DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Egyéb

Norris szorongással küzdött első F1-es évében

Meglepő őszinteséggel beszélt saját problémáiról és a mentális egészség fontosságáról a McLaren F1-es brit pilótája, aki bevallotta: egyfajta álca számára a róla kialakult kép.

Lando Norris 2019-ben mutatkozott be a Formula-1-ben, és sokak számára ő tűnik az egyik leghumorosabb és leglazább versenyzőnek a mezőnyben, miközben az eredményei sem rosszak. A McLaren honlapján a Nemzetközi Férfinap alkalmából a minap közzétett blogbejegyzéséből kiderült azonban, hogy ez csak egyfajta álarc volt számára, s valójában nagyon is komoly szorongással küzdött – minderről nagyon őszintén írt a fiatal pilóta:

norris-mclaren-1



„Az első Formula-1-es szezonomban úgy tűnhetett, hogy én vagyok az új srác, tele önbizalommal és lelkesedéssel, de valójában nem ez volt a helyzet. Csak elfedtem a tényt, hogy nagyon szenvedtem az idegességtől és a szorongásaimtól. Annak ellenére, hogy bejutottam az F1-be, amiről azóta álmodtam, hogy elkezdtem versenyezni, azon kaptam magam, hogy elkezdem megkérdőjelezni magam: azon aggódtam, hogy megvan-e bennem az, ami ehhez kell, és elkezdtem a csapattársamhoz és más versenyzőkhöz hasonlítgatni magam. Ez pedig megkavarja a fejed, nehéz vele megbirkózni, és biztos vagyok benne, hogy korábban más pilóták is küszködtek ezzel. Viszont a sportban, mivel senki nem akarja megmutatni az ellenfelének a gyengeségét, nem beszélünk annyit a mentális egészségről, amennyit igazából kellene.”

„Elengedhetetlen, hogy legyen körülötted egy erős mag, akár a családod, barátok, kollégák vagy valaki, akinek úgy érzed, hogy megnyílhatsz” – folytatta Norris. „Számomra a család a legfontosabb, de amikor versenyzem, távol vagyok az otthonomtól, így a menedzserem, az edzőm és a mérnökök – akikkel a legszorosabban dolgozom együtt – jelentik a családomat. Nagyon sok időt dolgozunk együtt, kiválóan ismerjük egymást, és ahhoz, hogy a legjobbunkat nyújtsuk, jól kell éreznünk magunkat egymással és nyitottnak kell lennünk egymás irányába.”

„Attól még, hogy csak én vezetem az autót, nem érzem úgy, hogy ez csak rólam szólna. A csapatban mindenkinek jól kell éreznie magát, és a megfelelő mentális állapotban kell lennie ahhoz, hogy teljesítsen. Bár fizikailag messze voltunk egymástól télen és a karanténidőszak alatt, de sok időt töltöttem azzal, hogy beszéltem velük, hogy leküzdjem az idegességemet és szorongásomat, amely akár kihathatott volna a második F1-es idényemre is. De azzal, hogy átbeszéltük velük ezeket, segített nekem abban, hogy sokkal jobban érezzem magam a szezonra fordulva: magabiztosabb és pozitívabb lettem. Ez megmutatja, mennyit tud jelenteni, ha beszélünk valakivel, és mennyire fontos, hogy olyan emberek vegyenek körül, akiknek megbízhatsz.”

Norris azt is elismerte, hogy a tavalyi szezon végéig egy mentális edzővel is együtt dolgozott, mostanra viszont úgy érzi, már elég magabiztos ahhoz, hogy egyedül is megbirkózzon ezekkel a kihívásokkal. „A mentális egészség mindannyiunkat érint, mégis olyasmi, amiről az emberek úgy érzik, nem beszélhetnek. Ezen változtatni kell. Ha úgy érzed, problémáid vannak a mentális egészségeddel, ne egyedül küzd vele: keress valakit, akivel beszélni tudsz erről” – zárta gondolatait a brit.

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: