DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
Egyéb

Finn politikus ment neki a „képmutató” Bottasnak: „Örülök, hogy Raikkönen nem csinálja”

Erkölcsi képmutatással vádolja Valtteri Bottast egy finn képviselő, aki nem nézi jó szemmel honfitársa térdelését. Megkockáztatta: a Mercedes elvárása, hogy a versenyző Hamiltonhoz hasonlóan térdve ereszkedve demonstráljon.

Nemrég Valtteri Bottas – akinek párja profi versenykerékpáros – hívta fel a figyelmet arra, hogy az egyik nagy egynaposon, a Flandriai körversenyen a férfi első helyezett 20 ezer, a női első 1400 euró pénzdíjat kap. „Nem a pénz a lényeg, hanem az egyenlőség… Nem dolgoznak egyforma keményen a férfiak és nők, hogy megnyerjék ezt a versenyt?” – írta a közösségi médiában.

Egy finn politikus, Jani Makela azonban fanyar kommentet fűzött Bottas költői kérdéséhez: „Térdelj még, talán rájössz közben.” Az Ilta Sanomat lap megkereste a parlamenti képviselőt, hogy fejtse ki alaposabban megjegyzését. Makela azzal válaszolt, hogy a nagyobb médiajelenéttel és szponzorációval rendelkező sportesemények több bevételt is generálnak – márpedig a férfi verseny iránt sokkal nagyobb az érdeklődés.



„Meglep, hogy valaki, aki milliókat keres ebben az iparban, nem érti, hogyan működik. Valószínűleg érti, a posztja inkább az erkölcsi képmutatás volt” – mondta a politikus, aki nem nézi jó szemmel Bottas térdelését sem a futamok előtti, diszkrimináció elleni demonstrációkon. „Személy szerint úgy gondolom, nem kellene elkezdeni összekeverni a sportot, a politikát és az amerikai ügyeket, amelyeknek semmi közük Finnországhoz és a Formula-1-hez.”

A nyilatkozó megpendítette, hogy Bottas talán nem is önszántából térdel, hanem azért, mert a rasszizmus elleni küzdelem jegyében az autóit feketére festő Mercedes vállalati politikája így diktálja:

„Amikor elgondolkozunk azon, hány szállal kötődik a Mercedes a BLM-hez, kezdjük úgy érezni, hogy talán nyomás nehezedik rá. Talán milliói bánhatnák, ha nem térdelne le” – mondta, és még hozzátette: „Ez a térdelés ízléstelen. Örülök, hogy Kimi Raikkönen nem csinálja másokkal együtt.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: