DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Egyéb

Schumacher esélyei korlátozottak a javulásra

Hétpecsétes titokként őrzik Michael Schumacher pontos állapotát 2013-as, súlyos síbalesete óta. Franciaországi őssejtkezelése hallatán felcsillanhat a remény, de sajnos a lehetőségek korlátozottak.

2013. december 29-én gyökeresen megváltozott Michael Schumacher és családjának élete. Franciaországban síbalesetet szenvedett, aminek következtében rendkívül súlyos agysérülést szenvedett, sokáig válságos állapotban feküdt. A kómából csak öt hónappal később ébredt fel, de a legtöbb szakember és az eddig kiszivárgott kevés információ szerint nagyon messze jár attól, hogy teljes életet élhessen.

Hivatalos helyről jó ideje nem érkeznek új hírek a hétszeres világbajnok legenda állapotáról, a héten azonban megmozdult az állóvíz, egy párizsi klinikára szállították Schumachert, hogy őssejtkezeléssel próbáljanak javítani gyógyulási esélyein. Egy őt ápoló nővér elmondta a napokban, hogy Michael Schumacher tudatánál van.

Rajongói az elmúlt napok hírei alapján erősebben kezdtek bizakodni, hogy az ötvenéves egykori versenyző felépülhet, de az őssejtkezelésben óriási szakmai tapasztalattal rendelkező (és a hétszeres világbajnokot jelenleg kezelő teammel szoros kapcsolatban álló) Michel Puceat professzor igyekezett lehűteni a kedélyeket. Teljesen elhalt agysejteket ugyanis a tudomány jelen állása szerint lehetetlen újra életre kelteni.

Michael Schumacher felépülési esélyei erősen korlátozottak


„A páciens kórképének tökéletes ismerete nélkül nehéz megmondani, pontosan milyen kezelést kaphat. De figyelembe véve, hogy hova vitték és ki a legfőbb felelős Schumacher ápolásáért, számomra nem kérdéses, hogy agyi kezelésben részesül” – idézi Puceat professzort a Grandprix247.com szakportál.

Oroszországban, Franciaországban és Svédországban végzett őssejtkezelések érdekes eredményekkel kecsegtettek, de ezek a próbálkozások a Parkinson-kór negatív hatásának csökkentését hivatottak előidézni. „Igen, látható eredménnyel zárultak, de csak rövid távon. Jelenlegi tudomásom szerint nemigen alkalmazható a terápia olyan betegeknél, akik mélykómában, vagy vegetatív állapotban vannak. Ilyen esetekben ugyanis az agysejtek visszafordíthatatlanul elhaltak.”

„A kezelés kedden délelőtt kezdődött és a tervek szerint hamarosan hazatérhet. Schumacher pontos állapotát az orvosi titoktartás figyelembevétele miatt továbbra is kötelesek vagyunk titokban tartani” – tette hozzá a professzor. További információk szerint a terápia célja, hogy Schumacher testében szisztematikusan csökkentsék a gyulladásokat, ami hozzájárulhat állapotának javulásához.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: