DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
Egyéb

Történelmet írt a homoszexuális pilótanő

A női széria, a W Series múlt hétvégi szezonnyitóját nemcsak az tette különlegessé, hogy a kategória a Formula-1 kísérősorozataként debütált. A pódiumon most először állt az LMBTQ közösség egy tagja.

A W Series talán kevés figyelmet kapott a száguldó cirkusz eseményei mellett, pedig a Stájer Nagydíjon a hölgyek is megkezdték a szezonjukat. Már önmagában ez jelentős pont a sport életében; a szervezők tavaly döntöttek úgy, hogy 2021-től a hölgyversenyzők is szerepet kapnak az F1-es hétvégéken, miután a sportág elköteleződött többek között a nemek közötti egyenlőség, az integráció és a fenntarthatóság mellett.

Ebbe beletartozik az LMBTQ közösségért való kiállás is, és hogy ez mennyire nem felszínesség a királykategória részéről, azt maga a W Series-hétvége egyik dobogósa igazolja. A második helyen végző Sarah Moore az első, vállaltan homoszexuális versenyző, aki pódiumra állt egy Formula-1-es nagydíj hétvégéjén.

Moore, aki már a sisakfestését is a Pride-hónap jegyében készíttette el, éppen ezért duplán büszke a sikerére. „Ez különösen a Pride-hónapban nagyon sokat jelent nekem. A hab a tortán. A sisakomon ott a szivárvány, de nemcsak magam miatt, ezzel az egész LMBTQ közösséget támogatom” – nyilatkozta a brit pilótanő.



Moore azt is elmondta, szerencsés, mert karrierje során sosem volt problémája nemi identitása miatt, de mint megemlítette, ez nem ennyire általános. „A férfiak esetében ez nehezebb. De ha összefogunk, a jövőben az egész közösség számára könnyebb lesz.”

Azzal kapcsolatban, hogy szereplése pozitívan fogja-e befolyásolni az LMBTQ közösség elfogadását, a versenyzőnő optimista. „Ez természetesen egy extra lehetőség, nyilván több emberhez eljut így az üzenet, több támogatásra számíthatunk, és másoknak is egyszerűbbé tehetjük a helyzetét azáltal, hogy beszélhetnek erről.”

Moore üdvözölte az F1-es kiállást is a hétvégén. A szivárvány az Aston Martin autójára került fel, és mint jelezték, a Pride-hónapban végig díszíteni fogja a versenygépeiket. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: