DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Egyéb

Ehető versenyautóval döntött Guinness-rekordot Andretti

Széles palettán mozgó autósportos eredménylistájához Michael Andretti most hozzáírhatta az eddigi legfurcsább rekordot: senki nem haladt még ilyen gyorsan és ilyen hosszan versenyautóval, amit utána elfogyasztottak.

A korábbi CART-bajnok, F1-es és Le Mans-i dobogós Michael Andretti felettébb rendhagyó felkérést vállalt el, amikor elment „versenyezni” egy a Washington állambeli Ridgefieldben felépült új parkolóházba – versenyautója ugyanis süteménylapokból készült. Az ilani parkolóház világszintű hírverést akart kreálni megnyitójához, így felkérte a celebcukrász Mike Eldert és Andrettit egy Gunniess-rekordkísérletre. 

edible



Elder két versenyautót kreált, amelyeknek a kerekein, valamint az alváz, a pilótafülke és a hátsó szárny fémszerkezetén kívül mindene piskótatésztából, krémből és cukormázból készült – egész pontosan a jármű térfogatának 91%-a emberi fogyasztásra alkalmasnak minősült. A nagyjából 300 kg-os modellből két példány készült – a fehéret Michael Andretti 1991-es CART-bajnokautója ihlette, a feketét pedig apja, Mario Andretti egy korábbi versenyautójáról mintázták. A műalkotásokon 9 ember 46 órán át dolgozott.

Előbbit Michael Andretti, utóbbit pedig maga az alkotó, Elder vezette. Nos, a „vezette” talán túlzás, hiszen mivel motorral nem rendelkeztek a gépek, nemes egyszerűséggel megtolták őket, hogy leguruljanak a parkolóház lejtős feljáróján.

A gyorsabb pedig Andretti autója volt, amelynek két Guinness-rekordot is sikerült megdöntenie: a legnagyobb sebességet elérő ehető versenyautó rekordját 27,48 km/órával, a leghosszabb távot megtevő ehető versenyautó rekordját pedig 106,62 méterrel állította fel.

„Rengetegféle versenyautót vezettem már, de eddig messze ez volt a legkülönlegesebb” – állapította meg az 58 éves Andretti, akit Indy 500-győzteseket megillető módon serlegekkel, virágkoszorúval és tejjel is jutalmaztak.

Az autók újrahasznosítása sem jelentett gondot, a nagy esemény után az ehető alkotóelemek zömét egy rászorulókat segítő élelmezőszervezetnek adományozták.

andretti_1

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: