DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Egyéb

Katonai szolgálat zavarhatja meg Mazepin F1-es karrierjét?

Oroszországban minden arra alkalmas állampolgárnak kötelező a katonai szolgálat, s ez alól a profi sportolók sem kivételek – bár apja aggódik emiatt, de az F1-es újonc szemlátomást nem akar kibújni a kötelesség alól.

Nyikita Mazepin idén mutatkozott be a Formula-1-ben, ám eddig főként a hibáival és a mezőny többi tagjában kiváltott haraggal hívta fel magára a figyelmet – igaz, az utóbbi néhány hétvégén már valamelyest biztatóbb tempót produkál szintén újonc csapattársához, Mick Schumacherhez képest.

Előfordulhat azonban, hogy egy külső tényező megakasztja a Haas pilótájának pályafutását: mint arra milliárdos apja, Dmitrij Mazepin nemrég egy szentpétervári gazdasági fórumon rámutatott, fiát is besorozhatják katonának a hazájában.

mazepin-dppi-2021



„Nyitikának 23 versenye van idén, mégis azt mondják neki, hogy csatlakoznia kell a hadsereghez” – idézi idősebb Mazepint a PlanetF1.com szaklap. „Azt mondták neki, hogy rendszeresen meg kell jelennie az edzőtáborban. Nincsenek kivételek. Kéthetente futama van, hogyan fogja ezt megcsinálni? De most nemcsak Nyikita Mazepinről beszélek, hanem mindenkiről: az összes profi sportoló hasonló helyzetben van.”

Az Azerbajdzsáni Nagydíj hétvégéjén aztán magától a versenyzőtől is megkérdezték, mi a helyzet: Mazepin elmagyarázta, mi a szabály Oroszországban, de a szavai alapján nem is akar kibújni a kötelezettség alól.

„Oroszországban mindenkinek kötelező a katonai szolgálat, aki fizikailag alkalmas rá” – nyilatkozta Bakuban. „Két lehetőség van: az egyik, hogy egyetemet végzel és utána szolgálsz egy évet, a másik pedig a katonai részleg, ha a fizikai és a tanulmányi eredményeid elég jók. Ez utóbbi esetben heti egy napot kell tanulni ahhoz, hogy tartalékos tiszt lehess. Három évig tart a képzés, de az az osztályteremben zajlik. Már két éve tanulok a katonai részlegen, szóval egy év áll még előttem. Utána pedig szeretnék bízni benne, hogy tartalékos tiszt lehetek.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: