DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Egyéb

Ecclestone: Vége az F1-es sztárfizetéseknek

Az F1 korábbi nagyfőnöke szerint idén lezárul egy korszak, a globális krízis következményeképp a toppilóták mostantól kénytelenek lesznek jelentősen megvágott fizetést elfogadni.

A Formula-1-es versenyzők bevételeit tekintve idén is folytatódott az utóbbi években megszokott mintázat: Lewis Hamilton évi körülbelül 48 millió euróval, Sebastian Vettel pedig évi körülbelül 42 millióval messze a két legjobban fizetett pilóta, mindenki más nagy lemaradásban követi őket. Az általuk képviselt szint azonban rövid időn belül eltűnhet, ugyanis a világjárvány okozta gazdasági visszaesést az F1 is megérezte. 2021-ben a sorozatban először életbe lép egy drasztikus költségvetési limit, ami egyelőre a versenyzők fizetésére nem terjed ki, ennek ellenére Bernie Ecclestone hiszi, hogy a válság ezt a terület sem hagyja érintetlenül.

 ham-merciutcai



„Lewisnak nem kell kockáztatnia a pénzért. Többé nem fog 50 millió euró körüli összeget kapni. A jövőben minden pilótának jelentős fizetéscsökkentést kell elfogadnia. Az aranykornak vége” – nyilatkozta az F1 korábbi tulajdonosa a Blicknek. Ecclestone szavait alátámasztja, hogy tavasszal több pilóta azonnali fizetéscsökkentést írt alá a csapata fennmaradása érdekében.

A globális krízis nyomán az F1-ben az is felmerült, hogy a költségplafon korlátozásai a pilóták fizetésére is kiterjedjenek. Ezt elsősorban a Renault csapatvezetője, Cyril Abiteboul szorgalmazta – vélhetően az is közrejátszott az állásfoglalásában, hogy két éve hiába csábította óriási fizetéssel Daniel Ricciardót a Renault-hoz, a pilóta idén úgy döntött, inkább a McLarennél folytatja karrierjét.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: