DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Egyéb

Az Alpha Tauri csapatfőnökén is elvégezték a vírustesztet

Olaszország kísérteties, egy lélek sincs az utcán – mondta a faenzai székhelyű istálló vezetője, Franz Tost. A csapattagok kalandos úton tértek vissza Olaszországba, ő maga az egyik utolsó római gépet érte el. Ha a munkatársak között tüneteket észlelnek, máris hívják az orvost.

A Formula-1 két csapatának székhelye is a koronavírus-járványtól leginkább sújtott országban, Olaszországban található. Közülük a Ferrariról esik több szó, az Alpha Tauriról kevesebb. Utóbbi főhadiszállása Maranellóhoz hasonlóan szintén Emilia-Romagna tartományban található, a hatvanezres Faenzában. A lemondott Ausztrál Nagydíj után a hazajutás sem volt egyszerű, mondta el interjúban Franz Tost, az istálló osztrák csapatfőnöke.

„Ez akadályokat okozott számunkra. Olaszországban szinte az összes Bolognába tartó járatot törölték, így nem érkezhettünk meg közvetlenül oda. A csapat többsége Melbourne-ből Dubajon keresztül Nizzába repült, onnan pedig busz vitte őket Faenzába. Én szerencsésebb voltam, el sikerült érnem a Dubajból Rómába tartó járatot. Ahogy tudom, ez volt az egyik utolsó repülő a fővárosba. Kihívás volt a hazatérés, de minden rendben zajlott, és most már az egész csapat Olaszországban van” – idézte fel a kalandos visszatérést a déli féltekéről a Speedweeknek interjút adó Tost.

 



„Hamar nyilvánvalóvá vált számunkra, hogy az Ausztráliában járt csapattagoknak karanténba kell menniük, hogy ne kockáztassák kollégáik megfertőzését” – folytatta a 64 éves csapatfőnök. Minden istálló így járt el: a versenyre utazó személyzetnek otthon kellett maradnia.

Az Alpha Tauri főhadiszállásán a járvány kezdete óta szigorú intézkedések vannak érvényben: sem beszállítók, sem vendégek nem érkezhetnek. A dolgozókat is szűrik, hogy megakadályozzák, hogy felüsse fejét a vírus:

„Ha valaki a tipikus tüneteket mutatja, mint a láz, fájdalom vagy légzési problémák, akkor hívjuk az üzemorvosunkat. Ő dönti el, hogy az alkalmazottnak kórházba kell-e mennie, mert csak ott végeznek tesztet. Én is teszteltettem magam, hogy biztosan visszamehessek a gyárba” – mondta a csapatfőnök. Hamarosan a faenzai központ is bezár, az augusztusról március-áprilisra helyezett, három hétre bővített kötelező leállás értelmében.

 

Olaszországban, ahol naponta több új ezer fertőzöttet regisztrálnak és több száz halálesetet jelentenek, egy hete rendelték el a minden régióra vonatkozó vesztegzárt. Országszerte szinte minden bezárt, az utca kihalt, az otthont elhagyni csak alapos, halaszthatatlan indokkal lehet. Az Alpha Tauri csapatvezetője így szemléltette a szürreális állapotokat:

„Miközben jó két órán át vezettem Rómából Faenzába, talán húsz másik autóval találkoztam. Az autópálya üres volt, és itt az utcákon sem látni senkit. Az élet teljesen az emberek otthonában zajlik. Kijárási tilalom van, ami alól csak az kivétel, ha élelmiszerért, gyógyszertárba, orvoshoz megyünk ki, vagy a munkába járunk. Igazán félelmetes. Kinézünk az ablakon az utcára, és sehol egy lélek. Megszoktuk, hogy sokan jönnek vakációra Olaszországba, a helyiek pedig társasági emberek. Most kísérteties minden” – festette le az olasz helyzetet Tost.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: