DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
Egyéb

Kalandos úton lett jogosítványa Verstappennek

Sosem szerette, ha apja elvitte autót vezetni, mert utálta a botváltót. Jogosítványt szerezni is csak édesanyja unszolására ment el, és sikerült kifognia egy szigorú vizsgabiztost, ráadásul hibákat is elkövetett a forgalmin.

Minden idők legfiatalabb Formula-1-es pilótája, Max Verstappen úgy csatlakozott 2015-ben a rajtrácshoz, hogy korából fakadóan nem volt még jogosítványa. A vizsgát az év későbbi szakaszában tette csak le, mikor betöltötte a 18-at, ami Belgiumban, ahol akkoriban élt, az alsó korhatár. Ráadásul ezt is unszolásra tette: autóversenyző létére nem vonzotta a közúti vezetés.

„Néha-néha vezettem előtte, de nem szerettem. Apám időnként elvitt egy iparterületre, ahol vezethettem, de sosem lelkesedtem érte. Mindig unszolni kellett, hogy szálljak az autóba” – mondta Verstappen egy holland nyelvű interjúban, amely az F1-es YouTube-csatornájára került fel. A magyarázat, miért ódzkodott a vezetéstől, meglepően hangzik egy autóversenyző szájából: „Utáltam botváltóval sebességet váltani. Százszor inkább egy automata váltós!”



„Az elméleti vizsgát sem tettem le 17 éves koromig. Édesanyám azt mondta, meg kellene csinálnom a tesztet. Előtte robogóm sem volt például, de rábólintottam, hogy jó ötlet. Akkor már a Formula-1-ben voltam. Este hattól éjjel egyig tanultam, másnap pedig elmentem az iskolába és átmentem a vizsgán” – mondta Verstappen. 45 perces forgalmi vizsgája is kalandosan alakult, hiszen egy olyan biztost fogott ki, akit nem hatott meg, hogy egy Formula-1-es versenyző került hozzá.

„Két hónap múlva jött a vezetési vizsga. A vizsgáztató nagyon komoly volt, tudtam, hogy nem fog kedvezni nekem. Pedig készültem, vittem pólót, sapkát… Egyszer balra kellett volna fordulnom, én viszont jobbra mentem, az kicsit kellemetlen volt. Egyszer pedig nem engedtem el a gyalogosokat, de még csak nem is várakoztak a zebránál. Végül átmentem, így nagyon örültem” – mesélte el a vizsgán szerzett élményeit.

Az interjúztató viccelődve megkérdezte: ha megbukott volna a vizsgán, eltitkolta volna-e? „Ez lehetetlen” – mondta Verstappen, majd azért beismerte: „Igen, abszolút…”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: