakkommentátor, és elkérte a sisakom, hogy felvegye és így jelentkezzen be az F1 TV-be.” Azonban a sisakból más miatt is igazi emléktárgy vált. „Ezt a sisakot még a 2002 és 2012 közötti F1-es világbajnokok aláírása is díszíti. Vitrinbe került.”

Ez csak a kezdet volt tehát, Árpád azóta több különleges sisakot is készített. „Második sisakom akkor készült, amikor Ayrton Senna halálának huszadik évfordulójára készült az egész F1-es világ. Én egy gondolattól vezérelve Senna ikonikus, kék színű baseball sapkáját használtam mintának. Mindenki a sisakjáról emlékszik rá, pedig amikor levette, szinte azonnal feltette ezt a sapkáját. Szintén siker lett, a fotósoknak is nagyon tetszett pár fénykép erejéig, és még az angol F1 tévés stáb is lejött hozzánk a csodálatos hatos posztra, és a sisak króm plexijén látszó, elszáguldó versenyautókat filmezte. A vasárnapi versenyzői parádéra mi is felmentünk, és amit ma sem hiszek el, ott találkoztam Bruno Sennával, aki épp riportot készített, mint szakkommentátor. Intett nekem, hogy tetszik a sisakom, és a riport után odajött és aláírta a nagybátyja emlékére készített sisakot. Ilyen aláírás után szintén vitrinbe került ez a sisak is” – elevenítette fel az emlékeket Árpád.

A következő évtől, tehát 2015-től egységesebbé váltak a sportbírók fejvédői, előírás lett a fehér szín, de Árpádot ez sem akadályozta abban, hogy színt vigyen az eszközbe. Ezúttal a 30. Magyar Nagydíj előtt szeretett volna tisztelegni, így a díszítés is köszönetnyilvánítás lett a sisakon, amely a harmadik volt a sorban, és egykor egy holland tűzoltó viselte. „Elkészült, és a sportbírói pályafutásom legcsodálatosabb élményét hozta el. Vasárnap elsőként a versenyzői parádén Niki Lauda írta alá; gyerekkoromban Mario Andretti mellett ő volt a kedvencem. Az ünnepség keretében egy cabrio Rolls Royce-szal körbement a pályán az első verseny győztese, Nelson Piquet, és mellette foglalt helyet a Formula-1 ura, Bernie Ecclestone. A kör végén egy szeparált bokszba hajtottak be, de mire odaértek, én már nagy szerencsével bejutottam, és mire Ecclestone úr kiszállt, én már ott álltam mögötte. Amikor a riportot befejezte és megfordult, én remegő lábbal és hanggal megkértem, hogy írja alá a sisakom. A sisakomon az a szöveg állt angolul, hogy „Harmincadik Évforduló” és „Köszönjük Bernie”. Ő megfogta a sisakom, lehajtotta magához, elolvasta és aláírta. A földtől tíz centire emelkedve mentem vissza a posztomra. Egy katona találkozott a Királlyal” – nosztalgiázott olvasónk, aki természetesen ezt a sisakot is vitrinbe tette. Végül készült egy negyedik is, amely már szerényebb, és egyelőre Robert Kubica aláírása szerepel rajta.

 

Köszönjük szépen Bácskai Árpádnak a beszámolót és a fotókat!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: