Steward
Admin
DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2020. október 1. csütörtök
Bulvár

Peren kívüli megegyezéssel befejeződött Ricciardo bírósági ügye

Peren kívül dűlőre jutott az ausztrál korábbi menedzserével, aki óriási jutalékot követelt a Renault-szerződés után. A versenyző állítja, egyelőre nem volt rajta teher, de más lett volna a helyzet, ha még évekig húzódik az eljárás.

Nem kevesebb, mint 12 millió dollárt (3,6 milliárd forint) követelt Daniel Ricciardo korábbi menedzsere az ausztrál versenyzőtől: Glenn Beavis szerint a Renault-szerződés alapján járt volna a 20 %-os jutalék neki. Hosszú pereskedés volt kilátásban a londoni felsőbíróságon, a felek azonban személyesen találkoztak, és közös megegyezéssel rendezték a vitát.

„Daniel Ricciardo és Glenn Beavis örömmel erősíti meg, hogy sikerült baráti megegyezésre jutni, a Glennt megillető összegeket illetően, ezáltal pedig véget vetni a londoni felsőbíróságon zajló eljárásnak. Daniel és Glenn minden jót kíván egymásnak jövőbeli vállalkozásaikat illetően” – olvasható a közleményben, amely nem részletezi, mekkora összeget fizetett végül Ricciardo, bár az nyilvánvaló, hogy a 12 milliónál jóval kevesebbet.Suzukában csütörtökön a motorsport.com szólaltatta meg Ricciardót, aki elmondta, valóban pont került az ügy végére, ami mindkettőjüknek megkönnyebbülést jelent. Arról, mi volt a közös megegyezés tárgya, természetesen továbbra sem nyilatkozott.

„Részletekbe nem mehetek bele, de ketten találkoztunk és véget vetettünk a dolognak. Nem rossz értelemben, sőt igazából sokkal édesebben fejeződött be, mint amilyennek pár hónappal ezelőtt tűnt” – mondta Ricciardo, állítva, hogy a jogi ügy nem hatott rá bomlasztóan, legalábbis egyelőre. „Mostanáig nem igazán nehezedett rám teherként, de ha folytatódik és elhúzódik mondjuk egy-két évig, vagy nem tudom, meddig tartanak az ilyen esetek, akkor idővel biztos nyűggé vált volna számomra.”

Az előzményeket illetően érdemes tudni, hogy az egyik sarkalatos pontot a dátumok jelentették: Ricciardo jelenlegi csapatával 2018. augusztus 2-án kötött két évre szóló megegyezést, melyet rövidesen be is jelentettek, a végleges szerződés azonban nem sokkal a szezonnyitó előtt, 2019. március 7-én készült el. Ricciardo 2018. december 15-én közölte menedzserével, hogy le szeretné zárni együttműködésüket, Beavis azonban állítása szerint egészen március 31-ig dolgozott Ricciardónak.

Az ausztrál részéről beismerték, hogy az ügynök szerepet vállalt a szerződéskötéshez vezető tárgyalások lebonyolításában, azt viszont tagadták, hogy a kész szerződés Beavis érdeme lenne, valamint hogy az ő ötlete lett volna a Renault-hoz igazolás. Ez utóbbi húzás, a tavalyi pilótapiac legváratlanabb mozgása állításuk szerint először Ricciardo édesapjának fejéből pattant ki. Álláspontjuk az volt, hogy Beavis cége, a Sivana Dubai már megkapta a 2015-es egyezségnek megfelelő fizetséget a szerződéskötéshez vezető szolgálataiért, ennél több nem illeti meg.

Ennél is érdekesebb, hogy a nyilvános dokumentumokból konkrét részletek derültek ki Daniel Ricciardo két évre szóló Renault-szerződéséből, amelynél csak Hamilton és Vettel kontraktusa jövedelmezőbb. Napvilágra került, hogy az ausztrál sztárpilótának járó 55 millió dollár alapfizetést keres az időszakban, emellett a Renault számos kiadását – például az orvosi költségeket – állja, és sokmilliós bónuszt fizet sikeresség esetén. Amennyiben Ricciardo futamot nyer, a győztes autót is megkapja szezon végén.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?